Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιοι και γιατί ποντάρουν στο «καλό σενάριο»

Γιατί η ανοδική κίνηση έχει πλέον αποκτήσει δυναμική. Η τραπεζική αφύπνιση και ο ρόλος της Εθνικής. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς. Η εικόνα στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Ποιοι και γιατί ποντάρουν στο «καλό σενάριο»

H διάσπαση της ζώνης των 660-666 μονάδων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ευφορία στην αγορά, κλείσιμο short θέσεων και κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα άμεσα. Μετά από αρκετό καιρό, στην αγορά εξελίσσεται ομαλά ένα θετικό σενάριο, σε συγχρονισμό με τη βελτίωση στην αγορά των ομολόγων, αλλά και των ξένων αγορών.

Η αγορά εξακολουθεί να προεξοφλεί θετικά την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου και, με την απουσία πωλητών, κινείται υψηλότερα. Η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών, με αφορμή τη σημαντική είδηση της Εθνικής Τράπεζας για την απαλλαγή της από το swap Titlos, ίσως ήταν ο καταλύτης για τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών βραχυπρόθεσμα.

Πιο τεχνικά, η ανοδική κίνηση έχει αποκτήσει δυναμική μετά την πειστική διάσπαση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων, που ήταν το ζητούμενο. Το θετικό στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι η αγορά παραμένει, παρά τα intraday profit taking, πάνω από τις 666 μονάδες και πάνω από τις 650 μονάδες στις «νευρικές» συνεδριάσεις της εβδομάδας. Σε αυτό το επίπεδο, είναι τα profit taking των επενδυτών που κινούνται με γνώμονα τα μικρότερα time frames. Οι 690 μονάδες του απλού μέσου όρου των 200 ημερών, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο, είναι η επόμενη αντίσταση πριν τις 705-715 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

O τραπεζικός δείκτης από το χαμηλό επίπεδο των 363 μονάδων στα μέσα Ιανουαρίου σημειώνει κέρδη 30% και έφτασε στην πρώτη ισχυρή ζώνη αντίστασης στις 470 μονάδες. Οι στηρίξεις πλέον είναι στις 450 μονάδες και τις 425 μονάδες. Δεν επιτρέπεται κίνηση χαμηλότερα, για να συνεχιστεί το θετικό ανοδικό κλίμα. Κάτω από τις 400 μονάδες, το κλίμα αλλάζει σε αρνητικό και πάλι και τα νέα χαμηλά θα είναι το βασικό σενάριο.

Για την Εθνική Τράπεζα, η απαλλαγή από το Titlos τής δίνει υπεροχή τεχνικά και η διάσπαση των 1,20-1,25 ευρώ φέρνει ως στόχο πλέον τα 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, όσο παραμένει πάνω από τα 1,10-1,20 ευρώ.

Η Αlpha Βank έχει ανεβάσει ρυθμό και απέχει πλέον 35% από τα ιστορικά χαμηλά, με τη βραχυπρόθεσμη τεχνική της εικόνα να επιστρέφει σε θετική μετά τη διάσπαση της αντίστασης των 0,97-1,01 ευρώ. Επόμενη σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή του 1,20 ευρώ, την οποία δεν απείλησε αυτή την εβδομάδα. Ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,30-1,35 ευρώ. Χαμηλότερα η στήριξη στο 0,97 και στα 0,84-0,88 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει πιο κοντά στο άνω όριο του διαστήματος 0,44-0,60 ευρώ, αν και η ανοδική διάσπαση των 0,55-0,57 ευρώ δεν επιτεύχθηκε. Η στήριξη είναι στο 0,51 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 0,57-0,62 ευρώ και έπειτα στο 0,67 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η ζώνη των 0,75-0,865 ευρώ αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρή ζώνη αντίστασης και η ημερήσια τάση παραμένει ουδέτερη. Μόνο η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη του 0,75 ευρώ είναι το κάτω όριο. Όσο διατηρείται πάντως πάνω από το 0,75 ευρώ, θα προσπαθεί να διαφύγει από τις αντιστάσεις της. Υψηλότερα από το 0,85 ευρώ, η τιμή θα κινηθεί έντονα ανοδικά προς 1,00-1,10 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 μονάδες δείχνει κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ως στήριξη αυτό το επίπεδο.

Η ζώνη των 1.800-1.850 μονάδων πλέον είναι η επόμενη ζώνη-στόχος.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v