Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: «Προίκα» ως €3,4 ανά μετοχή από το Ελληνικό βλέπει η Eurobank

Σημαντική αξία θα προσθέσει στη Lamda Development η ανάπτυξη του Ελληνικού, σύμφωνα με έκθεση της Eurobank Equities, η οποία ξεκίνησε την κάλυψη της εισηγμένης. Τι προβλέπει για έσοδα διαχείρισης και εμπορικό κέντρο.

Lamda: «Προίκα» ως €3,4 ανά μετοχή από το Ελληνικό βλέπει η Eurobank

Με τιμή-στόχο τα 8,30 ευρώ και σύσταση για αγορά ξεκίνησε η Eurobank Equities την κάλυψη της Lamda Development. Οι αναλυτές βλέπουν, όμως, περαιτέρω περιθώρια ανόδου μέσω της αξιοποίησης του Ελληνικού, με το σενάριο που επεξεργάστηκαν να αποτιμά την εισηγμένη στα 11,7 ευρώ ανά μετοχή, στην περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση.

Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, η Lamda θα έχει σημαντικά έσοδα (master plan development fees) από τη διαχείριση της μεγάλης επένδυσης (συνολικού ύψους περί τα επτά δισ. ευρώ) κατά την περίοδο ανάπτυξης, που φτάνει τα 25 χρόνια. Εκτιμάται πως τα έσοδα διαχείρισης της Lamda μπορούν να φτάσουν το 3% της συνολικής επένδυσης ή τα 149,1 εκατ. ευρώ (προ φόρων), εξέλιξη που προσθέτει αξία τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την εισηγμένη (ή 0,90 ευρώ ανά μετοχή).

Η εταιρεία θα «έχει έσοδα διαχείρισης από τα επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν διάφορα έργα» στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Τα έσοδα διαχείρισης θα είναι υψηλότερα τα πρώτα χρόνια υλοποίησης της επένδυσης (εκτιμάται πως μπορεί να φτάνουν και τα 8,3 εκατ. ευρώ ετησίως) και θα περιορίζονται σταδιακά όσο προχωρά.

Πρόσθετα έσοδα για τη Lamda προβλέπονται από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η ίδια η εισηγμένη, «ειδικά σε τομείς που έχει εξειδίκευση, συμπεριλαμβανομένων του εμπορικού κέντρου και της μαρίνας».

Με βάση και τις πληροφορίες περί σχεδίου για ανάπτυξη εμπορικού κέντρου 75.000 τετραγωνικών μέτρων στο Ελληνικό, οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν πως το κόστος ανάπτυξης θα φτάσει τις 5.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (συνολικά τα 412 εκατ. ευρώ). Με βάση την εμπειρία του The Mall, που επίσης διαχειρίζεται η Lamda, προβλέπουν έσοδα 500 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για το εμπορικό κέντρο, καθώς και πρόσθετα έσοδα 1.700 ευρώ ανά θέση στάθμευσης.

Το νέο εμπορικό κέντρο μπορεί να προσφέρει στη Lamda έσοδα περί τα 51 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία με βάση ένα περιθώριο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 85% και απόδοση 7% (τη μέση απόδοση του The Mall κατά την τελευταία δεκαετία) οδηγούν την επιχειρησιακή αξία (Enterprise Value) του εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό κοντά στα 615 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές της Eurobank προβλέπουν πως η πρόσθετη αξία που μπορεί να δώσει στη Lamda το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ (ή 2,5 ευρώ ανά μετοχή).

Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν πως αρκετά προαπαιτούμενα για την προώθηση της επένδυσης εκκρεμούν, αλλά θεωρούν σημαντικό βήμα την πρόσφατη έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα τρία εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται σήμερα η Lamda (The Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) υποδέχονται περίπου 23,2 εκατ. επισκέπτες ετησίως, με τις πωλήσεις των καταστημάτων τους να φτάνουν τα 569 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο έσοδο της εισηγμένης από μισθώματα κινείται κοντά στα 70,4 εκατ. ευρώ ετησίως και το EBITDA κοντά στα 56 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην έκθεση επισημαίνεται το σχέδιο για εισφορά του The Mall στη νέα εταιρεία Lamda Malls, στην οποία συμμετέχει με 31,7% η επενδυτική εταιρεία Varde Partners. Εκτιμάται πως η εισφορά του The Mall στη Lamda Malls «μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μια πιθανή εισαγωγή των εμπορικών κέντρων στο χρηματιστήριο, εξέλιξη που εξετάζει η διοίκηση, σε μια προσπάθεια για να ενισχύσει τις επενδύσεις και να αποκρυσταλλώσει την αξία τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v