Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αγγλική εταιρεία holding πέρασε η ΕΛΤΡΑΚ

Τι ακολουθεί μετά την απόκτηση του 66,03% των μετοχών της εισηγμένης από τη βρετανική CP Holdings και τη σύμπραξή της με την Νατάσα Κόβα. Πού θα κριθεί η επιτυχία της επικείμενης δημόσιας πρότασης.

Σε αγγλική εταιρεία holding πέρασε η ΕΛΤΡΑΚ

Στον έλεγχο της βρετανικής εταιρείας συμμετοχών CP Holdings περνά η πλειοψηφία της ΕΛΤΡΑΚ, καθώς η ELTRAK CP, στην οποία οι οικογένειες Πολίτη-Κόβα πούλησαν το 66,03% των μετοχών της εισηγμένης, αποτελεί θυγατρική της CP Holdings.

Σύμφωνα με την επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η CP Holdings «διαθέτει επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και την αντιπροσωπεία Caterpillar σε δύο ακόμα αγορές».

Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ η βρετανική εταιρεία απέκτησε σε πρώτη φάση το 66,03% των μετοχών:

• Η οικογένεια Πολίτη αποχώρησε πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και από το διοικητικό της συμβούλιο (παραιτήθηκαν οι Αναστάσιος και Παρασκευή Πολίτη).

• Αντίθετα, η οικογένεια Κόβα εξακολουθεί να συμμετέχει: α) Στην εταιρεία (η Νατάσα Κόβα με 10,89%) και β) Στο διοικητικό της συμβούλιο και στην καθημερινή της λειτουργία (η Νατάσα Κόβα είναι αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος).

Το βέβαιο είναι πως θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, ωστόσο ζητούμενο είναι το αν αυτή θα καταστεί επιτυχής, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του -απαιτούμενου εκ του νόμου- 90%.

Πάντως ως βάση εκκίνησης της δημόσιας πρότασης αποτελεί το 76,92% (66,03% η αγγλική holding και 10,89% η Νατάσα Κόβα, που κατά δήλωσή της δρα συντονισμένα), συν ενδεχομένως κάποιο ποσοστό που διαθέτουν στελέχη της ΕΛΤΡΑΚ (πιθανολογείται ότι θα αποδεχτούν την πρόταση).

Η αναμενόμενη προσφερόμενη τιμή (3,288 ευρώ) μπορεί μεν να είναι η υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα, λόγω και του «θερμού» κλίματος που επικρατεί στην «περιφέρεια» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος βασικός μέτοχος έχει εκτιμήσει την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής εταιρείας (ιδίως αν ξεκινήσει μια περίοδος αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα), καθώς και την αντοχή που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος της ΕΛΤΡΑΚ (Alexei Schreirer) είναι συγγενικό πρόσωπο του βασικού μετόχου του αγγλικού ομίλου.

Η ΕΛΤΡΑΚ δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Βουλγαρία, αντιπροσωπεύοντας στη χώρα μας τα εκσκαπτικά μηχανήματα Caterpillar και τα ελαστικά Bridgestone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v