Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D. Bank: Καιρός για τραπεζικές συγχωνεύσεις

Αυξανόμενη ανάγκη για συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών διαβλέπει η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου. Οι πιθανοί ”κυνηγοί” και οι στόχοι εξαγοράς στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα εξαγορών. Στην έκθεση ο οίκος επιλέγει ως top picks την Τράπεζα Κύπρου και την Πειραιώς.

D. Bank: Καιρός για τραπεζικές συγχωνεύσεις
Αυξανόμενη ανάγκη για συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών παρατηρεί η Deutsche Bank για τα εγχώρια ιδρύματα σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου. Μια τέτοια εξέλιξη επισημαίνει η Deutsche Bank θα βοηθήσεις τις ελληνικές τράπεζες να ανταγωνιστούν σε όρους μεγέθους τις ευρωπαϊκές, να κατακτήσουν υπολογίσιμο μερίδιο στην Ν.Α. Ευρώπη και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας στην Ελλάδα.

Στην έκθεση ο οίκος επιλέγει ως top picks την Τράπεζα Κύπρου και την Πειραιώς για τις οποίες θέτει τιμή στόχο τα 17 και τα 33,2 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και τη σύσταση buy. Για την Εθνική η τιμή στόχος είναι στα 52 ευρώ (buy), για τη Eurobank στα 31,5 ευρώ (buy), για την Marfin στα 13 (buy), για την Alpha στα 27 (hold) και την Αγροτική στα 4,5 ευρώ (hold).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου για τα μεγέθη 2009, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι σχετικά φθηνές, με premium 7% έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου έναντι ιστορικού premium 17%.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες είναι σχετικά μικρές, με τη μέση κεφαλαιοποίηση, στα 10 δισ. ευρώ, να διαμορφώνεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην ελληνική τραπεζική αγορά, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 66% του συνολικού ενεργητικού έναντι μέσου όρου 60% στις 25 χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, στις μικρότερες χώρες της Ευρώπης η συγκέντρωση διαμορφώνεται περίπου στο 80%. Επιπλέον, ο αριθμός των ”παικτών” μεσαίας κλίμακας είναι ακόμη μεγάλος, με έξι τράπεζες που ελέγχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 9% στην ελληνική αγορά.

Συνήθως, αναφέρει η Deutsche Bank, η εγχώρια συγκέντρωση λαμβάνει χώρα όταν εμφανίζεται επιβράδυνση της ανάπτυξης και πιέζονται τα περιθώρια κερδοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που απολαμβάνουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους, δεν είχαν ως βασική προτεραιότητα τη συγκέντρωση στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, ο οίκος βλέπει καταλύτες, οι οποίοι θεωρεί ότι θα οδηγήσουν στο δεύτερο ”κύμα” εξαγορών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ειδικότερα, αναφέρει την ανάγκη μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, τα μικρά μερίδια αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανάγκη επίτευξης περαιτέρω οικονομιών κλίμακας, ενώ επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη προσφορά εξαγοράς για μια από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Οι ”κυνηγοί” και οι ”στόχοι”

Ο γερμανικός οίκος ”βλέπει” τρείς στόχους εξαγοράς, τις Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank, και τρεις ”κυνηγούς”, τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Marfin.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, οι πιο ελκυστικοί υποψήφιοι για εξαγορά είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης, αναφέρει ότι τα deals με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία είναι, με τη σειρά που αναφέρονται, μια συγχώνευση μεταξύ ίσων από τις Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς, και όλες οι εξαγορές όπου ”θύτης” είναι η Eurobank.

