Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μπαράζ προστίμων από Κεφαλαιαγορά

Μπαράζ προστίμων για 8 περιπτώσεις επέβαλε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημαντικότερη η περίπτωση της Ιντεάλ (550.000 ευρώ) για παραπλανητικές πληροφορίες στο ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου, αλλά και στην Telesis ΑΧΕ που είχε καθήκοντα συμβούλου και ακολουθεί ο Μ. Ανδρουλιδάκης.

Νέο μπαράζ προστίμων από Κεφαλαιαγορά
Μπαράζ προστίμων επέβαλε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με σημαντικότερη την περίπτωση του ομίλου Ιντεάλ, όπου το συνολικό πρόστιμο για την εταιρία και το σύμβουλο έκδοσης ανέρχεται στα 550.000 ευρώ.

Ειδικότερα προχώρησε στην επιβολή πρόστιμου στην εισηγμένη εταιρία ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕΔΕΣ, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας κ.κ. Αλέξιο Σωτηρακόπουλο, Πρόεδρο, Νίνο Γιαμάκη, Αντιπρόεδρο, Ανδρέα Πολυκάρπου, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χαράλαμπο Δαυίδ, Αναστάσιο Δαυίδ, και Γεώργιο Δημητριάδη για τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών μέσω των στοιχείων προβλέψεων αποτελεσμάτων τα οποία παρετίθεντο στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τις χρήσεις 1999 και 2000.

Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο και στην ΤΕLESIS Χρηματιστηριακή Α.Ε. (νυν EFG TELESIS FINANCE ΑΕΠΕΥ) η οποία είχε καθήκοντα συμβούλου έκδοσης για παράβαση του κανονισμού αναδόχων.

Ειδικότερα, επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εταιρία Ιντεάλ, 75.000 ευρώ στο Διευθύνοντα Σύμβουλο (Α. Πολυκάρπου), από 45.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα 5 μέλη του ΔΣ και 150.000 ευρώ στον σύμβουλο έκδοσης.

Συγκεκριμένα, ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εταιρία ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕΔΕΣ στο ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που διενεργήθηκε από 9.2.2000 έως 9.3.2000 ανέφερε ότι τα προβλεπόμενα κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση για τις χρήσεις 1999 και 2000 θα ανέρχονταν σε 910 εκατ. δρχ. και 1.868 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ενοποιημένους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν στις 29.2.2000 και 23.2.2001, τα μεγέθη αυτά διαμορφώθηκαν σε 328 εκατ. δρχ. και 435 εκατ. δρχ. αντίστοιχα, παρουσιάζοντας υστέρηση ως προς το ύψος αυτών που προβλέπονταν στο ενημερωτικό δελτίο κατά 64% και 77% περίπου.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προβλεπόμενα στο ενημερωτικό δελτίο αποτελέσματα των χρήσεων 1999 και 2000 δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν, καθόσον οι προϋποθέσεις στις οποίες αυτά είχαν βασισθεί είχαν ανατραπεί πριν από την έγκρισή και τη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 ευρώ στον κ. Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη μέτοχο της εταιρίας STABILTON Α.Ε. διότι πραγματοποίησε πωλήσεις μετοχών χωρίς να τις γνωστοποιήσει ως όφειλε, κατά το χρονικό διάστημα των 30 ημερών από τη λήξη της περιόδου στις οποίες αναφέρονται οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας.

Αποφάσισε επίσης, την επιβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην εταιρία ΙΝΤRAPAR Α.Ε., μέτοχο της εταιρίας ΚΕΚΡΟΨ, διότι μετέβαλε τις προθέσεις της για πώληση μετοχών που είχε προαναγγείλει και προέβη εκπρόθεσμα σε γνωστοποίηση.

Επίσης, η Κεφαλαιαγορά προχώρησε στην

* επιβολή κυρώσεων ύψους 40.000 ευρώ στη ΣΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ για παράβαση του κώδικα δεοντολογίας. Συγκεκριμένα εκτέλεσε επανειλημμένα εντολές πελάτη της οι οποίες προσέκρουαν σε απαγορευτική διάταξη χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

* επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕΕΧ και 50.000 ευρώ στην ΑΚΤΙΒ ΑΕΕΧ διότι στους ισολογισμούς των χρήσεων 1999 και 2000 εμφανίζεται εσφαλμένα η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής έναντι της πραγματικής, λόγω της εγγραφής των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες ακόμη δεν είχαν ολοκληρωθεί.

* επιβολή προστίμων ύψους 39.000 ευρώ στην Μιχαηλίδης ΑΕΛΔΕ με έδρα την Κοζάνη και 21.000 ευρώ στην Ανάπτυξη ΑΕΛΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας και την παροχή άλλων επενδυτικών υπηρεσιών.

* επιβολή προστίμου ύψους 12.000 ευρώ στην Προνόμιο ΑΕΛΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη για μη γνωστοποίηση στοιχείων και συνεργασία με τρίτα πρόσωπα που δεν πληρούσαν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις.

* επιβολή προστίμου ύψους 6.000 ευρώ στην Ηρακλής ΑΕΛΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.

Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά την 252η/18.9.2002 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ενέκρινε:

* Την αύξηση τoυ μετoχικoύ κεφαλαίoυ της εταιρίας ’’INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Α.Ε.’’ με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή τωv μετoχώv της στηv Παράλληλη Αγoρά τoυ Χ.Α.Α.

* Την τροποποίηση της Απόφασης 4/213/28.3.2001 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τον ’’Καθορισμό ειδικών προσόντων και ειδικής διαδικασίας πιστοποίησης υπαλλήλων Εταιριών Λήψης και Διαβίβασης Εντολών (Α.Ε.Λ.Δ.Ε.) και Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Ε.Υ.). Με την τροποποίηση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης αναλυτών μετοχών και της αγοράς και οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. οικονομικής κατεύθυνσης.

* Την απόφαση για την αναπροσαρμογή του ποσοστού των συναλλαγών σε μετοχές υπό επιτήρηση. Με βάση το περιεχόμενο της απόφασης το ποσοστό των υπο επιτήρηση μετοχών το οποίο οι χρηματιστηριακές εταιρίες ήταν υποχρεωμένες σε καθημερινή βάση να γνωστοποιούν στις εποπτικές αρχές εφόσον υπερέβαινε το 5% του συνολικού ημερήσιου όγκου των συναλλαγών αναπροσαρμόζεται σε 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v