Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ νομοσχεδίων για ενδυνάμωση της Κεφαλαιαγοράς

Κίνητρα για ελληνικά private equities, λογαριασμοί omnibus accounts που θα βοηθήσουν την αγορά εταιρικών ομολόγων, προώθηση της «χρηματοοικονομικής βίζας» και κινητικότητα σε ΕΚΕΣ και ΑΕΕΑΠ. Θεσμικές αλλαγές οδεύουν προς τη Βουλή.

Μπαράζ νομοσχεδίων για ενδυνάμωση της Κεφαλαιαγοράς

Η ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων προκειμένου να ενδυναμωθεί η ελληνική κεφαλαιαγορά δρομολογείται τους επόμενους μήνες, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, παράγοντες του χρηματοοικονομικού χώρου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους είτε για καθυστερήσεις, είτε για επιμέρους πρόνοιες των υπό διαμόρφωση πλαισίων.

Για παράδειγμα, αναμένεται το νέο πλαίσιο που θα προβλέπει ευνοϊκό καθεστώς για την ίδρυση private equities στην Ελλάδα (π.χ. η φορολόγηση να γίνεται ανάλογα με την έδρα του μεριδιούχου). Η ίδρυση private equities στη χώρα μας θα δημιουργήσει θέσεις εξειδικευμένης εργασίας και θα δώσει βάθος στο «οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς». Η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο από την άνοιξη, έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και τώρα αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου, ίσως μέσα στο 2018.

Ένα άλλο ζήτημα που δρομολογείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η ψήφιση του πλαισίου για τη δυνατότητα ανοίγματος «συλλογικών λογαριασμών» (omnibus accounts) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, η συγκεκριμένη ψήφιση θα λειτουργήσει θετικά και υπέρ του θεσμού των εταιρικών ομολόγων και της δυνατότητας προσέλκυσης ξένων θεσμικών επενδυτών σε αυτά, καθώς το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από αυτό του Λονδίνου ή ενός άλλου μεγάλου χρηματιστηρίου του εξωτερικού.

Ειδικότερα τώρα σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα, μετά τις τέσσερις φετινές εκδόσεις (Δέλτα Τεχνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coral, B&F) αναμένεται μία ακόμη το φετινό φθινόπωρο από ισχυρή εισηγμένη εταιρεία.

Κοντά στην ψήφισή του βρίσκεται και το θεσμικό πλαίσιο για τη «χρυσή χρηματοοικονομική βίζα», όπου κάτοικοι τρίτων χωρών θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα (άρα και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), όχι μόνο αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ (όπως ισχύει ήδη σήμερα) αλλά και με την απόκτηση εγχώριων χρηματοοικονομικών προϊόντων (τραπεζικές καταθέσεις, ΑΕΕΑΠ, κρατικά ομόλογα, ΕΚΕΣ, μετοχές).

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς εκφράζουν τη δυσφορία τους για δύο κυρίως λόγους:

α) Για τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος (η υπόθεση «σέρνεται» εδώ και πάνω από μια διετία).

β) Για το ότι τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια επένδυσης για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα προβλέπεται να είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα των ακινήτων.

Πέραν αυτών, με χαρά η επενδυτική κοινότητα υποδέχτηκε μέσα στο καλοκαίρι την πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) CNL Capital, ενώ στα σχέδια είναι και η ένταξη στο ΧΑ και ενός ΑΚΕΣ (Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών).

Επιπρόσθετα, κινητικότητα επικρατεί και στο μέτωπο της ίδρυσης και εισόδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας νέων ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), καθώς αρκετά είναι τα σχήματα που είτε έχουν καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε έχουν επισκεφτεί την Επιτροπή ζητώντας ενημέρωση και πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v