Οι αποτιμήσεις και τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο

Τι άλλαξε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς η πτώση του ΓΔ κάτω από τις 800 μονάδες. Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των βασικών δεικτών και η σύγκριση με την Ευρώπη. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι και τι περιθώριο αντίδρασης έχουν blue chips και μετοχές.

Οι αποτιμήσεις και τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο

Oι… έξωθεν πιέσεις δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας και έτσι τη μετεκλογική ηρεμία ακολούθησε διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, όπως και σε μια σειρά από μετοχές. Παρά ταύτα, οι αισιόδοξοι έχουν βάσιμους λόγους για να ποντάρουν στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης στην ελληνική αγορά: οι αποτιμήσεις των βασικών δεικτών και των «βαρύτερων» μετοχών είναι ακόμα συγκριτικά θελκτικές. Αν μη τι άλλο, σε στενά χρηματιστηριακό επίπεδο, το Χ.Α. δείχνει καλός προορισμός για τα επενδυτικά κεφάλαια.

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν μάλλον κακές, αλλά πολύ απέχουν από το να αποτελέσουν ουσιαστικό προμήνυμα για τη μελλοντική κατάσταση στην αγορά. Η αλλαγή κλίματος στο εξωτερικό, η αύξηση της μεταβλητότητας, η ρηχή αγορά και η τάση για αποκόμιση των υψηλών κερδών που είχαν ήδη καταγραφεί, είναι μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει την πτώση από τις 900 μονάδες κάτω από τις 800 μονάδες.

Οι αισιόδοξοι (ή έστω όσοι βλέπουν το ποτήρι… μισογεμάτο) βρίσκουν ένα ισχυρό στήριγμα και επιχείρημα υπέρ των τοποθετήσεων (ασφαλώς επιλεκτικών) στην αγορά: οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, τα περιθώρια ανόδου για αρκετές μετοχές σημαντικά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν φαίνεται να έχει χαλάσει ανεπανόρθωτα το κλίμα. Κάπως έτσι, λοιπόν, το Χ.Α. μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και σε δεύτερο χρόνο να ανταμείψει όσους επιλέξουν να τοποθετηθούν επιλεκτικά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στον αντίποδα, τα μηνύματα των ομολόγων, των εμπορικών εντάσεων, των κεντρικών τραπεζών, του χρυσού, αλλά και των οικονομικών δεικτών δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού η παγκόσμια οικονομία δείχνει να χάνει στροφές.

Παρά την πτώση, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η εγχώρια επενδυτική ψυχολογία στην αγορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές που κινούνται τεχνικά, περιμένουν να δουν αν ο Γενικός Δείκτης μπορέσει να σχηματίσει έναν υποτυπώδη «πάτο» στις 750-800 μονάδες. Η πορεία της οικονομίας και το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων (NPEs) των τραπεζών αποτελούν τους καταλύτες που θα διαμορφώσουν και τις τιμές στο ταμπλό του Χ.Α.

Σε micro επίπεδο, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάζουν οι επενδυτές είναι η δυναμική των επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και από λογικές αποτιμήσεις, όχι μόνο όμως σε επίπεδο τιμής προς κέρδη (P/E), αλλά και σε επίπεδο λειτουργικής εξέλιξης και ταμειακών ροών. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι οι ελληνικοί δείκτες και οι μετοχές είναι αποτιμημένες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και, σε αρκετές περιπτώσεις, οι τιμές των μετοχών έχουν μείνει πίσω.

Η γενική εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εμφανίζει υψηλότερη αποτίμηση για το 2019, αλλά χαμηλότερη για το 2020 μεταξύ των ευρωπαϊκών δεικτών, αλλά και σε σύγκριση με τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών. Το P/Ε για το 2019 του δείκτη της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σε 16,1 φορές έναντι 14,5 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 13,7 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές. Το 2020, το P/Ε για το 2019 του δείκτη της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σε 12,5 φορές έναντι 13,2 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 13,1 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει ελαφρώς υψηλότερη αποτίμηση σε σχέση με τους παραπάνω δείκτες. Το σημείο στο οποίο εξακολουθεί να υπερτερεί ο Γενικός Δείκτης είναι η χαμηλότερη αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων προς αξία επιχείρησης) με 6,7 φορές φέτος και 6,2 φορές το 2020 έναντι 9,1 και 8,5 φορές για τον δείκτη Stoxx 600.

