Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Window dressing σε βαριά χαρτιά

Τα σημάδια κόπωσης και οι μετοχές που κρατούν τον Γενικό Δείκτη στο κλείσιμο του μήνα. Στα οικονομικά αποτελέσματα Εθνικής και Alpha Bank καλούνται να «τοποθετηθούν» οι επενδυτές. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα της αγοράς.

ΧΑ: Window dressing σε βαριά χαρτιά

Για δεύτερη εβδομάδα διατηρήθηκε το επιφυλακτικό κλίμα στις τράπεζες, με τις μετοχές να κινούνται πτωτικά, πλην της Eurobank. Oι αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους, ωστόσο, διαμορφώνονται πλέον σε +37% για την Εθνική Τράπεζα, +11% για την Alpha Bank, +28% για την Eurobank και +43% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ωστόσο οριακά χαμηλότερα από τις 715 μονάδες και είναι πλέον ακόμα πιο φανερά τα σημάδια της «κούρασης» σε σημαντικές μετοχές και δείκτες. Χαρακτηριστικά, ο ΟΤΕ, η Grivalia και η Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Coca Cola HBC κράτησαν την αγορά για ακόμα μια φορά, με τον τίτλο του ΟΤΕ να πλησιάζει προς τα 12 ευρώ και τα υψηλά δωδεκαμήνου.

Τα εταιρικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, μπορεί να δώσουν τον παλμό στην αγορά, ενώ οι αλλαγές στα επίπεδα της ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία επίσης μπορεί να έχουν τη σημασία τους. Ως τελευταία συνεδρίαση του πρώτου τριμήνου, το ενδιαφέρον θα είναι στην προσπάθεια ή μη των αγοραστών να «ωραιοποιήσουν» περαιτέρω τις αποτιμήσεις για τα βιβλία τους.

Πιο τεχνικά, το θετικό στοιχείο στην αγορά είναι η ικανότητα να διατηρεί την απόστασή της από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών από τις 26/2 που τον διέκοψε ανοδικά, κλείνοντας πλέον ένα μήνα πάνω από το κρίσιμο αυτό τεχνικό επίπεδο. Θεωρητικά όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από κει, ο βηματισμός είναι θετικός. Πλέον η περιοχή αναφοράς για την αγορά είναι οι 705-715 μονάδες και υψηλότερα οι 730 και οι 760 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

O τραπεζικός δείκτης, από το χαμηλό επίπεδο των 363 μονάδων στα μέσα Ιανουαρίου, σημειώνει κέρδη 50% και κινείται γύρω από τη σημαντική ζώνη τιμών στις 540-550 μονάδες, που είναι και τα υψηλά του Νοεμβρίου 2018. Οι στηρίξεις πλέον είναι στις 540 μονάδες, αλλά και στη ζώνη των 490-500 μονάδων. Υψηλότερα, στις 585 μονάδες είναι ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών.

Η Αlpha Βank παραμένει πάνω από το 1,20 ευρώ, ωστόσο υποαποδίδει αισθητά από τις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές. Από το πρόσφατο υψηλό απέχει 15% και από το πρόσφατο χαμηλό 45%. Η σημαντική ζώνη αντίστασης των 1,30-1,35 ευρώ, εφόσον διασπαστεί, έχει ως επόμενη περιοχή το 1,50 ευρώ. Ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για το 1,70 ευρώ. Η στήριξη στο 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

Για την Εθνική Τράπεζα, η συνέχεια κάτω από τη ζώνη των 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν ο πρώτος στόχος, δεν είναι ευνοϊκή για τη μετοχή. Στην τρέχουσα κίνηση, χαμηλότερα η στήριξη είναι στο 1,35 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει μια κατηγορία μόνης της τεχνικά, και μετά από τη μακρά περίοδο συσσώρευσης στο διάστημα 0,44-0,60 ευρώ, προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά πάνω από το 0,70 ευρώ. Το κάτω όριο, τα 0,60-0,62 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η καθοδική διάσπαση των 1,35-1,38 ευρώ έφερε μπροστά τον στόχο των 1,23-1,25 ευρώ και χαμηλότερα είναι το 1 ευρώ. Για να βελτιωθεί τεχνικά, απαιτείται και πάλι η κίνηση πάνω από το 1,30 ευρώ ανά μετοχή.

Το διάγραμμα για τον Τραπεζικό Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διατήρηση πάνω από την περιοχή των 1.850 μονάδων δείχνει ότι οι αγοραστές διατηρούν το πάνω χέρι στην ευρύτερη αγορά όχι μόνο σε επίπεδο τιμών αλλά και σε όρους ψυχολογίας. Υψηλότερα, οι 1.880-1.900 μονάδες αποτελούν την επόμενη περιοχή με τεχνική σημασία. Οι 1.800-1.820 μονάδες αποτελούν τη στήριξη σε αυτή την άνοδο και δεν πρέπει να παραβιαστούν.

Το διάγραμμα για τον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v