Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξένοι επενδυτές βολιδοσκοπούν την «καλή περιφέρεια»

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τις εξαγορές πλειοψηφικών και μειοψηφικών ποσοστών εισηγμένων εταιρειών της «καλής»» περιφέρειας από ξένους επενδυτές. Οι πρόσφατες περιπτώσεις ΕΛΤΡΑΚ και Κυριακούλη.

ΧΑ: Ξένοι επενδυτές βολιδοσκοπούν την «καλή περιφέρεια»

Η πρόσφατη κίνηση της βρετανικής-πολυεθνικής εταιρείας CP Holdings να εξαγοράσει την πλειοψηφία της ΕΛΤΡΑΚ απασχόλησε την επενδυτική κοινή γνώμη, όχι μόνο λόγω της δημόσιας πρότασης που θα ακολουθήσει προς τους μετόχους μειοψηφίας, αλλά και εξαιτίας του ενδιαφέροντος των ξένων να αποκτήσουν εταιρείες της εγχώριας «καλής» χρηματιστηριακής περιφέρειας.

Ειδικότερα, η CP Holdings (διαθέτει επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και την αντιπροσωπεία Caterpillar σε δύο ακόμα αγορές) κατέβαλε 3,288 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που ουσιαστικά είναι η υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας στο ταμπλό του ΧΑ. Με βάση το συγκεκριμένο τίμημα, η αξία της ΕΛΤΡΑΚ αποτιμάται πάνω από 45 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κατά τη διετία 2017-2018 είχε διανείμει με τη μορφή μετρητών (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) ποσό-μαμούθ στους μετόχους της.

Η περίπτωση της ΕΛΤΡΑΚ δεν είναι βέβαια η μόνη εισηγμένη που προσέλκυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών μέσα στο 2019. Στην περίπτωση της Κρητών Άρτος, ήταν ο ινδικός Όμιλος SwitzGroup που εξαγόρασε τον φετινό Φεβρουάριο την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρείας, προσφέροντας και αυτή τίμημα που ήταν ουσιαστικά το υψηλότερο της τελευταίας πενταετίας στο ταμπλό του ΧΑ.

Η SwitzGroup αποτελεί έναν πολύ σοβαρό όμιλο που δραστηριοποιείται και αυτός στον ίδιο χώρο με την κρητική εταιρεία και ειδικότερα στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και στις πρώτες ύλες αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής σε χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ο πολυεθνικός όμιλος Orkla είναι εκείνος που εξαγόρασε φέτος το 80% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Στέλιος Κανάκης, επίσης έναντι αντιτίμου που αντιστοιχούσε στην υψηλότερη τιμή της τελευταίας πενταετίας.

Η Orkla πρόκειται για έναν πολυσχιδή πολυεθνικό όμιλο που δραστηριοποιείται διεθνώς σε σειρά επιχειρηματικών τομέων, μεταξύ των οποίων και τα τρόφιμα. Με την Orkla Foods Ingredients η ελληνική εταιρεία συνεργαζόταν από το 1984, με αποτέλεσμα οι ξένοι να έχουν εκτιμήσει τόσο τη διοίκηση της εταιρείας όσο και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για «καλές» περιφερειακές εταιρείες του ΧΑ δεν περιορίζεται όπως φαίνεται μόνο στα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε την Kazarian Asset Management μέσω δύο ελεγχόμενων funds της να αποκτά το 7,65% (προς 1,55 ευρώ ανά μετοχή) της εισηγμένης εταιρείας Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν τη συγκεκριμένη κίνηση στο γεγονός ότι στο εξωτερικό υπάρχουν θεσμικοί που πιστεύουν ότι «η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία» και αναζητούν τοποθετήσεις σε «ζεστούς» κλάδους, μεταξύ των οποίων και στον τουρισμό, όπου δραστηριοποιείται ευρύτερα και η Kυριακούλης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η σταδιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα σε συνδυασμό με την ύπαρξη υψηλής ρευστότητας στο εξωτερικό, ενθαρρύνουν τους διεθνείς επενδυτές να αναζητούν καλές εταιρείες από τη χώρα μας κυρίως για να τις εξαγοράσουν και να τις βγάλουν από το ΧΑ.

«Αυτό μπορεί να μειώνει τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών, πλην όμως αποτελεί ένα δείγμα προς εμάς τους υπόλοιπους πως οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις στο ταμπλό δεν είναι υψηλές -σε πολλές τουλάχιστον περιπτώσεις εταιρειών- όπως πολλοί υποστηρίζουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και για αγορά μειοψηφικών πακέτων -από ξένους και από Έλληνες- σε αρκετές δυναμικές εισηγμένες εταιρείες. Πέρα από την περίπτωση της Kυριακούλης, είχαμε πρόσφατα την πώληση του 1% της Παπουτσάνης (ο CEO της εταιρείας κ. Μενέλαος Τασόπουλος ρευστοποίησε 250.000 τεμάχια προς 1,72 ευρώ), ενώ για παράδειγμα στελέχη της εταιρείας πληροφορικής PROFILE αναφέρονται στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την εταιρεία θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v