Ο οίκος εξετάζει τα διάφορα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, παίρνοντας περιπτώσεις και αναφέροντας τα δεδομένα που θα δημιουργούσε κάθε φορά μια τέτοια εξέλιξη:

Εθνική εξαγοράζει Alpha Bank

Κατά τον οίκο, στο σενάριο που η Εθνική κινείται στην εξαγορά της Alpha Bank, κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 29,69 ευρώ για κάθε μετοχή της Alpha, υπολογίζοντας premium 20%. Εκτίμηση της Deutsche Bank για τα τυχόν συνδυασμένα μεγέθη των δύο ιδρυμάτων αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα συνολικά δάνεια, αυτές θα κατείχαν το 35% της ελληνικής αγοράς, το 41% της αγοράς στεγαστικώς δανείων, το 31% των καταναλωτικών δανείων, το 34% των επιχειρηματικών και το 41% των καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά την Ν.Α. Ευρώπη, το μερίδιο των δύο στα Σκόπια θα ήταν στο 33%, στην Αλβανία και τη Βουλγαρία στο 18%, στη Σερβία στα 13%, στην Κύπρο 10%, στη Ρουμανία στο 9% και στην Τουρκία στο 7%.

Εθνική εξαγοράζει Πειραιώς

Για την περίπτωση που η Εθνική κινείται προς την απόκτηση της Πειραιώς, ο οίκος εκτιμά πως θα έπρεπε να καταβάλει 30 ευρώ ανά μετοχή της τράπεζας, υποθέτοντας επίσης την ύπαρξη premium 20%. Όπως προκύπτει, σε περίπτωση που οι δύο αυτές τράπεζες συγχωνεύονταν θα συγκέντρωναν μερίδιο στο συνολικό δανεισμό της εγχώριας αγοράς της τάξης του 30%, στον δανεισμό των στεγαστικών ποσοστό 33%, στον καταναλωτικό 28%, στον εταιρικό 29% και στις καταθέσεις 35%. Προβάλλοντας αυτή την υπόθεση στη Ν.Α. Ευρώπη, τα δύο ιδρύματα θα είχαν ποσοστό 29% στα Σκόπια, 23% στην Αλβανία, 22% στη Βουλγαρία, 11% στη Σερβία, 7% στη Ρουμανία και 7% στην Τουρκία.

Eurobank εξαγοράζει Πειραιώς

Στην περίπτωση που η Eurobank εξαγοράσει την Τράπεζα Πειραιώς, ένα πιθανό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει είναι 30 ευρώ ανά μετοχή, υποθέτοντας premium 20% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Τα συνδυασμένα μερίδια αγοράς των Eurobank-Πειραιώς στην Ελλάδα είναι 29% στις συνολικές χορηγήσεις, 23% στις συνολικές καταθέσεις, 22% στα ενυπόθηκα δάνεια, 37% των καταναλωτικών δανείων και 32% των εταιρικών χορηγήσεων.

Στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι δυο τράπεζες θα ελέγχουν μερίδιο 20% της αγοράς της Βουλγαρίας, 15% στην Αλβανία, 11% στη Ρουμανία και 10% στη Σερβία.

Eurobank εξαγοράζει Τράπεζα Κύπρου

Στην περίπτωση που η Eurobank εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου, το πιθανό τίμημα εξαγοράς είναι στα 14,9 ευρώ ανά μετοχή.

Τα συνδυασμένα μερίδια αγοράς των Eurobank-Κύπρου στην Ελλάδα είναι: 22% στις συνολικές χορηγήσεις, 17% των συνολικών καταθέσεων, 17% στα ενυπόθηκα δάνεια, 31% των καταναλωτικών δανείων και 24% των εταιρικών χορηγήσεων.

Στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι δυο τράπεζες θα ελέγχουν μερίδιο 28,2% στην αγορά της Κύπρου, 12,9% στη Βουλγαρία, 7,6% στη Ρουμανία και 6,7% στη Σερβία.

Eurobank εξαγοράζει Alpha Bank

Στην περίπτωση που η Eurobank εξαγοράσει την Alpha Bank, το πιθανό τίμημα εξαγοράς διαμορφώνεται στα 29,69 ευρώ έναντι τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή στα 24,44 ευρώ.

