Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πόσο «κοντά» είναι οι 900 μονάδες

Η επιστροφή της μεταβλητότητας, τα μεικτά σινιάλα από μετοχές και ομόλογα και ο στόχος υπέρβασης των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στηρίξεις και αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές.

XA: Πόσο «κοντά» είναι οι 900 μονάδες

Η πρώτη εβδομάδα του Χ.Α. μετά την εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται από profit taking στις τραπεζικές μετοχές, αύξηση της μεταβλητότητας, αλλά παραμονή πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 840-850 μονάδων.

Παρά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, η αγορά φαίνεται να περίμενε κάτι καλύτερο ίσως από πλευράς αποτίμησης και έκλεισε με σημαντικές πιέσεις. Η τρέχουσα εβδομάδα σαφώς επιβεβαιώνει τους πιο απαισιόδοξους, που θεωρούν ότι η υπέρβαση των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θα απαιτήσει σημαντική βοήθεια και από την πλευρά της ειδησεογραφίας. Από την άλλη, η κίνηση δεν έχει διαψεύσει πλήρως και την πιο αισιόδοξη άποψη, η οποία θεωρεί ότι οι διορθώσεις σε καθαρά ανοδικές αγορές έχουν αυτά τα έντονα χαρακτηριστικά διάρκειας μερικών ημερών και έπειτα η ανοδική τροχιά επιστρέφει.

Το κλίμα στην αγορά των ομολόγων παραμένει θετικό, γεγονός που ευνοεί την έξοδο της χώρας στις αγορές, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία που επικρατεί. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2,26%, ενώ είχε βρεθεί και οριακά υψηλότερα του 2% τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Η απόδοση του επταετούς ομολόγου, που ακούγεται ότι θα είναι η νέα έκδοση, κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης στις 840-850 μονάδες. Η προηγούμενη εβδομάδα έδινε με σαφήνεια το πάνω χέρι στους αγοραστές, αλλά η μεταβλητότητα των τραπεζών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες και πάλι για την αγορά.

Ο στόχος της διάσπασης των 895-900 μονάδων είναι το αμέσως επόμενο πεδίο και έπειτα η περιοχή των 930-950 μονάδων είναι τεχνικά το επόμενο στάδιο. Κίνηση χαμηλότερα των 840 μονάδων επιδεινώνει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την εικόνα στην αγορά από το θετικό σενάριο. Το ιδανικό είναι ο Γενικός Δείκτης να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών και να επιστρέψουν πάνω από κει και ο δείκτης των τραπεζών, αλλά και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται της αγοράς, η αδυναμία του να διατηρηθεί πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών φοβίζει ελαφρώς. Η ανοδική πορεία προς τις 2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Η διατήρηση δίνει πόντους για επιστροφή στα επίπεδα των 2.180-2.200 μονάδων, με ενδιάμεση περιοχή τη ζώνη των 2.150 μονάδων. Κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης δείχνει προς τις 2.000 μονάδες. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

O τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί έως τις 850 μονάδες, για να κινηθεί έπειτα χαμηλότερα ως τις 730 μονάδες. Ανοδικά πρέπει να κινηθεί υψηλότερα προς τις 780 μονάδες, ενώ κάτω όριο είναι οι 700 μονάδες.

Η Αlpha Βank επέστρεψε στη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,85 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 21/6, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, και έπειτα τα 2 ευρώ. Πάνω από τα 2,5 ευρώ, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση του 0,90 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ. Στα 0,80-0,82 ευρώ το stop της τρέχουσας κίνησης, τα οποία για την ώρα τα διατηρεί.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20 ευρώ και επέστρεψε. Η στήριξη στη ζώνη 2,70 ευρώ είναι σημαντική και όσο διατηρείται, σκοπεύει υψηλότερα από τα 3,20 ευρώ, προς την περιοχή των 3,50 ευρώ. Χαμηλότερα όμως, η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v