Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπαν οι Ελληνες τραπεζίτες στη UBS για stress test και καταθέσεις

Πού μπαίνει ο πήχης για την προσέλκυση καταθέσεων τη φετινή χρονιά και γιατί εκφράζεται αισιοδοξία ως προς τα αποτελέσματα του stress test. Η «αυξημένη προθυμία» για ρύθμιση κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί.

Τι είπαν οι Ελληνες τραπεζίτες στη UBS για stress test και καταθέσεις

Επιφυλακτικά αισιόδοξες αναφορικά με τις βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον, τον περιορισμό της αστάθειας στο πολιτικό περιβάλλον (ιδιαίτερα τη σχέση της κυβέρνησης με τους πιστωτές) και το αποτέλεσμα των stress tests εμφανίστηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στη συνάντηση που είχαν με τη UBS στο πλαίσιο του συνεδρίου CEEMEA & Italian Financials Conference στο Μιλάνο.

Όπως προέκυψε από τις συναντήσεις της UBS με στελέχη των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, οι εισροές καταθέσεων στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να ανέλθουν στα 5-7 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από τρεις βασικές πηγές: τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, την οργανική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας) και την ανακύκλωση μετρητού για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η UBS αναμένει χαμηλή προς μέση μονοψήφια μείωση τόσο των καθαρών εσόδων από τόκους όσο και των προ προβλέψεων κερδών το 2018 για την Alpha Βank και τη Eurobank, ενώ η σταθεροποίηση το 2019 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πιστωτική επέκταση στο εταιρικό κομμάτι (κυρίως τη χρηματοδότηση ιδιωτικοποιήσεων και projects το 2018) και από τα οφέλη της περαιτέρω βελτιστοποίησης του κόστους (κυρίως από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου).

Σε ό,τι αφορά τα stress tests, όπως αναφέρει η UBS, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν πως τα σενάρια είναι καλύτερα απ’ όσο φοβούνταν και πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικούς σκοπούς. Η UBS εκτιμά πως σ’ αυτή τη φάση καμία από τις τράπεζες δεν αναμένει αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Η σταδιακή εισαγωγή του IFRS 9 δίνει στις τράπεζες κίνητρο να αυξήσουν την κάλυψη των NPEs. Τα αποτελέσματα των stress tests πιθανότατα θα επηρεάσουν το Pillar 2 Guidance στη διαδικασία SREP αργότερα φέτος.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των NPEs, η UBS αναφέρει πως ως αποτέλεσμα του βελτιούμενου περιβάλλοντος, των πωλήσεων NPEs, των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες ήδη βλέπουν βελτιωμένο ηθικό στις αποπληρωμές και μια αυξημένη προθυμία των πελατών να διαπραγματευτούν και να αποδεχθούν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης (περιλαμβανομένων ορισμένων εξ αυτών που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές).

Η πραγματική έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με νέα περιουσιακά στοιχεία θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι τράπεζες αναμένουν να πάρουν σημαντικό μερίδιο των ακινήτων που θα δημοπρατηθούν, στηρίζοντας, ως εκ τούτου, τις τιμές στις αγορές real estate. Όπως σημειώνει η UBS, κάθε τράπεζα έχει σχεδιάσει την πώληση τουλάχιστον ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων NPEs το α’ εξάμηνο του 2018 και οι τράπεζες προετοιμάζονται και για την πώληση NPEs με εξασφάλιση φέτος (που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τον στόχο).

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η ζήτηση στη δευτερογενή αγορά είναι ισχυρή και η τιμολόγηση βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με πριν από 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v