Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από τη UBS

Σε κρίσιμες αλλαγές προχώρησε ο οίκος, μετά το ράλι που πραγματοποίησαν οι μετοχές από τις αρχές του χρόνου. Ποιες υποβαθμίζει και για ποιες αλλάζει τη στόχευση. Για ποιες η τιμή-στόχος παραμένει κάτω από την τρέχουσα.

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από τη UBS

«Ουδέτερη» είναι πλέον η UBS για τον ελληνικό κλάδο καθώς προηγήθηκε το ισχυρό ράλι των μετοχών από τις αρχές της χρονιάς, το οποίο απέδωσε κέρδη περί το 65%. Επιμένει στην προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank σε ό,τι αφορά την επενδυτική έκθεση στον κλάδο.

Ετσι, η UBS:

* Υποβαθμίζει τη σύσταση της Αlpha Bank σε «ουδέτερη» από «αγορά». Ταυτόχρονα όμως αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,62 ευρώ από 1,27 ευρώ (τρέχουσα τιμή 1,5 ευρώ).

* Αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στο 0,92 ευρώ από 0,78 ευρώ (τρέχουσα 0,73 ευρώ). Η σύσταση παραμένει «αγορά».

* Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στο 1,71 ευρώ από 1,41 ευρώ (τρέχουσα 1,93 ευρώ). Η σύσταση παραμένει «ουδέτερη».

* Στην Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος τίθεται πλέον στο 1,48 ευρώ από μόλις 0,48 ευρώ (τρέχουσα 1,85 ευρώ). Η σύσταση παραμένει «πώληση».

Το ράλι και οι νέες προβλέψεις 

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ράλι 65% μέχρι στιγμής στο έτος.
Στην παρούσα φάση, η αγορά έχει αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό μια πιθανή συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια, τις πιο υποστηρικτικές οικονομικές συνθήκες και τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η άνοδος στις τιμές-στόχους οφείλεται στη βελτιωμένη εικόνα του κόστους ρίσκου μεσοπρόθεσμα (μειώνεται η πρόβλεψη κατά ένα μέσο όρο 5 μονάδων βάσης ως το 2023) και τις αυξημένες προβλέψεις για τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες κάποιων τραπεζών (Πειραιώς και Εθνική). Ο οίκος επισημαίνει ότι προτιμά τη Eurobank ενώ υιοθετεί πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Alpha Bank. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της για Εθνική και Πειραιώς.

Όπως σημειώνει ο οίκος, σε συζητήσεις με επενδυτές ανακάλυψε πως οι περισσότεροι:

1) ανησυχούν για την τιμή αγοράς των ελληνικών NPEs και την πραγματική αξία των καλύψεων (collateral).

2) Ζητούν μεγαλύτερη διαύγεια για τη δομή και την πιθανότητα να προωθηθούν συστημικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

3) αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ θέτει ζητήματα για τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης των NPEs.

4) ζυγίζουν τις επιπτώσεις από πιθανές υστερήσεις ή επιταχύνσεις σε ότι αφορά την μακροοικονομική εικόνα.

Εχοντας αυτά υπόψη, λέει η UBS, κατέστρωσε ένα πλαίσιο αποτίμησης με βάση τις υποθέσεις: Α) εκκίνηση του σχεδίου του ΤΧΣ το 2019 και αυτού της ΤτΕ το 2020. Β) πραγματική αξία των collateral στο 50%. Γ) 10% μείωση των περιπτώσεων που ρυθμισμένα δάνεια επανακοκκινίζουν (redefaults), Δ) 60% μερίδιο στη θεραπεία NPEs την περίοδο 2020-23.

Όπως υποστηρίζει για να δει περισσότερο θετικά τον κλάδο θα πρέπει να έχει στοιχεία για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν ελκυστικές τιμές στα κόκκινα δάνεια που πωλούν, ισχυρότερα μακροοικονομικά στοιχεία και εκκίνηση των συστημικών σχεδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v