Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σταθερά στους αγοραστές τα ηνία της αγοράς

Γιατί συνεχίζεται αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές και σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα σε Γενικό Δείκτη, Large Cap και στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

XA: Σταθερά στους αγοραστές τα ηνία της αγοράς

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά σε ανοδικό τέμπο, δείχνοντας ότι προεξοφλεί ουσιώδεις αλλαγές στην οικονομία και στις εισηγμένες εταιρείες και ειδικά στους τραπεζικούς τίτλους.

Το γεγονός ότι τα δύο εισηγμένα ETF που επενδύουν σε εγχώριες αξίες έπιασαν τα 500 εκατ. δολάρια δείχνει και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η παραμονή στα υψηλά της, χωρίς ουσιαστική διόρθωση, δείχνει ότι παγιώνεται μια θετική τάση στην αγορά, αρκετά ισχυρή, και η οποία δεν επηρεάζεται από μεμονωμένα αρνητικά γεγονότα όπως η μη αναβάθμιση της Standard & Poor’s. H πορεία του Χ.Α. δείχνει ότι δεν φοβάται την εκλογική χρονιά και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι έξοδοι της χώρας στις αγορές των ομολόγων δημιουργούν αισιοδοξία και για τη μελλοντική τροχιά της οικονομίας.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα του 2018 και οι προβλέψεις για φέτος για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και αρκετές εισηγμένες εταιρείες αποτυπώνουν μια εικόνα που επιτρέπει υψηλότερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, από τις 690 μονάδες και έπειτα, οι τιμές των μετοχών δεν έχουν κοιτάξει προς τα πίσω και η αγορά έχει ήδη αφομοιώσει πολλά θετικά ορόσημα, οπότε αυτό που πρέπει να αποτιμήσουν οι επενδυτές είναι κατά πόσο θα μπορούσε να αναρριχηθεί υψηλότερα άμεσα ή αν στις τιμές έχουν ήδη προεξοφληθεί τα περισσότερα από τα θετικά στοιχεία και θα πρέπει να διορθώσουν έστω και σε χρόνο, αν όχι σε τιμές.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να διατηρείται πάνω από τις 760 μονάδες, χωρίς κανένα σημάδι αδυναμίας, παρά τις υπεραγορασμένες συνθήκες σε σημαντικές μετοχές. Χαρακτηριστικά, η Grivalia Properties, ο ΟΛΠ, η Ελλάκτωρ, η Μυτιληναίος και η Fourlis γράφουν κέρδη άνω του 30% από τις αρχές του έτους, ενώ μόνο η μετοχή της Τιτάν έχει αρνητικό πρόσημο το 2019 ενώ και η μετοχή της ΔΕΗ έχασε τα υψηλά της κέρδη μετά τα αποτελέσματα του 2018. Οι αποδόσεις των τραπεζικών τίτλων από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται πλέον σε +78% για την Εθνική Τράπεζα, +24% για την Αlpha Βank, +40% για τη Eurobank και +111% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως πρώτο στόχο την αντίσταση στις 780 μονάδες, περιοχή που αποτελεί και την τελευταία ελπίδα των shorts, για να ξεκινήσει κάποια διόρθωση. Με αυτή την παράμετρο, το διάγραμμα είναι πλέον θετικό και για πιο μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Θεωρητικά όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 740 μονάδες, ο βηματισμός είναι για υψηλότερα. Η περιοχή αναφοράς στο πτωτικό γύρισμα είναι οι 720 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

O τραπεζικός δείκτης, από το χαμηλό επίπεδο των 363 μονάδων στα μέσα Ιανουαρίου, σημειώνει κέρδη περίπου 75% και ξεπέρασε τη σημαντική ζώνη τιμών στις 600 μονάδες, οι οποίες πλέον είναι στήριξη. Η ζώνη των 700 μονάδων θα απαιτήσει αυξημένες αξίες συναλλαγών, μια και αποτελεί σημαντικό πεδίο τεχνικής αντίστασης. Στις 580 μονάδες είναι ο απλός μέσος όρος των 20 ημερών.

Η Αlpha Βank επέστρεψε στο κάτω εύρος της ζώνης των 1,35-1,40 ευρώ, που είναι και ο ΚΜΟ 200 ημερών. Η αδυναμία διάσπασης παραμονής πάνω από την περιοχή του 1,50 ευρώ δείχνει προς τη στήριξη του 1,25 ευρώ. Αν επιστρέψει και παραμείνει πάνω από το 1,50 ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για το 1,70 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει τη συσσώρευσή της γύρω από τα επίπεδα του 1,90 ευρώ, που είναι σημαντική περιοχή και θα απαιτήσει ορμή για να διασπαστεί. Χαμηλότερα η ζώνη των 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν ο πρώτος στόχος της, ενώ υψηλότερα τα 2,20 ευρώ.

Η Eurobank «πολιορκεί» το επίπεδο του 0,75 ευρώ, με αρωγό και την ειδησεογραφία για τα πιθανά Inflows. Θετικό διάγραμμα και σε καλό κλίμα, η ανοδική διαφυγή από το 0,75 ευρώ θα φέρει νομοτελειακά ως στόχο το 0,82 ευρώ και αργότερα το 1 ευρώ. Το stop είναι στο 0,67-0,69 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο η τιμή διατηρείται πάνω από τα 1,70-1,75 ευρώ ανά μετοχή, η σκέψη είναι θετική και ο επόμενος στόχος είναι τα 2,10 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή το 1,90 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η υπεράσπιση της ζώνης των 1.990 μονάδων σε όλα τα pullback είναι ενδεικτική της δυναμικής που κρύβει η αγορά. Υψηλότερα, οι 2.050 μονάδες αποτελούν την επόμενη περιοχή με τεχνική σημασία. Οι 1.968 μονάδες είναι η περιοχή στήριξης των πιο «γρήγορων».

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v