Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιβάλλον-φωτιά για τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ η «τρύπα» των τριών ΑΧΕ που διέκοψαν τη λειτουργία τους το τελευταίο δωδεκάμηνο. Φόβοι και για άλλα «λουκέτα». Πιέσεις για συχνότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Περιβάλλον-φωτιά για τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Η εδώ και μήνες διατήρηση του όγκου των συναλλαγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ζημίες που υφίστανται φέτος δεκάδες χιλιάδες επενδυτές από συγκεκριμένες μετοχές (π.χ. τράπεζες και Folli Follie) έχουν εντείνει τις ανησυχίες χρηματιστηριακών παραγόντων, οι οποίοι ζητούν εντατικότερους ελέγχους των ΑΧΕ-ΑΧΕΠΕΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής: «Αγωνιζόμαστε ως χρηματιστηριακή εταιρεία μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και καταφέρνουμε να βγάλουμε κάποια κέρδη. Δεν είναι σωστό αυτά τα κέρδη να κινδυνεύουν, επειδή κάποιες άλλες εταιρείες βάζουν παρανόμως το χέρι τους στα υπόλοιπα των πελατών τους και προκαλούν στο τέλος της ημέρας ζημίες στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, το οποίο αποτελείται από δικά μας λεφτά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εντείνει τους σχετικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί απαιτείται να γίνουν συχνότεροι και αποτελεσματικότεροι».

Ήδη κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, έχουν ανακληθεί οι άδειες τριών χρηματιστηριακών εταιρειών (Guardian Trust, Άτλας και Τσεκούρας).

Αν και ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε κάποιος άλλος φορέας έχουν προχωρήσει σε σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, κυκλοφορεί στην αγορά πως από τις προαναφερθείσες υποθέσεις έχει δημιουργηθεί -αθροιστικά- μια τρύπα γύρω ή και πάνω από το 1,5 εκατ. ευρώ, παρά τον χαμηλό κύκλο εργασιών των τριών αυτών χρηματιστηριακών εταιρειών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου ανοίγματος (για υπόλοιπα έως 30.000 ευρώ ανά πελάτη) θα κληθεί στο μέλλον να αποζημιωθεί από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Το χειρότερο όμως είναι πως κύκλοι της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να δούμε σύντομα ανακλήσεις αδειών και από άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες.

«Βλέπουμε επί σειρά ετών ανησυχητικά οικονομικά αποτελέσματα: Χαμηλά ίδια κεφάλαια, ζημίες σε προ φόρων επίπεδο, σημαντικό τραπεζικό δανεισμό και ενίοτε παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή. Έχουμε δει ακόμη και εκθέσεις ορκωτών με επιφύλαξη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα πρέπει να μπουν όλες οι χρηματιστηριακές εταιρείες που εμφανίζουν αδύναμα οικονομικά στοιχεία στο… ίδιο τσουβάλι.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν βάλει κατά καιρούς το χέρι στην τσέπη, στηρίζοντας τις εταιρείες τους, που συνεργάζονται απρόσκοπτα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και που σε τελική ανάλυση δεν έχουν πειράξει ούτε ένα ευρώ από τα πιστωτικά υπόλοιπα των πελατών τους. Όλοι θέλουμε αυτές οι εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να προχωρήσει σε ελέγχους που θα είναι περισσότεροι και αποτελεσματικότεροι, ιδίως σε εταιρείες με επίφοβα οικονομικά αποτελέσματα. Γιατί αν στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης/12/2017 εμφανίστηκαν προβλήματα, τα πράγματα σήμερα λογικά θα έχουν επιδεινωθεί, καθώς στο πρώτο φετινό εννεάμηνο η μέση ημερήσια αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών κυμάνθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά (για την ακρίβεια στο -1,5%).

Επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις παρενέργειες από τις μεγάλες απώλειες που έχουν καταγράψει φέτος οι μέτοχοι από σειρά τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως οι τράπεζες, η ΔΕΗ και τα Folli Follie. Αυτές δεν επηρεάζουν άμεσα τα οικονομικά στοιχεία των χρηματιστηριακών εταιρειών, ωστόσο επενδυτές που βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να συρρικνώνεται κατά 30% ή κατά 40% ή ακόμη και κατά 60% μέσα σε εννέα μήνες, συνήθως είτε σταματούν, είτε περιορίζουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v