ΧΑ: «Αρωμα» MSCI στη σημερινή συνεδρίαση

Τα πονταρίσματα των traders σε πιθανές αλλαγές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Ποιο είναι το «καυτό ζευγάρι» των μετοχών, που παίζει ως πιθανότερο σενάριο για... swap στους δείκτες. Τι αναμένεται για τις τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: «Αρωμα» MSCI στη σημερινή συνεδρίαση

Η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων εν αναμονή του swap των ελληνικών ομολόγων που έχουν προκύψει από το PSI σε τέσσερις νέες σειρές και η τρίτη αξιολόγηση, που φαίνεται πιο βατή από τις προηγούμενες, όχι μόνο δεν δίνουν «καύσιμο» στην αγορά μετοχών αλλά απεναντίας, οι αντιστάσεις στους δείκτες γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι επόμενες μέρες θα κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., αφού θα έχουν «άρωμα» MSCI. Όπως σε κάθε ανακοίνωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για αλλαγές, προσθήκες, διαγραφές, μεταβολές σταθμίσεων μετοχών ή και χώρας, αλλά και τίποτα από τα παραπάνω. Η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών που μπορεί να προκύψουν σήμερα είναι η 30ή/11.

Οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων από πλευράς emerging funds στον δείκτη MSCI Greece μπορεί να τονώσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα, τα πακέτα μετοχών, αλλά και το ενδιαφέρον, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρο consensus για το τι τελικά θα συμβεί στη συνεδρίαση.

Όπως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα από τα πονταρίσματα των flippers, των facilitating funds και των λοιπών συμμετεχόντων στην αγορά, αφού είναι πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμμετοχές των δεικτών.

Αν υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece σήμερα, ο οποίος αποτελείται από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και τις εταιρείες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli-Follie Group, Τιτάν και Jumbo, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές και στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap, που συμμετέχουν άλλοι 13 τίτλοι, με κυρίαρχους σε στάθμιση τη Motor Oil και τη Μυτιληναίος.

Το consensus στην αγορά έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που πιθανόν να εμπλέκονται στις αλλαγές του MSCI Greece. Από τη μια πλευρά, η Motor Oil εμφανίζεται ως πιθανή υποψήφια να αναβαθμιστεί για να συμμετέχει στον δείκτη MSCI Greece Standard, φημολογία βέβαια που πιθανολογείτε σε κάθε rebalancing από τα μέσα του 2015.

Από την άλλη πλευρά, o τίτλος της Folli-Follie Group πιθανολογείται ότι μπορεί να αφαιρεθεί από τον δείκτη MSCI Greece και να υποβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Greece Small Cap. Από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της Motor Oil εμφανίζει κέρδη άνω του 60% ενώ η Folli-Follie Group αντίστοιχα σημειώνει πτώση 17%, που έχουν σχηματιστεί στο τελευταίο τρίμηνο. H κινητικότητα στο ταμπλό στους δύο τίτλους εδώ και πολλές συνεδριάσεις αφήνει να εννοηθεί ότι flippers, facilitating funds και απλοί retailers έχουν ποντάρει σε πιθανές αλλαγές.

Εξαιτίας του μικρού αριθμού συμμετοχών στον δείκτη MSCI Greece Standard, μόλις 9 μετοχές τον απαρτίζουν, το σενάριο της προσθήκης μια μετοχής χωρίς την ταυτόχρονη διαγραφή άλλου τίτλου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, στο τέλος Οκτωβρίου, στον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index, ο οποίος περιλαμβάνει και τις 22 ελληνικές εταιρείες που αποτελούν τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Greece Small Cap, η βαρύτητα της Motor Oil ήταν ήδη υψηλότερη από την αντίστοιχη της Folli Follie Group, παρότι η πρώτη εταιρεία συμμετέχει στον μικρό δείκτη της MSCI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αν και είναι μικρή η πιθανότητα, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές αλλαγές στις υπάρχουσες σταθμίσεις των τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Greece, αφού συνολικά η πτώση της κεφαλαιοποίησης  των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές σε αυτό το review του MSCI. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι λογικό να προκληθούν εκροές στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Οι τρέχουσες σταθμίσεις των τεσσάρων τραπεζών στο MSCI Greece είναι: 17,53% για την Alpha Bank, 11,50% για την ΕΤΕ, 9,61% για την Eurobank και 5,17% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, αν ωστόσο υπάρξουν αλλαγές στις σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών, τότε ο τίτλος του ΟΤΕ, που προσεγγίζει πλέον τα 5,25 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, μπορεί να είναι ο μεγάλος κερδισμένος και να αυξηθεί η στάθμισή του από το 18,44% που βρίσκεται τώρα.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v