Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αντέδρασαν χρυσός, ευρώ, yields, πετρέλαιο

Μετά το ψαλίδι της Fed κέρδη 2,5% σημειώνει ο χρυσός. Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων. Υψηλότερα 2,6% το πετρέλαιο. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Πώς αντέδρασαν χρυσός, ευρώ, yields, πετρέλαιο

Υψηλότερα κινήθηκαν χρυσός και ευρώ μετά την απόφαση της Fed να κόψει κατά 50 μονάδες βάσεις τα επιτόκια του δολαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της Fed, είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να εκτιναχθεί στο 1,208 δολάρια από το 1,1132 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1117 δολάρια. 

Ο δείκτης του δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων βρέθηκε σε χαμηλό 1,5 μηνός.

Τα ασφαλή νομισματικά καταφύγια, γεν και ελβετικό φράγκο ενισχύθηκαν. Συγκεκριμένα το δολάριο υποχώρησε κατά 0,34% στα 107,95 γεν και κατά 0,14% στα 0.958 ελβετικά φράγκα.

Η spot ισοτιμία του χρυσού ανέβηκε 2,5% στα 1.631 δολ. ανά ουγκιά, μετά το ψαλίδισμα των επιτοκίων από τη Fed.

Την περασμένη Παρασκευή του μαζικού sell-off στις αγορές ο χρυσός είχε βουτήξει κατά 4,5%. 

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα υπήρξε επίσης ανοδική κίνηση: παλλάδιο (0,5%) στα 2.535 δολ. η ουγκιά, ασήμι (0,7%) στα 16,84 δολ. και  πλατίνα (0,7%) στα 866,70 δολ.

Στο μέτωπο του πετρελαίου το brent ενισχύθηκε 2,6% στα 53,24 δολάρια ανά βαρέλι.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ κάτω από το 1%!

Η απόφαση της Fed να προσφέρει ένα "μαξιλάρι" χαμηλώνοντας τα επιτόκια σε συνδυασμό με την συντεταγμένη αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών, είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί μέρος των απωλειών που υπέστησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές, κυρίως των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.

Κορωνοϊός: Βολική πολιτική δικαιολογία

Ο κορωναϊός μπορεί πράγματι να προσφέρει μια βολική πολιτική δικαιολογία, ώστε οι νομισματικές αρχές οι κεντρικές τράπεζες να στραφούν προς τη δημοσιονομική επέκταση, καθώς στη ρίζα, στη βιομηχανική παραγωγή, η οικονομία παρουσιάζει αδυναμίες διεθνώς.

Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη μείωσε επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η Fed είδε ένα ρίσκο για την οικονομία και αποφάσισε να δράσει» σημείωσε. «Η εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε νέες προκλήσεις για την οικονομία» πρόσθεσε.

«Το μέγεθος και η διάρκεια του συνολικού αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια και η κατάσταση παραμένει ρευστή» ανέφερε. «Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή έκρινε ότι τα ρίσκα για την αμερικανική οικονομία έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Ως απάντηση, χαλαρώσαμε τη νομισματική πολιτική για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία» επισήμανε.

Πολλές οικονομίες είναι σε αυτή την αμφίσημη κατάσταση μετά την κρίση του 2008 και την ανάκαμψη που δείχνει να έχει αδυναμίες. Ωστόσο τα πυρομαχικά έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η δημοσιονομική επέκταση στη ζώνη του ευρώ είναι δύσκολη από πολιτική και συνταγματική άποψη, ενώ στις ΗΠΑ γίνεται πολύ δυσκολότερη λόγω της τεράστιας αύξησης του ελλείμματος που συνοδεύει τη φορολογική περικοπή του 2018, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

Οι συμφωνίες του 1985 και του 2009 (G20) δεν σημαίνει ότι έχουν την ίδια δύναμη σήμερα να πραγματοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v