Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές… ξαναθυμούνται τις αυξήσεις κεφαλαίου

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι το ΧΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και πάλι τις εισηγμένες. Οι εκδόσεις για ΜΟΤΟ-ΙΝΤΕΤ και το εγχείρημα της Unibios.

Οι επενδυτές… ξαναθυμούνται τις αυξήσεις κεφαλαίου

Η Μοτοδυναμική ήταν η πρώτη εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης που -μετά από πολλά χρόνια- κατάφερε φέτος να προχωρήσει σε μια πολύ επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή όχι μόνο των βασικών μετόχων, αλλά και του ευρέος επενδυτικού κοινού.

Χαρακτηριστικό είναι το τι είχε δηλώσει την άνοιξη, σχολιάζοντας το γεγονός, γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας:

«Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαμε συνηθίσει τις όποιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να καλύπτονται μόνο από τους βασικούς μετόχους, ή έστω από στρατηγικούς επενδυτές και τις τιμές των δικαιωμάτων να φλερτάρουν με την κατώτατη δυνατή τιμή τους. Φαίνεται πως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν και οι μικροί επενδυτές εμφανίζονται να είναι πρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, υπό την προϋπόθεση ότι θα δουν μια προοπτική μπροστά τους. Είδαμε πλήθος ανθρώπων να συμμετέχει σε μια έκδοση 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα βάζοντας πολλά λεφτά σε σχέση με την αρχική τους επένδυση. Μιλάμε για τρεις νέες μετοχές σε κάθε δύο παλαιές. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη».

Το ευχάριστο είναι πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καλύφθηκε πλήρως μια ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυτή της Intertech, χωρίς μάλιστα να συμμετάσχει σ’ αυτή ο βασικότερος ιδιοκτήτης της (Δημήτρης Κοντομηνάς).

Όσο και αν το ύψος της έκδοσης ήταν μικρότερο (1,4 εκατ. ευρώ, ένας νέος τίτλος για κάθε δύο παλαιούς), όσο και αν άλλοι σημαντικοί μέτοχοι της εισηγμένης «έβαλαν πλάτη» στην έκδοση, η πλήρης κάλυψη εξέπληξε θετικά τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», λόγω της σημαντικής συμμετοχής «μικρών» επενδυτών σε μια εταιρεία που πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Ζητούμενο τώρα αποτελεί η πορεία της υλοποιούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Unibios μέσα στον Αύγουστο, όπου η διάχυση των επενδυτών μειοψηφίας οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στην έκδοση θα είναι πολύ μεγάλη (4ν/1π).

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το ποσοστό κάλυψης της έκδοσης, πλην όμως ενθαρρυντικά στοιχεία είναι το ότι η τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ είναι υψηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και πως γίνονται συναλλαγές στην αγορά των δικαιωμάτων (πιθανότατα οι αγοραστές, θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ).

Αναμφίβολα τα μέχρι τώρα δείγματα είναι περιορισμένα, ωστόσο η κινητικότητα που έχει αρχίσει να παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες στις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι σε κάποια μελλοντική στιγμή θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες εταιρείες του ΧΑ να μπορούν να αντλούν κεφάλαια από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι κατά την τελευταία δεκαετία, μόλις δύο εισαγωγές νέων εταιρειών στο ΧΑ (ΕΛΤΕΧ Άνεμος το 2014 και CNL Capital το 2018) είχαν συνδυαστεί με άντληση χρημάτων από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Αυτό άλλωστε είναι και το αρνητικό σημείο που αποδίδουν πολλοί επιχειρηματίες στο ΧΑ κατά την τελευταία δεκαετία, ότι δηλαδή δεν έχει μεγάλο νόημα μια εταιρεία να είναι εισηγμένη αν δεν είναι σε θέση να «σηκώσει» φρέσκα κεφάλαια, προκειμένου να αναπτυχθεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Κων/νος Σαραντόπουλος, πρόεδρος της γνωστής φερώνυμης αλευροβιομηχανίας:

«Εδώ και πολλά χρόνια μας έχει απασχολήσει το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ουσιαστικά σε θέση να λειτουργήσει αναπτυξιακά τροφοδοτώντας με κεφάλαια τις εταιρείες. Εμείς όμως είμαστε στο ΧΑ από το 1949 και θα μείνουμε τόσο για ιστορικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Είμαστε μια μικρή, αλλά ιστορική εταιρεία. Βλέπουμε τα πράγματα σε ορίζοντα όχι λίγων ετών, αλλά γενεών. Μπορεί το χρηματιστήριο να αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, αλλά στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες. Δεν προτιθέμεθα λοιπόν να αποχωρήσουμε από το Χρηματιστήριο της Αθήνας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v