Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks της Eurobank Equities για το 2017

Πώς αναμένεται να κινηθεί η χρηματιστηριακή αγορά στο νέο έτος. Τι αναμένεται για τις τραπεζικές μετοχές. Ποιες μετοχές προσθέτει, ποιες αφαιρεί από τις κορυφαίες επιλογές της η χρηματιστηριακή και γιατί.

Τα top picks της Eurobank Equities για το 2017

Η κίνηση στο Χρηματιστήριο μέχρι στιγμής αντανακλά την εκτίμηση των επενδυτών για το ρίσκο χώρας και οι μεταβολές σε αυτή την εκτίμηση αποτέλεσαν και τη βασική πηγή μεταβλητότητας στην αγορά.

Πλέον είμαστε σε σημείο καμπής, καθώς εκκρεμεί μια ακόμη αξιολόγηση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν αρχίσει τις δηλώσεις. Η βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η οικονομία καταγράφει ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί το 2017, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος συνεχίζει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού φάσματος, περιορίζοντας το πολιτικό ρίσκο.

Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2017 θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας, κάτι που σε συνδυασμό με ενδεχόμενη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ αποτελούν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τις ελληνικές μετοχές.

Οι μετοχές

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι περισσότερες μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αντανακλώντας το αυξημένο ρίσκο χώρας, αν και η μέση έκπτωση έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών έχει περιοριστεί από επίπεδα άνω του 40% στο 25-30%.

Οι τράπεζες

Η χρηματιστηριακή παραμένει θετική για τις τράπεζες το 2017. Εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κερδοφορία τους κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους πιστωτικού ρίσκου αλλά και μιας περιορισμένης βελτίωσης στα βασικά έσοδα και τις λειτουργικές δαπάνες.

Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού λόγω της οικονομικής ανάκαμψης, του πιο υποστηρικτικού πλαισίου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και της αυστηρότερης εποπτείας από τον SSM.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε discount έναντι των ευρωπαϊκών λόγω του αυξημένου ρίσκου χώρας και ρίσκου που σχετίζεται με την ποιότητα ενεργητικού. Η Eurobank περιμένει αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας καθώς θα ολοκληρώνεται η β’ αξιολόγηση, κάτι που θα οδηγήσει τελικά σε rerating για τον κλάδο. Η Εθνική παραμένει η κορυφαία της επιλογή λόγω του σχετικά ισχυρού ισολογισμού. Η χρηματιστηριακή θέτει σύσταση “buy” τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Πειραιώς.

Οι κορυφαίες επιλογές

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι προτιμά μετοχές που προσφέρουν έναν συνδυασμό αξίας και προοπτικής αύξησης κερδών, με περιθώρια για σημαντικές επιστροφές κεφαλαίων.

Για το 2017, τα top picks της Eurobank περιλαμβάνουν τις μετοχές του OTE και του ΟΠΑΠ. Μετά τις σημαντικές αποδόσεις μέχρι στιγμής στο έτος, αποσύρει την Jumbo από τα top picks, ενώ προσθέτει τον τίτλο της Φουρλής λόγω της ελκυστικής αποτίμησης και της σημαντικής λειτουργικής μόχλευσης στην ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση και την άμεση επαναφορά στα μερίσματα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, προσθέτει στα top picks τον τίτλο της Εθνικής, λόγω των σχετικά ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v