Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «αποδοτικές» είναι οι εισηγμένες

Δεκάδες οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που σε ένα περιβάλλον αρνητικών διεθνών επιτοκίων εκμεταλλεύονται, με σαφώς ικανοποιητικές αποδόσεις, τα κεφάλαια των μετόχων τους. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Αναλυτικός πίνακας.

Πόσο «αποδοτικές» είναι οι εισηγμένες

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία προέρχεται από μια μακρόχρονη περίοδο κρίσης, δεκάδες είναι οι εισηγμένες εταιρείες που επιτυγχάνουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, αποφέροντας σαφώς ικανοποιητικές κερδοφορίες προς όφελος των μετόχων τους.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι με βάση τα αποτελέσματα μόνο του πρώτου φετινού εξαμήνου:

• 28 εισηγμένες σημείωσαν καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 5% των ιδίων κεφαλαίων τους (έως και το 27,7%).

• Άλλες έξι εταιρείες εμφάνισαν κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ του 4% και του 5% των ιδίων κεφαλαίων τους.

• Και άλλες 16 κατέγραψαν κέρδη που οδηγούν σε αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων μεταξύ του 3% και του 4%.

Αναμφίβολα, ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE, καθαρά κέρδη προς ίδια κεφάλαια) χρησιμοποιείται σε ετήσια βάση (άρα οι παραπάνω επιδόσεις θα πρέπει θεωρητικά να διπλασιαστούν) και είναι προφανές ότι η χρήση του συγκεκριμένου δείκτη με βάση τα κέρδη ενός μόνο εξαμήνου έχει αρκετά μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα, σε πολλές εταιρείες υπάρχει εποχικότητα κερδών στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, με αποτέλεσμα ο δείκτης ROE στο εξάμηνο να υποεκτιμά την ετήσια επίδοση της εταιρείας, ακόμη και αν διπλασιαστεί. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις τα κέρδη των εταιρειών έχουν επηρεαστεί από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες. Τέλος, σε κάποιους κλάδους με κυκλική δραστηριότητα, η τιμή του ROE μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά από έτος σε έτος.

Άρα, λοιπόν, οι όποιες επιδόσεις σε επίπεδο εταιρείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, η αξιολόγηση των δεικτών ROE απαιτεί και «δεύτερη ανάγνωση».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα αποτελούν μια πολύ καλή ένδειξη για το γεγονός ότι στο ΧΑ διαπραγματεύονται δεκάδες Όμιλοι όλων των κεφαλαιοποιήσεων, που μπορούν να εκμεταλλευθούν με ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο τα κεφάλαια των μετόχων τους (ίδια κεφάλαια των εισηγμένων).

Οι καλές αυτές επιδόσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σε μια εποχή διεθνών αρνητικών επιτοκίων, δηλαδή σε μια περίοδο όπου οι εγχώριες καταθέσεις δεν αποφέρουν ουσιαστικά έσοδα και οι αποδόσεις των ξένων «ασφαλών» κρατικών ομολόγων ξεκινούν από μείον. Και αυτό γιατί ενδεχομένως να είναι προτιμότερο για έναν επενδυτή να διατηρήσει σε μακροπρόθεσμη βάση μετοχές εταιρειών με ικανοποιητικό ROE (εφόσον πιστεύει ότι η τιμή του δείκτη είναι διατηρήσιμη ή και αυξανόμενη στο μέλλον), παρά να τις ρευστοποιήσει και να κατευθυνθεί σε επενδύσεις «σταθερού εισοδήματος».

Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται 50 εισηγμένες, οι οποίες με βάση τα κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου επιτυγχάνουν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων άνω του 3% (δηλαδή άνω του 6% σε ετήσια βάση).
Βέβαια, τα αποτελέσματα της Centric είναι επηρεασμένα από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, η REVOIL ευνοήθηκε από έναν ιδιαίτερα ψυχρό φετινό χειμώνα (αυξημένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης), οι Lamda Development, Prodea, Intercontinental, BriQ και Trastor έγραψαν υπεραξίες από την άνοδο των αποτιμήσεων των ακινήτων τους, ενώ τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Πίστης ευνοήθηκαν από το θετικό διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v