Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαθιές ανάσες» παίρνουν φέτος οι ΑΧΕ

Οι τρεις παράγοντες που φαίνεται να δίνουν φέτος «ανάσες» στον πολύπαθο κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών. Κοντά στα 12 εκατ. διαμορφώθηκαν οι προ φόρων αθροιστικές ζημίες για την οικονομική χρήση του 2018.

«Βαθιές ανάσες» παίρνουν φέτος οι ΑΧΕ

Ανάσες μέσα στο 2019 φαίνεται να παίρνουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες όχι μόνο εξαιτίας της αύξησης της αξίας των συναλλαγών που παρατηρείται στο ΧΑ, αλλά και λόγω  της διαφορετικής σύνθεσής τους.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως σήμερα:

  • Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο ΧΑ έχει διαμορφωθεί στα 68,1 εκατ. ευρώ, έναντι 55,4 εκατ. ολόκληρο το 2018 (+23%).
  • Η εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα των μικροεπενδυτών ενισχύει το μικτό περιθώριο κέρδους των ΑΧΕ, καθώς ο συναλλαγές αυτές συνοδεύονται συνήθως από μεγαλύτερα ποσοστά προμηθειών (π.χ. σε σύγκριση με τη δραστηριότητα των ξένων θεσμικών, το intraday trading και market making).
  • Η άνοδος (παρά τον πτωτικό Αύγουστο) που έχουν σημειώσει οι τιμές των μετοχών από την αρχή της χρονιάς έχει επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα εκείνων των χρηματιστηριακών εταιρειών που διαθέτουν δικό τους επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Αντίθετα, χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι φέτος παρατηρείται στροφή των επενδυτών από τα παράγωγα προς την spot αγορά, με αποτέλεσμα η μέση ημερήσια αξία των συμβολαίων να εμφανίζει πτώση από τα 55,5 στα 44,5 χιλ. ευρώ.

Η φετινή βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος αναμένεται να δώσει «ανάσες» στο χρηματιστηριακό κλάδο, ο οποίος έχει υποχρεωθεί σε βαρύτατες απώλειες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αν και δεν έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2018 το σύνολο των ΑΧΕ, εκτιμάται ότι σε αθροιστική βάση το σύνολο των προ φόρων ζημιών κυμαίνεται μεταξύ των 12 και των 12,5 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 2/3 αυτού του ποσού να προέρχεται από τις τέσσερις τραπεζικές (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και IBG που πρόσφατα πέρασε στην Motor Oil, αντίθετα η Eurobank κατέγραψε κέρδη).

«Γερό» εξάμηνο για την Λ. Δεπόλας

Η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή έχει καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία της κατά τη διάρκεια της κρίσης και επιπλέον δημοσίευσε ανοδικά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, σημείωσε κύκλο εργασιών 839 χιλ. ευρώ (από 686 χιλ.), EBITDA 191 χιλ. ευρώ (από 111 χιλ.) και κέρδη προ φόρων 382 χιλ. ευρώ (από 250 χιλ.), ενώ τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/6/2019 διαμορφώθηκαν στα 5,107 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v