Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ψήνεται» το πρώτο γαστρονομικό ΑΚΕΣ

Δρομολογούνται road shows σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη με στόχο την άντληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο και αναπτυξιακή-οργανωτική στήριξη σε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΧΑ: «Ψήνεται» το πρώτο γαστρονομικό ΑΚΕΣ

Στις 3 Νοεμβρίου του 2017 το Euro2day.gr δημοσίευσε συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού) κ. Αριστοτέλη Καρβέλα, (με τίτλο «Τα κλειδιά για να ταξιδέψει η ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό») ο οποίος είχε αναφερθεί σε επαφές που είχαν γίνει με το Χρηματιστήριο της Αθήνας (κομβικό ρόλο είχε παίξει το πρώην στέλεχος της ΕΧΑΕ κ. Παντελής Λάμπρου).

Στις 14/3/2018, επόμενο δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Στήνεται το πρώτο ΑΚΕΣ με όπλο την ελληνική γαστρονομία» μιλά για την επικείμενη σύμπραξη του ΣΕΛΕΠΤΡΟΠΕ με την Attica Finance.
Η σύμπραξη αυτή έλαβε σάρκα και οστά με την από κοινού ίδρυση της εταιρείας Extrade Greek Food Mentors με σκοπό την «επιχειρηματική ανασυγκρότηση, αναβάθμιση και ανάπτυξη ελληνικών μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, οι οποίες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου «στους σκοπούς της περιλαμβάνεται ακόμα η δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών μεταξύ των επιχειρήσεων και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας (κοινές προμήθειες, logistics, αποθήκες, προβολή, προώθηση με κοινές δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος, διοργάνωση διεθνών φόρουμ, συμμετοχή σε προγράμματα που συνάγουν με την επαγγελματική εμπειρία των μερών κ.ά.), η διευκόλυνση της πρόσβασης σε πόρους (αγορές κεφαλαίων, οργανισμούς εναλλακτικής χρηματοδότησης, ανάπτυξη και μεταφορά γνώσης, εξειδικευμένο προσωπικό) και η άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση για τις εξελίξεις στην οικεία αγορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νεοϊδρυθείσα εταιρεία θα διαδραματίσει -μεταξύ άλλων- ρόλο στη δημιουργία ΑΚΕΣ (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών), το οποίο και θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ήδη, προετοιμάζονται δύο roadshows (ένα στις Βρυξέλλες και ένα στη Φρανκφούρτη) με στόχο την άντληση σε πρώτη φάση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (αναμένεται να συμμετάσχουν κεφαλαιακά και μέλη του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ).

Το υπό δημιουργία ΑΚΕΣ θα συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιλεγμένων ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών και πέραν της χρηματοδοτικής στήριξης, θα τις στηρίζει σε μια σειρά θεμάτων οργάνωσης, ανάπτυξης και συνεργειών.

Σύμφωνα με τους στόχους, η είσοδος στο ΧΑ (και ίσως σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό χρηματιστήριο) θα χρειαστεί γύρω στα δύο με τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v