Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Πώς εξάλειψαν τις ζημίες τους το 2017

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες κατάφεραν πέρυσι να βελτιώσουν δραστικά τις οικονομικές τους επιδόσεις. Η πορεία των τραπεζικών ΑΧΕ και ο συνεχής προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου. Αναλυτικός πίνακας.

ΑΧΕ: Πώς εξάλειψαν τις ζημίες τους το 2017

Σαφέστατη βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες το 2017, καθώς σε αθροιστική βάση φαίνεται πως θα εξαλείψουν σε μέγιστο βαθμό τις ζημίες της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίες είχαν υπερβεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα αθροιστικά αποτελέσματα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) 16 ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών εμφάνισε άνοδο κατά 13,6% (από 38,8 σε 44,1 εκατ. ευρώ) και οι προ φόρων ζημίες υποχώρησαν από τα 18,1 στο 0,5 εκατ. ευρώ (-97%).

Αξιοσημείωτο είναι πως η σαφέστατη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών έλαβε χώρα σε μια χρονιά κατά την οποία η αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του 2016 και -σύμφωνα με στελέχη της αγοράς- οφείλεται κυρίως στους παρακάτω παράγοντες:

• Το 2016 υπήρξαν σε ορισμένες εταιρείες έκτακτες δαπάνες που δεν επαναλήφθηκαν πέρυσι.

• Ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους από δραστηριότητες investment banking, οι οποίες δεν αποτελούν συνάρτηση της αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

• Συνεχίστηκε και πέρυσι η πολιτική περικοπών δαπανών, με αποτέλεσμα οι πλείστες χρηματιστηριακές εταιρείες να λειτουργούν σήμερα με «προσωπικό ασφαλείας».

• Κάποιες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν την ανοδική πορεία πολλών μετοχών αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αποκομίζοντας επενδυτικά κέρδη, τα οποία όμως δεν είναι απαραιτήτως διατηρήσιμα στο μέλλον.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η βελτίωση των επιδόσεων των τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ, με την Εθνική να επιστρέφει σε κέρδη και την Alpha Finance να περιορίζει κατά πολύ τις ζημίες της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, λιγότερο ή περισσότερο βελτιωμένη «κάτω γραμμή» θα δούμε και στις άλλες δύο τραπεζικές ΑΧΕ (Eurobank και Πειραιώς).

Από τις «ιδιωτικές» ΑΧΕΠΕΥ, στο «συν» επέστρεψαν (μεταξύ άλλων) Euroxx, Beta, Solidus, Eurotrust, Περβανάς και Μαυρίκης (αριθμός που αναμένεται να διευρυνθεί, όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των περυσινών αποτελεσμάτων), ενώ για μια ακόμη χρονιά κέρδη κατέγραψε η Δεπόλας. Αξιοσημείωτα κέρδη αναμένονται επίσης και από τη Nuntius Χρηματιστηριακή.

Ωστόσο, παρά την περυσινή σαφή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των ΑΧΕΠΕΥ, ο γενικότερος προβληματισμός για την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου παραμένει, καθώς:

• Η συνολική κερδοφορία είναι μηδενική σε έναν κλάδο με ίδια κεφάλαια κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

• Ορισμένες εταιρείες είναι καταπονημένες από πολυετείς ζημίες και ενδεχομένως να κληθούν μέσα στο 2018 να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ήδη η Κύκλος Χρηματιστηριακή ολοκλήρωσε με επιτυχία μια τέτοια κίνηση).

• Το σύνολο των παραγόντων του κλάδου παραδέχεται μεν πως ο αριθμός των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, ωστόσο κατά τα τελευταία «πέτρινα» χρόνια πολύ λίγες κινήσεις συγχωνεύσεων έλαβαν χώρα (π.χ. απορρόφηση Αθηναϊκής από Δεπόλα και τριπλή σύμπραξη Merit, Μίδα και Πετροπουλάκη).

• Το περιβάλλον για τις ΑΧΕΠΕΥ γίνεται περισσότερο δαπανηρό και «γραφειοκρατικό», μετά τη θεσμοθέτηση Κοινοτικών Οδηγιών, όπως η MIFID-II και τα GDPR (προσωπικά δεδομένα).

Στελέχη πάντως της χρηματιστηριακής αγοράς αισιοδοξούν πως σε περίπτωση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές, ενώ παράλληλα δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν και από τα νέα προϊόντα που επιχειρείται να λανσαριστούν (π.χ. εταιρικά ομόλογα, ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, ΕΝΑ ΣΤΕΠ, ΕΝΑ PLUS).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v