Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επτά λόγοι πίσω από το ράλι της «περιφέρειας»

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους τα «μικρά χαρτιά» του ΧΑ καταγράφουν μεγάλα κέρδη εδώ και τουλάχιστον 25 μήνες. Η υπεραπόδοση στο ταμπλό, η κυκλικότητα των κεφαλαιοποιήσεων και η προσδοκία των «πακέτων» από τους βασικούς τους μετόχους.

Χρηματιστήριο: Επτά λόγοι πίσω από το ράλι της «περιφέρειας»

Κόντρα στο γενικότερα δυσμενές κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι «οπαδοί» της χαμηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρές αποδόσεις εδώ και τουλάχιστον 25 μήνες.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από την αρχή του 2018 έως και σήμερα, ο δείκτης της χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχει σημειώσει άνοδο κοντά στο 50%, χωρίς στην απόδοση αυτή να προσμετρώνται τυχόν διανομές μερισμάτων που εισέπραξαν οι μέτοχοι. Και αν ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έχει κερδίσει γύρω στο 50%, ευνόητο είναι ότι δεκάδες τίτλοι της χρηματιστηριακής «περιφέρειας» έχουν σημειώσει πολύ υψηλότερες αποδόσεις, «χρυσώνοντας» όσους επέλεξαν να «τοποθετηθούν στα χαμηλά».

Οι επτά λόγοι

• Η υπεραπόδοση: Η σαφής υπεραπόδοση των τίτλων της χαμηλής κεφαλαιοποίησης έναντι τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας, όπως καθαρά προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. Ειδικότερα, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έχει κερδίσει 51,8% (-53,7% για τον Γενικό Δείκτη) από το τέλος του 2010, 29,7% από το τέλος του 2017 (-18,4% για τον Γενικό Δείκτη) και +13,3% από την αρχή του έτους. Γενικότερα, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και στη ΔΕΗ, ή οι μεγάλες πτώσεις άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (π.χ. Intralot, Frigoglass, για να μην αναφερθούμε στο μεγάλο σκάνδαλο των Folli Follie) εξάλειψαν την -προϋπάρχουσα σε πολλούς- πεποίθηση ότι μόνο οι μεγάλες εταιρείες είναι σε θέση να δώσουν κέρδη στους επενδυτές.

• Η κυκλικότητα των κεφαλαιοποιήσεων: Η υπεραπόδοση των «μικρών χαρτιών» μπορεί να εξηγηθεί από τη συνηθισμένη κυκλικότητα που παρατηρείται μεταξύ των κεφαλαιοποιήσεων. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης πλην Τραπεζών (βλέπε στοιχεία πίνακα) ξεκίνησε να ανακάμπτει από το 2012, αρχικά βασισμένος στα μη τραπεζικά blue chips και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και με τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να υποχωρεί. Αντίθετα, από το 2017 έως και σήμερα, τα «μικρά χαρτιά» που «είχαν μείνει πίσω» ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα υπόλοιπα, που έδειχναν… κάπως «κουρασμένα».

• Αλλαγή στάσης χρηματιστών-επενδυτών: Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αλλαγή στάσης τόσο από τις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές. Οι πρώτες ενημερώνουν πλέον τους πελάτες τους για μικρότερες εισηγμένες του ΧΑ, πράγμα που δεν έκαναν κατά το παρελθόν. Και οι δεύτεροι, με τη σειρά τους, υποκατέστησαν σε κάποιο βαθμό το (ζημιογόνο -όπως αποδείχτηκε στην πράξη- για τους περισσότερους) trading στον τραπεζικό κλάδο, στρεφόμενοι σε ποιοτικότερες επιλογές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

• Χαμηλότερος κίνδυνος από το εξωτερικό: Στις πλείστες εταιρείες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης η συμμετοχή των ξένων funds είναι είτε μηδενική, είτε σαφώς περιορισμένη. Το γεγονός αυτό καθιστά τους συγκεκριμένους τίτλους λιγότερο επηρεαζόμενους από τα όσα συμβαίνουν στις ξένες αγορές, οπότε και περισσότερο αμυντικούς σε περίπτωση που παρατηρηθεί μια σημαντική υποχώρηση των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

• Η προσδοκία των «πακέτων»: Μετά από πολύ καιρό, κατά την τελευταία διετία έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον αρκετών ιδιοκτητών εισηγμένων εταιρειών, είτε να διαθέσουν μειοψηφικά «πακέτα» (διευρύνοντας τη μετοχική διασπορά των εισηγμένων και εισπράττοντας οι ίδιοι σημαντικά ποσά διαθεσίμων), είτε ακόμη και να προσελκύσουν στρατηγικούς επενδυτές, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις εταιρείες τους σε νέα φάση ανάπτυξης. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, συνήθως απαιτείται η δημιουργία ελκυστικότερων αποτιμήσεων για την πλευρά των πωλητών.

• Η μείωση των επενδυτικών επιλογών: Κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των επενδυτικών επιλογών στο ΧΑ έχει μειωθεί εξαιτίας των αποχωρήσεων αρκετών εισηγμένων εταιρειών από όλες σχεδόν τις κεφαλαιοποιήσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα εταιρειών που είτε ολοκλήρωσαν, είτε ουσιαστικά έχουν δρομολογήσει την αποχώρησή τους από το ΧΑ είναι αυτά των Kleeman, Druckfarben, Μινωικές Γραμμές, ΥΓΕΙΑ, Grivalia, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Nexans Hellas, Envitec, Κρητών Άρτος, Νηρέας και Σελόντα. Με δεδομένη τη στροφή των επενδυτών προς τη μικρή κεφαλαιοποίηση, όσο λιγότερες είναι οι δυνατές επιλογές, τόσο αυξημένο και το ενδιαφέρον για κάθε μία εξ αυτών.

• Ευκολότερος έλεγχος διοικήσεων: Το σκάνδαλο στα Folli Follie έφερε στην επιφάνεια το ευρύτερο ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης στις εισηγμένες του ΧΑ. Ορισμένοι λοιπόν επενδυτές στράφηκαν προς μικρότερες εταιρείες, οι βασικοί μέτοχοι των οποίων έχουν «καλό όνομα στην πιάτσα» και γενικότερα πιστεύουν ότι μπορούν να πληροφορηθούν από τον ευρύτερο περίγυρό τους σχετικά γρήγορα μια αρνητική εξέλιξη γύρω από την πορεία των εταιρειών αυτών.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη μελλοντική πορεία των τιμών των small caps στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι στην τρέχουσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η μικρή κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας δεν θα αποτελέσει παράγοντα που θα φρενάρει μια ενδεχόμενη άνοδο στην τιμή της μετοχής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v