Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιθώρια ανόδου στο ΧΑ βλέπει η Alpha Finance

Για «φως στην άκρη του τούνελ» κάνει λόγο η χρηματιστηριακή. Μικρότερο το ρίσκο χώρας, αισιοδοξία για λύση με το χρέος. Τα τρία top picks από την αγορά και οι τιμές-στόχοι. Δεν «απειλεί» πλέον την ανάκαμψη η πολιτική αστάθεια, σημειώνει.

Περιθώρια ανόδου στο ΧΑ βλέπει η Alpha Finance

Την αισιοδοξία της για την ελληνική αγορά καταθέτει η Alpha Finance, σε παρουσίασή της στο 6o Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης. 

Οπως αναφέρει, το εγχώριο χρηματιστήριο υπεραποδίδει μέχρι στιγμής στο έτος έναντι της αμερικανικής και των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι προοπτικές του είναι ενθαρρυντικές καθώς:

-Η Ελλάδα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και επανέφερε την εμπιστοσύνη ότι το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σε τροχιά.

-Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί, ενώ αναμένεται αποκατάσταση της ανάπτυξης το 2017.

-Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι το δημόσιο χρέος θα αναδιαρθρωθεί τελικά με αξιόπιστο τρόπο και

-Η εικόνα από την κερδοφορία των μετοχών που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή είναι θετική.

Τα περιθώρια ανόδου

Οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ καταγράφουν άνοδο 21,5% στο έτος, υπεραποδίδοντας έναντι του Dow Jones κατά 14%. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών ως το 2019 εκτιμάται στο 15%. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι μη τραπεζικές μετοχές αξίζουν να διαπραγματεύονται 10% υψηλότερα, αν και το ανοδικό περιθώριο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, αν μειωθεί το ρίσκο χώρας.

Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι ο ΟΤΕ (στα 13,2 ευρώ ο στόχος) και η Μυτιληναίος (outperform με τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ). 

Οι τράπεζες αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη. Σημειώνεται ότι διαπραγματεύονται μόλις στο 0,35 της λογιστικής τους αξίας το 2017. Η Alpha Finance επισημαίνει ωστόσο ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ρίσκα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στη νομοθεσία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την υιοθέτηση του προτύπου IFRS9 το 2018.

Η χρηματιστηριακή είναι προσεκτικά αισιόδοξη για τον κλάδο, προτιμώντας τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, την οποία και περιλαμβάνει στις κορυφαίες της επιλογές. Οπως επισημαίνει, η τράπεζα ξεχωρίζει λόγω του δείκτη δανείων/καταθέσεων, του χαμηλότερου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και μεγαλύτερης κάλυψης των NPEs.  

Πιο διαχειρίσιμο το προφίλ χρέους

Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους ακόμη οριστικά, καθώς επίκεινται σημαντικές λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης ενδέχεται να μην αποδειχθούν επαρκή για το ΔΝΤ, ώστε να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο.

Ωστόσο, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και τις διαρροές για τα σενάρια DSA που εξετάζει ο ESM, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Ελλάδα εμφανίζει μικρότερο ρίσκο ως επένδυση, καθώς κατά πάσα πιθανότητα το προφίλ χρέους της θα καταστεί πιο διαχειρίσιμο τον επόμενο 1,5 χρόνο, ενώ θα υπάρχουν μηχανισμοί που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους ακόμη και στα αντίξοα σενάρια.

Αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο, εκτιμά ότι ενώ ενδέχεται να αυξηθεί εκ νέου, δεν αναμένεται να τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του προγράμματος και η εκτιμώμενη ανάκαμψη.   

   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v