Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στριμωγμένες στη γωνία» οι ΑΧΕ

Πώς βλέπουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς την επόμενη μέρα του κλάδου. Οι νέες ζημίες του 2017, οι «αδύναμοι κρίκοι» και τα σενάρια συγκέντρωσης σε λιγότερους «παίκτες». Βελτιωμένα νούμερα για τις θυγατρικές των τραπεζών.

«Στριμωγμένες στη γωνία» οι ΑΧΕ

Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν για τη λήξη του 2017 και η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ παραμένει «κολλημένη» στα περυσινά επίπεδα.

Μάλιστα, διαψεύσθηκαν οι θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, όταν ο τζίρος στο ΧΑ είχε αρχίσει να ανεβαίνει και επιπλέον το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχε να συγκριθεί με ένα πολύ αδύναμο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.

H ουσία είναι ότι το 2017 δεν θα απέχει σημαντικά ως προς τον κύκλο εργασιών από την περυσινή χρονιά, κατά την οποία οι χρηματιστηριακές εταιρείες είχαν καταγράψει αθροιστική ζημία της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ!

Και από αυτά τα 30 εκατ. ευρώ, περίπου τα 20 εκατ. είχαν προέλθει από τις θυγατρικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (σχετικά καλύτερες επιδόσεις για Πειραιώς και Alpha Finance).

Τι θα γίνει λοιπόν στον χρηματιστηριακό κλάδο, αν επαναληφθούν ανάλογες ζημίες και φέτος; Θα υπάρξουν άραγε ΑΧΕ που θα κινδυνεύσουν να δουν τους δείκτες φερεγγυότητάς τους σε χαμηλά επίπεδα; Και επιπλέον, πόσο εύκολο θα είναι για τις εταιρείες του κλάδου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που συνεπάγεται η υιοθέτηση της Mifid II από το 2018;

«Η Mifid II δεν προκαλεί μόνο ταλαιπωρία κατά το στάδιο της προσαρμογής σ’ αυτήν αλλά επιπλέον οδηγεί τις χρηματιστηριακές σε αύξηση του λειτουργικού τους κόστους σε βάθος χρόνου και επιπρόσθετα σε μεγάλη πηγή πρόσθετων νομικών κινδύνων. Η Οδηγία θεωρεί τον επενδυτή ανίδεο και τις εταιρείες υπεύθυνες για όλα. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καθεστώς υπερ-ρύθμισης, που τελικά θα πλήξει την αγορά» σχολιάζει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.

Μέσα σ’ αυτό το αντίξοο περιβάλλον, το Euro2day.gr απευθύνθηκε σε παράγοντες της αγοράς και παρουσιάζει συγκεντρωτικά τις εκτιμήσεις τους:

Οι ζημίες των τραπεζικών ΑΧΕ σε αθροιστική βάση αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερες φέτος σε σύγκριση με το 2016, καθώς πέρυσι υπήρξαν σημαντικές μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις και φέτος έχει πέσει μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες (επίσης, κάποιες κατάφεραν να ανεβάσουν ορισμένες κατηγορίες εσόδων τους).

• Σε δύο ή τρεις μικρές χρηματιστηριακές έγιναν φέτος «συστάσεις» προκειμένου οι μέτοχοί τους να προβούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις (μιλάμε για χαμηλά ποσά). Αντίθετα, υπάρχουν πολλές ΑΧΕ με αρνητικές μεν επιδόσεις, αλλά ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και επαρκή ρευστότητα.

• Κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει «πωλητήριο», χωρίς η πρόθεσή τους να έχει τύχει ιδιαίτερης ανταπόκρισης.

• Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις εξακολουθούν να γίνονται αλλά, στην πράξη, μέχρι σήμερα μόνο οι Μίδας, Πετροπουλάκης και Merit είχαν τα «κότσια» να προχωρήσουν (η υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα).

• Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι οι συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών εταιρειών αλλά το ομαλό κλείσιμο αρκετών ΑΧΕ, με διάθεση του χαρτοφυλακίου τους σε άλλες. Άλλωστε, η είσπραξη της πάλαι ποτέ καταβληθείσας εισφοράς στο Συνεγγυητικό αποτελεί ένα κίνητρο για τους μετόχους τους προς αυτή την κατεύθυνση.

• Το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες -αν και χρόνια ζημιογόνες- «αντέχουν», δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότερες ΑΧΕ λειτουργούν με «προσωπικό ασφαλείας», κανείς επιχειρηματίας δεν είναι διατεθειμένος να υφίσταται απώλειες σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να έχει τα μάτια της… δεκατέσσερα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες περιπέτειες, ιδίως σε μεσαία και μεγάλα «μαγαζιά»…

• Για να ανακάμψει ουσιαστικά η αγορά, δεν απαιτείται απλά η αύξηση της αξίας των συναλλαγών από τα διεθνή funds, καθώς οι σχετικές προμήθειες είναι από ιδιαίτερα χαμηλές έως και οριακές. Αντίθετα, απαιτείται η «επιστροφή» των εγχώριων χαρτοφυλακίων, σε μια εποχή όμως που χαρακτηρίζεται από χρηματοπιστωτική στενότητα και υπερφορολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v