Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Οι κορυφαίες επιλογές στο ΧΑ

Οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και Aegean αποτελούν τα top picks της Eurobank Equities. Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών και ποια προτιμά η χρηματιστηριακή. Η οικονομία βρίσκεται όμηρος της διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος, τονίζει.

Eurobank Equities: Οι κορυφαίες επιλογές στο ΧΑ

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβριο του 2014, οδηγούμενες από αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο, ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και αυξανόμενους συντελεστές ρίσκου, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Πρόσφατα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω αρνητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, που οδήγησε τις ελληνικές μετοχές κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Με τις τρέχουσες τιμές να προεξοφλούν επιτόκιο μηδενικού ρίσκου στα επίπεδα του 13%, φαίνεται να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου (άνω του 60%) μόνο από την αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, είμαστε πιο θετικοί βασιζόμενοι σε μια σημαντική παραδοχή, ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαταραχή σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών θα ολοκληρωθούν με επιτυχία εντός του πρώτου ή δεύτερου τριμήνου.

Η «παντοδύναμη» πρώτη αξιολόγηση

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται για ακόμα μια φορά όμηρος της διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτή τη φορά, υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στις συντάξεις, αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς και ενδεχομένως δημοσιονομικά μέτρα, τονίζει η ασφαλιστική.

Ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι ξεκάθαρος και αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση εξασφαλίζει χρηματοδότηση ώστε να τηρήσει επερχόμενες υποχρεώσεις (κυρίως τον Ιούλιο) ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει και συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων μπορεί να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά χρονοβόρα και κατά την άποψή μας μπορεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως όλα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ θα στηρίξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να διατηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στην Ελλάδα.

Τράπεζες: «Κυνηγώντας» την ομαλότητα

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και παρά την ενδεχόμενη μεταβλητότητα στο μεσοδιάστημα, το προφίλ ρίσκου/απόδοσης των ελληνικών τραπεζών παραμένει ελκυστικό. Οι βελτιούμενοι δείκτες θα αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στις αποτιμήσεις οδηγώντας τες σε υψηλότερα επίπεδα, επομένως θέτουμε σύσταση «Αγορά» και για τις τρεις συστημικές τράπεζες.

Προτιμητέα επιλογή θεωρούμε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με δεδομένο τον ισχυρό ισολογισμό και τον υψηλό δείκτη ρευστότητας. Η εποικοδομητική στάση μας βασίζεται σε: (α) αποτίμηση, (β) υψηλούς δείκτες κάλυψης και κεφαλαιακής επάρκειας, (γ) περισσότερη διαφάνεια σε επίπεδο ποιότητας περιουσιακών στοιχείων έπειτα από δύο αξιολογήσεις (AQRs), (δ) μικρότερη συμμετοχή του Δημοσίου, (ε) βελτιούμενο πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, (ζ) αυστηρότερη εποπτεία σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και (η) ανθεκτικότερες μακροοικονομικές τάσεις. Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε κερδοφορία το 2016, οδηγούμενες από μείωση του κόστους χρηματοδότησης και χαμηλότερες προβλέψεις καθώς εκτιμούμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα σημειώσουν υψηλό κατά τη διάρκεια του έτους.

Χαρτοφυλάκιο κύριων επενδυτικών επιλογών

Με το πρώτο εξάμηνο να επηρεάζεται από σχετικά αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, το 2016 αναμένεται να είναι ένα έτος δύο ταχυτήτων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να παραμείνει η μεταβλητότητα εν μέσω της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης και η μείωση του ρίσκου φαίνεται να είναι ο μόνος πιθανός καταλύτης για άνοδο. Υποθέτοντας ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο για αύξηση της κερδοφορίας λόγω βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων από το δεύτερο εξάμηνο. Σε αυτό το περιβάλλον, είμαστε επιλεκτικοί και προτιμούμε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη.

Διατηρούμε στο χαρτοφυλάκιο κύριων επενδυτικών επιλογών μας την Aegean (ισχυρές προοπτικές ζήτησης, χαμηλές τιμές πετρελαίου, άνω του 10% μερισματική απόδοση) και τον ΟΤΕ (ελκυστική αποτίμηση, σταθερές ταμειακές ροές, επικείμενη ιδιωτικοποίηση, πιθανή βελτίωση της απόδοσης για τους μετόχους).

Επιπλέον, προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας την Jumbo (εταιρία λιανικής υψηλής ποιότητας, ισχυρές ταμειακές ροές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της διανομής κερδών, σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερή μετοχική απόδοση, ανθεκτικά περιθώρια κέρδους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v