Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «βλέπει» για μετοχές και ομόλογα η 3Κ ΑΕΔΑΚ

Οι ξένες χώρες φαίνεται να εισέρχονται σε φάση ανάπτυξης που ευνοεί περισσότερο τους μετοχικούς τίτλους, ενώ η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί με χρονική υστέρηση λόγω των προοπτικών της οικονομίας της.

Τι «βλέπει» για μετοχές και ομόλογα η 3Κ ΑΕΔΑΚ

Το τελευταίο κύμα ανόδου της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από τα μέσα του περσινού Νοεμβρίου και η διατήρηση της ανοδικής ορμής είναι πιθανό να έχει «αιφνιδιάσει» μεγάλη μερίδα επενδυτών, οι οποίοι ενδεχομένως να διερωτώνται για τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς και αν βασίζεται σε στέρεες βάσεις και όχι σε μία ακόμα κερδοσκοπική διάθεση με χαρακτηριστικά «φούσκας», τονίζει η 3Κ ΑΕΔΑΚ.

Αποφεύγοντας τον πειρασμό της πρόβλεψης τόσο ως προς τα περιθώρια ανόδου όσο και ως προς το πιθανό χρονικό σημείο εξάντλησης της υπάρχουσας δυναμικής, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το κλίμα που επικρατεί μεταξύ διαφόρων αγορών (ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα κ.ά.) και μεταξύ ομοειδών αγορών (μετοχές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν θεωρήσουμε ότι το «οικονομικό οικοσύστημα» σαν μία μεγάλη αλυσίδα με τις επιμέρους αγορές να απαρτίζουν τους κρίκους της, θα προηγούνταν τα ομόλογα, θα έπονταν οι μετοχές και θα ακολουθούσαν οι αγορές εμπορευμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι συνήθως προηγείται η άνοδος των ομολόγων (άνοδος τιμών και πτώση των αποδόσεων), ακολουθεί η άνοδος των μετοχών (βελτίωση των συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης) και τέλος, ενισχύονται οι τιμές των εμπορευμάτων (επιτάχυνση οικονομικής ανόδου).

Με αυτό το σκεπτικό, οι ξένες οικονομίες φαίνεται να εισέρχονται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης που ευνοούνται περισσότερο οι μετοχικοί τίτλοι, ενώ η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί με χρονική υστέρηση λόγω των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτικοί κίνδυνοι εκλείπουν, αφού οι αγορές πολλάκις στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι επηρεάζονται τόσο από ορθολογικούς όσο και ψυχολογικούς (παράλογους) παράγοντες.

Συνοψίζοντας, η ενίσχυση των τιμών των μετοχικών τίτλων στο ΧΑΑ προεξοφλεί την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Στον βαθμό που θα επιβεβαιώνεται αυτό το σενάριο, το «ψυχολογικό» -τουλάχιστον- κλίμα θα είναι θετικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v