Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση-φωτιά με rebalancing και triple witching

«Βαραίνει» η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου, με τη στήριξη των 550 μονάδων να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι εκτιμήσεις για τις εκροές στις μετοχές που θα τεθούν εκτός του δείκτη Stoxx. Καταλύτης ο τραπεζικός κλάδος για την κίνηση της αγοράς.

ΧΑ: Συνεδρίαση-φωτιά με rebalancing και triple witching

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν ήδη στην εγχώρια αγορά λόγω rebalancing στους δείκτες του οίκου Stoxx με την έξοδο των μετοχών Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, ενισχύονται και από το triple witch του Σεπτεμβρίου.

Το ενδιαφέρον στο rebalancing των δεικτών Stoxx θα επικεντρωθεί στις πιθανές εισροές από τους αναδυόμενους διαχειριστές, αφού οι εκροές είναι σίγουρες για τις τρεις μετοχές.

Οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις πιθανές εκροές στα 12-14 εκατ. μετοχές για την Alpha Bank, στα 15 -20 εκατ. μετοχές για τη Eurobank και στα 1,5-2 εκατ. μετοχές στον ΟΤΕ. Δεν είναι απίθανο, όμως, η αυξημένη στάθμιση της χώρας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών να φέρει τα πάνω-κάτω στο τελικό αποτέλεσμα του rebalancing.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης απέτυχε να διασπάσει τις 580 μονάδες, παρότι προσπάθησε ενδοσυνεδριακά, έχει κάνει την εικόνα αρκετά πιο αρνητική. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται πλέον πολύ κοντά στη στήριξή του στις 550/555 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου). Παρακάτω είναι τα πρόσφατα χαμηλά των 520 μονάδων, τα οποία αποτελούν και το τελευταίο όριο για τους αγοραστές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που βγαίνει προς τα έξω από τα roadshows στο εξωτερικό δεν είναι θερμό και είναι φανερή η πιο συντηρητική προσέγγιση των ξένων διαχειριστών για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Η χθεσινή συνεδρίαση θα είχε ακόμα χειρότερη απεικόνιση, αν ο τίτλος της Coca Cola HBC, η οποία έχει την υψηλότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση των δεικτών, δεν πραγματοποιούσε νέο υψηλό έτους στα 20,28 ευρώ.

Σε όρους αντίστασης, η κίνηση πάνω από τις 580 μονάδες θα δώσει ώθηση για τα προ Brexit επίπεδα των 620 μονάδων και έπειτα τα υψηλά έτους στις 660 μονάδες.

Η ανοδική συνέχεια της εγχώριας αγοράς εξακολουθεί να περνάει μέσα από την ανοδική πορεία του τραπεζικού δείκτη. Τον τελευταίο μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Banks έχει ξεφύγει από τις συνθήκες υποαπόδοσης του και έχει μπορέσει να κινηθεί με +5%, όταν η ευρύτερη αγορά (δείκτης Euro Stoxx 50) για την ίδια περίοδο σημειώνει πτώση 2,2% μόλις. Στα εσωτερικά, η Eurobank τον τελευταίο μήνα σημειώνει την καλύτερη επίδοση με +14,5%, +-2% η Πειραιώς και -3% η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Alpha Bank συνεχίζει την ισχυρή της υποαπόδοση με -11%.

Ο εγχώριος δείκτης των τραπεζών δεν μπόρεσε να διατηρηθεί υψηλότερα από τη ζώνη στις 660/670 μονάδες (50% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου). Χαμηλότερα η ζώνη στήριξης είναι στην περιοχή των 560 μονάδων, επίπεδα στα οποία βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit (61,8% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου). Η εικόνα αλλάζει θετικά με ανοδική διαφυγή πάνω από τις 770 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης τεστάρει και πάλι τη στήριξη στις 1.470 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου). Χαμηλότερα, ισχυρή είναι η στήριξη στις 1.370 μονάδες (61,8% επίπεδο 50% Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου), ενώ η πρώτη ισχυρή αντίσταση είναι στις 1.565/1.580 μονάδες (38,2% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v