Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι άλλοτε «γίγαντες» του ΧΑ που κούνησαν... μαντίλι

Τίτλοι τέλους για δώδεκα μετοχές που κάποτε πρωταγωνιστούσαν στο ταμπλό. Από τις «σίγουρες τράπεζες» και τους «κλαδικούς πρωταγωνιστές» έως τις εταιρείες που προχωρούσαν σε… μία εξαγορά την εβδομάδα. Η «επόμενη μέρα» των ομίλων.

Οι άλλοτε «γίγαντες» του ΧΑ που κούνησαν... μαντίλι

Πικρή γεύση αφήνει στο επενδυτικό κοινό η χθεσινή διαγραφή δώδεκα μετοχών από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όσο και αν οι επενδυτές γνώριζαν τη δυσχερή θέση στην οποία είχαν περιέλθει εδώ και χρόνια οι συγκεκριμένες εταιρείες, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως σ’ αυτές συγκαταλέγονται:

• Ομιλοι που κάποτε έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στους κλάδους τους (π.χ. Μηχανική, Altec).

Τράπεζες -τα «σίγουρα χαρτιά» όπως τα αποκαλούσαν- και θυγατρικές τους (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης).

• Εταιρείες με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό (π.χ. Alco Hellas), με βαθιά εξειδίκευση (π.χ. Έδραση), με σημαντική ακίνητη περιουσία (π.χ. Βαλκάν), με πολλές εξαγωγές (π.χ. Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες).

• Εισηγμένες που κάποτε ανακοίνωναν… μία εξαγορά την εβδομάδα (π.χ. Τρόπαια) αλλά και

• Επιχειρήσεις με «το καλύτερο όνομα στην αγορά» (π.χ. Έδραση, Τεξαπρέτ).

Επιπρόσθετα, το κύμα αυτών των διαγραφών έρχεται να υπενθυμίσει τις βαρύτατες απώλειες που κατέγραψε μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μικροεπενδυτών, ζημίες που εκτείνονται και πέρα από την υποχώρηση του Γενικού ή οποιοδήποτε άλλου δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ δεν σημαίνει κλείσιμο των εταιρειών. Απλά, οι επενδυτές θα κατέχουν τίτλους επιχειρήσεων που δεν θα είναι εισηγμένες και δεν θα διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά, κάτι, όμως, που ουσιαστικά ίσχυε εδώ και καιρό (για την ακρίβεια από τότε που ξεκίνησε η αναστολή διαπραγμάτευσής τους).

Η «επόμενη μέρα»

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης συνεχίζει τη λειτουργία της, αν και -όπως υποστηρίζει- «έχει περιέλθει σε θέση αδυναμίας εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς (η οποία εκπροσωπεί ποσοστό άνω του 70% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρίας) προς κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης». Ωστόσο, συμφωνία εξυγίανσης δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα.

Η Έδραση υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

ΑΤΤΙΚΑΤ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να θεωρούνται «χαμένες υποθέσεις» για τους μετόχους τους.

Η διοίκηση της Τρόπαια (πρώην Σάνυο Συμμετοχών) είναι κατηγορηματική: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη για την ανάκαμψη της εταιρείας και του ομίλου».

Δύσκολα τα πράγματα και για την Altec: «Οι ενέργειες, στις οποίες έχει μέχρι στιγμής προβεί η εταιρεία, στην κατεύθυνση της άρσης της υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης, δεν έχουν επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές που θα οδηγούσαν στην ανάκαμψη και βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών» αναφέρει η διοίκησή της.

Από την πλευρά της, η Μηχανική υποστηρίζει ότι «η εταιρεία θα εξακολουθήσει τη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της στοιχείων, δεδομένου αφενός ότι εξακολουθεί να έχει παρουσία σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα και αφετέρου λόγω της σταδιακής εξοφλήσεως των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, μέσω διακανονισμών που έχουν επιβληθεί από τις γενικότερες συνθήκες της οικονομίας. Δυστυχώς, η μη ανάκαμψη της οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών, μας οδηγεί σε συντηρητικές πολιτικές, οι οποίες έχουν να κάνουν καταρχήν με την επιβίωσή μας και κατά δεύτερον με τη συνέχιση της παρουσίας μας στο χώρο των κατασκευών».

Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες συνεχίζουν τη μάχη με στόχο την επιβίωσή τους. Δηλώνουν πως μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αναδιαρθρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης συνεχίζονται.

Βαλκάν και Τεξαπρέτ έχουν διακόψει εδώ και χρόνια την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Έχουν μεν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αλλά και ακίνητη περιουσία που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v