Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Overweight η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Σύσταση υπεραπόδοσης για μόλις πέντε χώρες, ανάμεσά τους και για την Ελλάδα, δίνει η ομάδα στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών της UBS. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων μετά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων μηνών.

UBS: Overweight η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Η ομάδα στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets - EM) της UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της σε υπεραπόδοση (overweight) από ουδέτερη (neutral) για την Ελλάδα, με αφορμή το ισχυρό ράλι στην τοπική αγορά των ομολόγων και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των κινδύνων που αφορούν τη χώρα.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές (EM) έχουν σημειώσει ισχυρές αποδόσεις σε απόλυτους όρους, σε σχέση με τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε. εξακολουθούν να υποαποδίδουν και αυτή η σχετική τάση απόδοσης μπορεί να συνεχιστεί. Στο πλαίσιο των EM, η Κίνα, η Κορέα και η Ταϊβάν έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τις αρχές του χρόνου ενώ και η Ελλάδα έχει επίσης σημειώσει διψήφιες αποδόσεις.

Σύσταση υπεραπόδοσης προτείνει μόνο για την Κίνα, την Κορέα, το Περού, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η ομάδα των ΕΜ της UBS σε relative basis προτιμάει την Κίνα έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, την Κορέα έναντι της Ταϊβάν, την Ινδονησία έναντι της Ινδίας, τη Βραζιλία έναντι του Μεξικού, τη Ρωσία έναντι της Νότιας Αφρικής, τη Μαλαισία έναντι της Ταϊλάνδης και τις Φιλιππίνες και τέλος, την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Αναφορικά με τον χάρτη που συνδυάζει τις αναθεωρήσεις κερδοφορίας και σχετικές αποτιμήσεις, η Ελλάδα τοποθετείται στις ελάχιστες ελκυστικές περιοχές των αναδυόμενων αγορών μαζί με τις Ουγγαρία, Τσεχία και Ρωσία.

Σύμφωνα και με το report της UBS για τις τράπεζες, η άποψη των επενδυτών για την Ελλάδα έχει κάνει στροφή. Η απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κατά 90b μονάδες βάσης φέτος χαμηλότερα από το 3,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου για το 2019. Οι οικονομολόγοι της UBS δίνουν μια θετική εικόνα για την εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους και αναμένουν ότι η απόδοση θα μειωθεί έως το 2020 στο 3%, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω την απόδοση των ελληνικών τραπεζών.

Ορισμένες τράπεζες (δηλαδή η Alpha Bank και η Eurobank) διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων, τα οποία επίσης θα ωφεληθούν από τη μείωση της απόδοσης. Η Alpha Βank εκτιμά ότι η διαφορά των αποδόσεων κατά 50 μονάδες βάσης θα οδηγήσει σε επίπτωση 110 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 6% των καθαρών εσόδων από τόκους του 2018.

Παράλληλα, οι βασικές τάσεις των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας παραμένουν ανθεκτικές. Η ανεργία παρουσιάζει ισχυρή θετική πορεία και διαμορφώθηκε σε 18,3% τον Δεκέμβριο του 2018 (30 μονάδες βάσης μείωση από μήνα σε μήνα και μείωση κατά 280 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση). Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε τον Ιανουάριο αλλά άρχισε να ανακάμπτει ξανά τον Φεβρουάριο ενώ και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξάνεται επίσης μετά τη μικρή διόρθωση τον Φεβρουάριο, η οποία είναι απίθανο να αποτελεί σημάδι μιας αντιστροφής της τάσης, πιστεύει η UBS.

Από την άλλη πλευρά, η UBS επισημαίνει ότι οι αποτιμήσεις για τις αναδυόμενες αγορές συνολικά δεν είναι πλέον φθηνές. Ο δείκτης MSCI EM είναι διαπραγματεύσιμος με 12 φορές τα κέρδη των επόμενων δώδεκα μηνών (12-month forward P/E), βάσει της αύξησης της κερδοφορίας κατά 7% και έναντι 15,4 φορών για τις ανεπτυγμένες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v