Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurobank: Κόβει τιμές-στόχους για πέντε blue chips

Ο τελευταίος μήνας έφερε ανατροπές στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες λόγω των capital controls. Οι επιπτώσεις στις εκτιμήσεις για τα blue-chips. Ο αντίκτυπος από την αύξηση του ΦΠΑ και των υφεσιακών πιέσεων από το νέο πακέτο. Οι νέες τιμές-στόχοι.

Εurobank: Κόβει τιμές-στόχους για πέντε blue chips

Μετά από μια περίοδο εμπορικής σταθεροποίησης για τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια από τις ευρύτερες μεταβολές στα έξι χρόνια της ελληνικής ύφεσης, καθώς οι επιχειρήσεις αισθάνονται την πίεση από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν πρόσφατα.

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για τις τάσεις στο εμπόριο, πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για μείωση των πωλήσεων στον τομέα της λιανικής που κυμαίνονται από 40% έως 70%, με τον τομέα των τροφίμων να αποδεικνύεται πιο αμυντικός.

Το ενδιαφέρον είναι πως οι κλάδοι των high-end ηλεκτρονικών και των προϊόντων πολυτελείας υπεραπέδωσαν έναντι άλλων κλάδων, καθώς οι καταναλωτές στράγγιζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους φοβούμενοι το «κούρεμα».

Νέες πιέσεις για τους καταναλωτές

Με το προσφάτως επικυρωθέν νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η Eurobank Equities αναμένει να υπάρξουν πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες.

Όπως εκτιμά, η επέκταση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα επεξεργασμένα τρόφιμα (από 13%), θα «μεταφραστεί» σε αύξηση περίπου 9% των τιμών των βασικών αγαθών (π.χ. ρύζι, άλευρα, καφές, κακάο, ψωμί) και 2% των δαπανών των νοικοκυριών. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφορών, το βάρος για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών από αντικείμενα που θεωρούνται βασικά πιθανότατα θα είναι μεσαίο μονοψήφιο.

Οι υψηλότεροι φόροι εισοδήματος και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στις προσωπικές δαπάνες, όμως η μείωση στην προσωπική κατανάλωση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της χρήσης των καταθέσεων (μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος) ή από τις αποταμιεύσεις που βρίσκονται «κάτω από το στρώμα».

Μείωση εκτιμήσεων και τιμών στόχων

H Εurobank Equities αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τον OΠΑΠ, την Coca Cola Ηellenic, την Folli Follie Group, την Jumbo, την Intralot, την Φουρλής και το Πλαίσιο για να αποτυπώσει : 1)τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης (29% από 26%) 2)την επιδείνωση των συναλλαγών από το τέλος Ιουνίου και 3)τον υφεσιακό αντίκτυπο από το πακέτο λιτότητας.

Ο υψηλότερος φόρος αφαιρεί 5% από την αποτίμηση των μη χρηματιστηριακών. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία (ύφεση 1,7% το 2016) η Eurobank μειώνει κατά 6% με 33% τις προβλέψεις για τα EBITDA του 2016 των παραπάνω εταιρειών.

H χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή του ΟΠΑΠ στα 10 από 12,5 ευρώ προηγουμένως, της Folli Follie Group στα 27 από 30,6 ευρώ, της Jumbo στα 10 από 13,3 ευρώ, της Φουρλής στα 3,20 από 4,70 ευρώ. 

Για το Πλαίσιο η Eurobank μειώνει την τιμή-στόχο της μετοχής στα 7 από 9,20 ευρώ. 

Κορυφαία επιλογή ο ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί την κορυφαία επιλογή της Eurobank γιατί η εταιρεία αντιμετωπίζει τους μικρότερους οικονομικούς περιορισμούς από τα capital controls, καθώς δεν εισάγει πρώτες ύλες. Μολονότι είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους από ενδεχόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως οι πρόσφατοι περιορισμοί στα VLT, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα συνθηκολογήσει στις πιέσεις της βιομηχανίας των τυχερών παιχνιδιών για ένα πιο εύλογο πλαίσιο για τα VLT ώστε να εξασφαλίσει μια νέα πηγή εσόδων για τα ταμεία της.

Σε περίπτωση που οι κεφαλαιακοί έλεγχοι χαλαρώσουν, η δεύτερη επιλογή της Eurobank είναι η Jumbo.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v