Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρείες της ΕΝΑ «μετακομίζουν» στην Κύρια Αγορά του ΧΑ

Μετά τις κινήσεις των Entersoft και Epsilon Net, χρηματιστηριακοί παράγοντες ελπίζουν πως και άλλες εισηγμένες της Εναλλακτικής Αγοράς θα επιδιώξουν μετάταξη στην «πρώτη κατηγορία» του ΧΑ.

Εταιρείες της ΕΝΑ «μετακομίζουν» στην Κύρια Αγορά του ΧΑ

Σε δημοσίευμα της 24ης Ιουλίου του 2019 του Euro2day.gr, με θέμα την Εναλλακτική Αγορά, γινόταν αναφορά για τις σκέψεις δύο τουλάχιστον εταιρειών πληροφορικής -της Entersoft και της Epsilon Net- να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής (χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων τους) και έτσι να μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. 

Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς η πρώτη εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της στις 11 Οκτωβρίου, ενώ η δεύτερη αναμένεται να πράξει αναλόγως στις 15 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν όμως άλλες εισηγμένες της ΕΝΑ που να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάταξής τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑ;

Η διοίκηση της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ υποστήριξε τον φετινό Ιούνιο πως το θέμα την έχει απασχολήσει κατά καιρούς, αλλά δεν υπάρχει «κάτι που να δρομολογείται». Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς -με δεδομένη την πολυετή στενή επαφή της εταιρείας με την επενδυτική κοινότητα, αλλά και τη διάθεση επέκτασής της με οργανικό τρόπο και με εξαγορές (π.χ. private equity, διαχείριση ακινήτων, αύξηση υπό διαχείριση κεφαλαίων)- δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αν κάποια στιγμή και η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ προχωρούσε σε ένα ανάλογο εγχείρημα.

Η Foodlink έχει θέσει ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, πλην όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα εξαγορών άλλων εταιρειών του κλάδου. Η εισηγμένη διαθέτει αναμφίβολα μεγάλο μερίδιο αγοράς με ισχυρό πελατολόγιο, πλην όμως οι συνθήκες του ανταγωνισμού (π.χ. συχνά φαινόμενα μεταφοράς εμπορευμάτων χωρίς παραστατικά με εργαζόμενους χωρίς κοινωνική ασφάλιση) δεν της έχει επιτρέψει ως τώρα την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας.

Η εταιρεία πληροφορικής Performance έχει τα μεγέθη που «δικαιολογούν» μια εισηγμένη της Κύριας Αγοράς, πλην όμως η διοίκησή της στα δύο συνέδρια του ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (Οκτώβριο του 2018 και του 2019) δεν επικοινώνησαν το ενδιαφέρον τους για πιθανή μετάταξη στην Κύρια Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η στροφή που παρατηρείται στο ΧΑ προς τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ανεβάσει κατά τα τελευταία χρόνια τις τιμές των συγκεκριμένων μετοχών, αποφέροντας συχνά υψηλότατες αποδόσεις στους επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή -σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς- είναι πιθανόν να τονώσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών είτε να μεταταχθούν από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά, είτε να επιδιώξουν την εισαγωγή τους στην ΕΝΑ.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας R Energy 1, που σήμερα διαπραγματεύεται στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v