Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan

Υπερβολική η πτώση στις τιμές των ελληνικών τραπεζών, σχετίζεται με τη γενικότερη ψυχολογία της αγοράς λόγω κορωνοϊού. Τα περιθώρια ανόδου και γιατί οι τιτλοποιήσεις επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan

Με γνώμονα κυρίως τον κορωνοϊό, οι τιμές μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 32% από την ανακοίνωση της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την επιλογή των επενδυτών για ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει η JP Morgan, σε ειδικό report για τους πελάτες της.

Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, συνεχίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, δεν είχαν σχέση με τις δυνητικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις ελληνικές τράπεζες, αλλά ήταν εξ ολοκλήρου οδηγούμενες από τη γενική ψυχολογία της αγοράς. Οι επενδυτές γενικά συμφώνησαν με τις θετικές απόψεις της JP Morgan για τις θεμελιώδεις αξίες των ελληνικών τραπεζών που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου, συνεχίζει η τράπεζα.

Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις, βάσει της συζήτησης με τις ρυθμιστικές αρχές, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ότι ο απόλυτος συντελεστής στάθμισης του κινδύνου των senior tranches των τιτλοποιήσεων δεν θα είναι μηδέν, με την αγορά να αναμένει 25% για τη Eurobank και ένα χαμηλότερο συντελεστή στάθμισης για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας σχετική αναφορά στη στήλη «Χαμαιλέων».

Μεταξύ των τραπεζών, υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι θα είναι σε θέση να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεων του Πυλώνα 2 (Pilar 2 ή P2R) με εργαλεία κεφαλαίων Tier 2 και AT1 μέχρι το τέλος του 2021 (με περαιτέρω διευκρινίσεις να αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020), ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται πιο συντηρητική στην εκτίμησή της.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να επωφεληθεί, εάν η Eurobank και η Alpha Bank κλείσουν επιτυχώς τις πράξεις τιτλοποίησής τους και επίσης προσθέτει ότι υπάρχει προθυμία των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών να αποφύγουν περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, για το 2020 οι χαμηλότεροι δείκτες αποτίμησης της Αlpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας σχετίζονται με τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs). Η αποτίμηση της Eurobank επωφελείται από τα προηγμένα στάδια της ανακοινωθείσας τιτλοποίησής της, ενώ η ΕΤΕ, αν και αναμένει αναλογία NPEs παρόμοια με τη Eurobank, λόγω της έλλειψης ανακοινώσεων και σαφών δράσεων εκ μέρους της, η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τη Eurobank και πιο κοντά στην Αlpha Bank.

Τέλος, μετά το πρόσφατο sell-off που σχετίζεται με τoν κορωνοϊό, οι τιμές-στόχοι των αναλυτών διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου στις τρέχουσες τιμές μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει η JP Morgan.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες δείχνουν μέσα περιθώρια άνω του 34%, ωστόσο, οι τιμές-στόχοι ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν ακόμη τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με τoν κορωνοϊό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v