Ο εγχώριος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει ένα σταθμισμένο discount της τάξεως του 8%-10% σε σχέση με τους δείκτες benchmarks της ευρωπαϊκής αγοράς σε όρους EV/EBITDA. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται και με άλλους εξίσου σημαντικούς δείκτες, στους οποίους ο εγχώριος δείκτης εμφανίζει «μικρότερη ποιότητα». Η προσδοκώμενη αποδοτικότητα ταμειακής ροής (free cash flow yield) για το 2019 και το 2020 προβλέπεται σε χαμηλότερα επίπεδα για τους εγχώριους δείκτες έναντι των δεικτών Stoxx 600 του δείκτης emerging markets.

Οι μετοχές

Η παραπάνω εικόνα στο Χ.Α. εφόσον συνδυαστεί με επιμέρους στοιχεία, όπως οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές, δείχνει πόσο βάθος μπορεί να έχει ακόμα η πτώση. Τα περιθώρια ανόδου στην ελληνική αγορά έχουν προσεγγίσει το 20% σε μέσους όρους, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις που παρατηρούνται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Συνολικά, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όλες διαπραγματεύονται με θετικό upside potential και πάλι.

Το υψηλότερο upside potential για την υψηλή κεφαλαιοποίηση αφορά τους τίτλους των Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Quest Συμμετοχών, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό άνω του 30%. Τα τελευταία έτη, ωστόσο, οι τιμές-στόχοι των τραπεζικών μετοχών ήταν πάντοτε αρκετά υψηλότερες από αυτές που είχαν στο ταμπλό του Χ.Α., αλλά χωρίς οι αποδόσεις τους να επιβεβαιώνουν τις προτάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η FactSet, οι αναλυτές θέτουν μέση τιμή-στόχο για την Αlpha Βank στα 1,9 ευρώ, ενώ στο ταμπλό αποτιμάται μόλις 1,38 ευρώ, άρα το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 37%. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η μέση τιμή-στόχος προσεγγίζει τα 2,8 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 33%. Υψηλότερο upside εμφανίζει η μετοχή της Eurobank, με μέση τιμή-στόχο πλέον τα 0,94 ευρώ και τιμή 0,70 ευρώ στο ταμπλό. Η Τράπεζα Πειραιώς, τέλος, εμφανίζεται με προσδοκώμενη απόδοση άνω του 8% και μέση τιμή-στόχο στα 2,72 ευρώ.

Υψηλά περιθώρια ανόδου εμφανίζουν και αρκετές μετοχές τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στις πρώτες θέσεις της λίστας, είναι οι Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κρι-Κρι, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για τις οποίες η προσδοκώμενη άνοδος από τις μέσες τιμές-στόχους είναι άνω του 15%. Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών που έχει τεθεί, είναι τα 13,35 ευρώ έναντι 10 ευρώ της τρέχουσας στο ταμπλό. Με περιθώριο ανόδου 35% είναι η μετοχή της ΑΔΜΗΕ, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 2,70 ευρώ βάσει των εκτιμήσεων 4 αναλυτών, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι τα 1,97 ευρώ ανά μετοχή. Για τον τίτλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 7,8 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο +30%.

Για τον τίτλο της Κρι-Κρι, η μέση-τιμή στόχος είναι τα 6 ευρώ, ενώ στο ταμπλό η τιμή έχει 5 ευρώ. Για τη μετοχή της Jumbo η μέση τιμή-στόχος έχει ανεβεί στα 20 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 25%. Για τη μετοχή της Aegean Airlines, η τιμή-στόχος των 10,1 ευρώ δεν έχει προσεγγιστεί και το περιθώριο ανόδου είναι 30%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v