Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί η πορεία του τραπεζικού κλάδου

Γιατί η εικόνα στην εγχώρια αγορά θα παραμένει περίπλοκη το επόμενο διάστημα. Ποια είναι η τεχνική ακτινογραφία για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank. Οι λόγοι που παίζουν με προβάδισμα οι «short» στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Πού θα κριθεί η πορεία του τραπεζικού κλάδου

Με το… καλημέρα της νέας χρονιάς, οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι και το 2019 θα είναι δύσκολο χρηματιστηριακά για τον κλάδο με τη μεγαλύτερη ψυχολογική βαρύτητα στην αγορά.

Στις 12 συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει φέτος, οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταφέρει να γράψουν απώλειες 9%-18% και πλέον κανένας τίτλος δεν είναι διαπραγματεύσιμος πάνω από το όριο του 1 ευρώ.

Η βασική αιτία της «κατρακύλας» στο Χ.Α. είναι η εκτίμηση των επενδυτών ότι για την απαιτούμενη θεσμική επίλυση του προβλήματος των NPEs, εκτός από χρόνο, θα χρειαστεί και κεφάλαια.

Σε πλήρη αντίθεση, ωστόσο, με τις τραπεζικές μετοχές, τα blue chips ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Coca Cola HBC κρατάνε τους δείκτες σε υψηλά επίπεδα με κέρδη από 5%-13% φέτος, δείχνοντας ότι και το 2019 θα είναι ξεκάθαρα έτος stock picking. Παράλληλα, από τα μεσαία και μικρά χαρτιά της αγοράς, ξεχωρίζουν Intrakat, Κλουκίνας - Λάππας και Ικτίνος.

Είναι ωστόσο θέμα χρόνου, η πίεση στις τραπεζικές μετοχές να μεταφερθεί και στο υπόλοιπο ταμπλό, όπως έχει συμβεί και στις προηγούμενες φορές. Δυστυχώς, αυτό που φοβόταν μερίδα των αναλυτών, ότι η ταχύτητα της ανόδου των προηγούμενων ημερών αποτελούσε ένδειξη πως η κίνηση κορυφώνεται τοπικά, αποδείχθηκε σωστή.

Η εικόνα στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει περίπλοκη αφού οι πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογικές διαδικασίες, αλλά και οι δυσκολότερες συνθήκες διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό δεν είναι σύμμαχος των μετοχών. Οι θετικές σκέψεις για τις εγχώριες μετοχές θα ενισχυθούν μόνο με πειστική ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η ζώνη διαπραγμάτευσης του δείκτη των τραπεζών διέσπασε τα επίπεδα των 400 μονάδων με αρωγό τα νέα ιστορικά χαμηλά της Alpha Bank, κινήθηκε άμεσα στις 375 μονάδες, που αποτελεί και νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο. Πλέον, το all-time intraday χαμηλό επίπεδο των 358 μονάδων είναι ένα ακόμα σημείο με σημασία το οποίο, αν διασπαστεί άμεσα, τότε ο δείκτης βλέπει τις 300 μονάδες. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, με άμεση τις 400 μονάδες.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή στήριξης βρίσκεται στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 1,30 ευρώ και έπειτα του 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα σε θετική. Τοπικά η περιοχή των 1,20-1,255 ευρώ έχει σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον και θα χρειαστεί δύναμη για να καμφθεί.

Η Αlpha Βank διέσπασε με πίεση τα ιστορικά χαμηλά του 0,949 ευρώ και η τεχνική της εικόνα έχει επιδεινωθεί δραματικά. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για το 1,50 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ και τεχνικά έχει το θετικότερο διάγραμμα. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,60 είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την όποια προσφορά.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο βρίσκεται κάτω από το όριο του 0,85 ευρώ, η τάση είναι πτωτική και μόνο με επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη του 0,75 ευρώ ήταν το κάτω όριο το οποίο διασπάστηκε και πλέον η στήριξη βρίσκεται στο 0,50 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αδυναμία παραμονής πάνω από τις 1.670 μονάδες έδωσε ξεκάθαρα προβάδισμα στους short.

Η αρνητική βραχυπρόθεσμη ψυχολογία στην αγορά θα βαρύνει ακόμα περισσότερο, αν το pivot point των 1.630 μονάδων, που είναι η στήριξη, παραβιαστεί άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις. Η στήριξη παρακάτω είναι στις 1.610 και τις 1.560 μονάδες. Μόνο η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v