Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2020

Γιατί δεν περιμένει το zero risk του Ηρακλή η Eurobank

Γιατί δεν περιμένει το zero risk του Ηρακλή η Eurobank

Έτοιμη να ολοκληρώσει την τιτλοποίηση Cairo, χωρίς να περιμένει σινιάλο από τον SSM για την αποδοχή, με μηδενικό ρίσκο, των τίτλων πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων, που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις (πρόγραμμα Ηρακλής), φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank.

Η τράπεζα έχει υποβάλει αίτηση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για έγκριση μεταφοράς σημαντικού κινδύνου (Significant Risk Transfer - SRT), ώστε να απoενοποιήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσει από τον επόπτη να καθορίσει τοn συντελεστή στάθμισης στο ενεργητικό της των τίτλων πρώτης διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo, ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης με κρατική εγγύηση ιταλικών τραπεζών αναγνωρίζονται με μηδενικό συντελεστή στάθμισης από τον SSM. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτούς των ελληνικών τιτλοποιήσεων, όταν βρεθεί αποδεκτή φόρμουλα ενίσχυσης των κρατικών εγγυήσεων. Μέχρι τότε, η Eurobank θα έχει συντελεστή που δεν μπορεί να ξεπεράσει το 25%.

Μικρό το κακό μπροστά στην ολοκλήρωση της giga-τιτλοποίησης και στη μείωση του NPE ratio ελαφρώς χαμηλότερα από το 16%.

Υ.Γ.: Η λύση έκδοσης ειδικών ομολόγων από την Ελληνική Δημοκρατία, τα οποία θα αντίκριζαν τις εγγυήσεις του Ηρακλή, δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει, καθώς ενεργοποιούσε ρήτρες που ενέχουν υφιστάμενες εκδόσεις χρέους.

Επομένως, αναζητείται νέα φόρμουλα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v