Τα συνδυασμένα μερίδια αγοράς των Eurobank-Alpha Bank στην Ελλάδα είναι: 35% στις συνολικές χορηγήσεις, 28% στις συνολικές καταθέσεις, 30% στα ενυπόθηκα δάνεια, 40% των καταναλωτικών δανείων και 37% των εταιρικών χορηγήσεων.

Στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι δυο τράπεζες θα ελέγχουν μερίδιο 16% της αγοράς της Βουλγαρίας, 13% στη Ρουμανία, 12% στη Σερβία, 11% στην Αλβανία και 8% στη Κύπρο.

Marfin εξαγοράζει Πειραιώς

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κάθε μετοχή της Κύπρου θα είχε τιμή εξαγοράς 14,9 ευρώ, υπολογίζοντας ένα premium της τάξης του 20%, ενώ, όπως αναφέρει, τα δύο ιδρύματα θα είχαν συνδυασμένο μερίδιο αγοράς στα συνολικά δάνεια της τάξης του 8%, στα στεγαστικά 5%, στα καταναλωτικά 9%, στα επιχειρηματικά 10%, στις καταθέσεις 9%, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η αγορά της Κύπρου, όπου σε μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε στα δύο ιδρύματα ποσοστό 45%.

Marfin εξαγοράζει Alpha Bank

Στα 29,69 ευρώ υπολογίζεται η αξία κάθε μετοχής της Alpha και στην περίπτωση εξαγοράς της από την Marfin, ενώ τα μερίδια αγοράς θα διαμορφώνοντας ως εξής: Συνολικά δάνεια 21%, στεγαστικά 18%, καταναλωτικά 17%, επιχειρηματικά 23% και καταθέσεις 20%. Σε ό,τι αφορά τη Ν.Α. Ευρώπη το μερίδιο στην Κύπρο θα έφτανε το 25,4%, στην Αλβανία τα 10,6% στη Σερβία το 6,6% και στη Ρουμανία το 6,5%.

Marfin εξαγοράζει Πειραιώς

Στο σενάριο εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς από τη Marfin, η Deutsche Bank εκτιμά ότι ένα πιθανό τίμημα ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά μετοχή έναντι τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή στα 25,06 ευρώ.

Τα συνδυασμένα μερίδια αγοράς των Πειραιώς-Marfin στην Ελλάδα είναι: 15% στις συνολικές χορηγήσεις, 14% στις συνολικές καταθέσεις, 10% στα ενυπόθηκα δάνεια, 14% των καταναλωτικών δανείων και 19% των εταιρικών χορηγήσεων.

Στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι δυο τράπεζες θα ελέγχουν μερίδιο 17% της αγοράς της Κύπρου, 15% στην Αλβανία, 7% στη Βουλγαρία, 5% στη Ρουμανία και 4% στη Σερβία.

Συγχώνευση μεταξύ ίσων Πειραιώς-Κύπρου



Στην περίπτωση που οι Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου προχωρήσουν σε συγχώνευση μεταξύ ίσων, ένα deal που η Deutsche Bank εκτιμά ως θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη παραγωγή αξίας, δεν εκτιμάται premium στο τίμημα εξαγοράς.

Ο οίκος επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι μια από τις ευκολότερες στην εκτέλεση, καθώς δεν τίθεται σημαντικό θέμα υπερκάλυψης (ιδίως στην Ελλάδα, όπου η Τράπεζα Κύπρου έχει μικρό δίκτυο).

Τα συνδυασμένα μερίδια αγοράς των Πειραιώς-Κύπρου στην Ελλάδα είναι: 15% στις συνολικές χορηγήσεις, 14% στις συνολικές καταθέσεις, 9% στα ενυπόθηκα δάνεια, 14% των καταναλωτικών δανείων και 19% στις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις.

Στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι δυο τράπεζες θα ελέγχουν μερίδιο 28% στην Κύπρο, 15% στην Αλβανία, 7% της αγοράς της Βουλγαρίας και το 4% στη ρουμανική αγορά.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γλύστρας, Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v