Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού βάζουν τον πήχη για τη Lamda Development οι χρηματιστηριακές

Piraeus Securities και Euroxx Securities ξεκινούν κάλυψη της μετοχής της Lamda Development. Πώς επηρεάζουν το NAV το project του Ελληνικού και η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πού βάζουν τον πήχη για τη Lamda Development οι χρηματιστηριακές

Με σύσταση «outperform» και στόχο NAV για τις υφιστάμενες δραστηριότητες 722 εκατ. ευρώ ή 9,2 ανά μετοχή, ξεκινά κάλυψη για την Lamda Development η Piraeus Securities. Μετά τον συνυπολογισμό των έργων ανάπτυξης του Ελληνικού και της σχεδιαζόμενης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το NAV της Lamda Develpment στο τέλος του 2020 μπορεί να κυμαίνεται από 2,7 δισ. ευρώ έως 2,05 δισ. ευρώ, αναλόγως του discount που θα χρησιμοποιηθεί για τα έργα του Ελληνικού. Επιπλέον, με βάση μια ενδεικτική τιμή εγγραφής στην ΑΜΚ από 7 ευρώ έως 6 ευρώ, το NAV ανά μετοχή μπορεί να κυμαίνεται από 15,8 έως 10,9 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η Piraeus Securities αναφέρει στην έκθεσή της πως υπολογίζει ένα συνολικό GAV για την Lamda Develοpment ύψους 3,9 δισ. ευρώ (με 7% discount για το project του Ελληνικού) από τα οποία τα 1,1 δισ. αντιστοιχούν στις τρέχουσες δραστηριότητες, 1,7 δισ. είναι οι εκτιμώμενη αξία της πρώτης φάση ανάπτυξης του Ελληνικού, που απαρτίζεται κυρίως από δυο εμπορικά κέντρα (τα mall στη Βουλιαγμένη και στη Μαρίνα) και high-end οικιστική ανάπτυξη και 1,1 δισ. είναι η αξία της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού, που προέρχεται αποκλειστικά από την οικιστική ανάπτυξη. Μετά την αφαίρεση εκτιμώμενου καθαρού χρέους 1,4 δισ. ευρώ, η Piraeus Securities καταλήγει σε NAV 2,7 δισ. ευρώ (με discount 7% για το project του Ελληνικού). Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, υπό μια διαφορετική, μη προεξοφλημένη προσέγγιση της αποτίμησης της Lamda Develοpment, τα έργα του Ελληνικού φαίνεται να παράγουν αξία 5,9 δισ. ευρώ κατά την 20ετή διάρκεια ανάπτυξης. Μετά την αφαίρεση των κεφαλαιουχικών δαπανών για τις υποδομές, το κόστος απόκτησης μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και τα εκτιμώμενα επιτοκιακά κόστη, η Piraeus Securities εκτιμά πως το Ελληνικό θα μπορούσε να αποφέρει συνολική αξία 3,3 δισ. ευρώ στους μετόχους.

Σε ότι αφορά τα εμπορικά κέντρα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η δυναμική για τη Lamda Develοpment είναι θετική, τόσο λόγω παραγόντων που αφορούν την αγορά όσο και λόγω παραγόντων που αφορούν την ίδια την εταιρεία, ενώ για τον τομέα του real estate, σημειώνει πως οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι προοπτικές είναι αρκετά θετικές, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Έναρξη κάλυψης και από Euroxx

Εξάλλου, με τιμή-στόχο τα 12,60 ευρώ ανά μετοχή (περιθώριο ανόδου 77%) και σύσταση «overweight» ξεκινά η Euroxx Securities να καλύπτει τη μετοχή της Lamda Development, κάνοντας λόγο για «πλήρη έκθεση στο έργο-ορόσημο του Ελληνικού με ελκυστική αποτίμηση».

Στην έκθεσή της, με ημερομηνία 13/11, η Euroxx αναφέρει πως η Lamda Develοpment αποτελεί έναν καλό αντιπρόσωπο για την πολλά υποσχόμενη αγορά real estate της Ελλάδας, καθώς λειτουργεί τα τρία μεγαλύτερα εμπορικά mall της Ελλάδας, με ακαθάριστη αξία ενεργητικού 884 εκατ. ευρώ. Το α’ εξάμηνο του 2019 το προσαρμοσμένο NAV της Lamda Develοpment ανερχόταν σε 486 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος στα 375 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζει πως «η υψηλής ποιότητας διοίκηση» της Lamda Develοpment έχει πλοηγήσει επιτυχώς την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της ελληνικής ύφεσης, ενώ ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά mall από τα κεντρικά καταστήματα λιανικής πώλησης μειώνεται. Επιπλέον, οι βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων έχουν οδηγήσει σε μια μέτρια πτώση των αποδόσεων, που η Euroxx θεωρεί πως εξακολουθεί να έχει δρόμο μπροστά της για να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Ως προς την επένδυση στο Ελληνικό, η Euroxx τη χαρακτηρίζει ως «κλειδί» για την μεσοπρόθεσμη αποτίμηση της Lamda Develοpment. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, εκτιμά ότι η Lamda Develοpment, ως ο βασικός developer και πλέον 100% ιδιοκτήτης του Ελληνικού, είναι το καλύτερο «όχημα» για την απόκτηση άμεσης έκθεσης στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, με συνολικό προϋπολογισμό 8 δισ. ευρώ.

Για να χρηματοδοτήσει τις άμεσες μετοχικές απαιτήσεις των πρώτων ετών, η Lamda Develοpment θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Μετά την ΑΜΚ, η Euroxx εκτιμά την καθαρή παρούσα αξία στα 844 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v