Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσλήφθηκαν οι σύμβουλοι για το 7ετές ομόλογο

Πέντε τράπεζες πήραν εντολή να διενεργήσουν τη συναλλαγή. Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα η έκδοση. Μεγάλο αναμένεται το ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το επιτόκιο.

Προσλήφθηκαν οι σύμβουλοι για το 7ετές ομόλογο

Το ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε πέντε τράπεζες ως συμβούλους για την έκδοση επταετούς ομολόγου, που θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.

Οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura πήραν εντολή για τη συναλλαγή. Ολες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το Bloomberg σε δημοσίευμά του σημείωνε ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα βρει πολλούς αγοραστές, όχι μόνο διότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν και πολλά άλλα χαρτιά με καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Alpha Trust Mutual Fund Management Δημήτρης Νταλίπης σχολίασε πως «το κυνήγι αποδόσεων συνεχίζεται καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν ελκυστικά ευρωπαϊκά ομόλογα».

«Οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, όμως ακόμα και τώρα τα spreads είναι υψηλά», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής της Amber Capital Giuseppe di Mino. «Θα σκεφτούμε τη συμμετοχή στη νέα πώληση ελληνικών ομολόγων όταν έρθει η ώρα», συμπλήρωσε. Σημειώνεται πως η Amber Capital, η οποία κατέχει το 1% του OΤΕ, αγόρασε πέρυσι ελληνικά ομόλογα. Όπως εκτιμά ο κ. Νταλίπης, το νέο επταετές ελληνικό ομόλογο πιθανότατα θα έχει απόδοση 3%, αναλόγως της ζήτησης.

Ο αναλυτής της Nomura International Ιωάννης Σόκος σημείωσε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή θετικό momentum έναντι της Ελλάδας. «Βλέπουμε επίσης συνεχιζόμενη αλλαγή της ζήτησης από τα hedge funds προς περισσότερους λογαριασμούς πραγματικής οικονομίας, αν και η πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αποτρέπει πολλούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Moody’s αξιολογεί το ελληνικό χρέος με Caa2, οκτώ βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P δίνει αξιολόγηση Β, που επίσης βρίσκεται στην κατηγορία junk.

Από την πλευρά του, ο Nicholas Wall της Old Mutual εκτιμά ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση για ένα επταετές ελληνικό ομόλογο. «Θα περίμενα ένα επταετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να έρθει γύρω στο 3,25-3,30%», είπε.

Κατά τον ίδιο, τα ομόλογα μπορεί να τύχουν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, λόγω της βελτίωσης της σχέσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. «Όσο το περιβάλλον συντηρείται, στους επενδυτές θα συνεχίσει να αρέσει η Ελλάδα, σε μια αγορά που είναι "πεινασμένη" για αξιοπρεπείς ευκαιρίες», εκτίμησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v