Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Μαύρη χρονιά στην Ευρωζώνη το 2020

Κρίση με ύφεση-μαμούθ, της τάξεως του 9% για φέτος, προβλέπει η Goldman Sachs, με το δεύτερο τρίμηνο για την ευρωπαϊκή οικονομία να είναι το πιο προβληματικό. Διατηρεί ωστόσο την αισιοδοξία της για ανάκαμψη κατά 7,8% το 2021.

Goldman Sachs: Μαύρη χρονιά στην Ευρωζώνη το 2020

Κόλαφος για την ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης είναι τελευταία εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα κινηθεί 9% χαμηλότερα έναντι ανόδου 1% που προέβλεπε προγενέστερα η αμερικανική τράπεζα.

«Προβλέπουμε τώρα μια μη ετησιοποιημένη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4,0% το πρώτο τρίμηνο και 11,4% το δεύτερο τρίμηνο. Η συρρίκνωση αυτή θα είναι περισσότερο από τριπλάσια από εκείνη που παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2009, μακράν η μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ. Αν και εξακολουθούμε να προβλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη στην ανάπτυξη μετά τη συγκράτηση της επιδημίας του ιού, η συρρίκνωση του πρώτου εξαμήνου μειώνει τις προβλέψεις μας για την περιοχή του ευρώ για το 2020 σε -9%, περίπου διπλάσια από τη μείωση κατά 4,5% που παρατηρήθηκε το 2009», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Αναφορικά με τις χώρες, αναμένουμε ένα παρόμοιο χτύπημα στο δεύτερο τρίμηνο, αν και το πρώτο τρίμηνο παρατηρούμε μεγαλύτερη πτώση στην Ιταλία. Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά, αναμένουμε ταχύτερη εξομάλυνση της δραστηριότητας στη Γερμανία και τη Γαλλία από ό,τι στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ένας λόγος είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν σημαντικά μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των απεριόριστων εγγυήσεων δανείων. Μια άλλη διαφορά είναι η δομή της οικονομίας, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα (πιο σημαντική στη Γερμανία) είναι πιο πιθανό να ανακάμψει γρήγορα από τον τουρισμό (πιο σημαντικό στην Ιταλία και την Ισπανία). Ως εκ τούτου, εκτιμάμε μεγαλύτερες μειώσεις του ΑΕΠ το 2020 στην Ιταλία και την Ισπανία από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε μείωση κατά 2,9% και 10,3% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα μείωση κατά 7,5% το 2020», συνεχίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs για την Ιταλία εκτιμάει 11,6% πτώση στο ΑΕΠ φέτος και ριμπάουντ 7,9% το 2021, 9,7% ύφεση στην Ισπανία και άνοδο 8,5% το 2021, ύφεση 8,9% για τη Γερμανία και άνοδο του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά κατά 8,5% και τέλος, για τη Γαλλία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα 7,4% φέτος και ανάκαμψη 6,4% το 2021.

Παρότι δεν αναφέρει προβλέψεις για την εγχώρια οικονομία, είναι προφανές ότι αν προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα κινηθεί κατά 9% χαμηλότερα και οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό, Ιταλία και Ισπανία, θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση, αντίστοιχες πιέσεις μπορεί να δεχθεί και η εγχώρια οικονομία.

Πιο ασθενείς δημοσιονομικές προοπτικές για τις χώρες της Ευρωζώνης

«Η απότομη κάμψη της δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις δημοσιονομικές προοπτικές μέσω των αυτόματων σταθεροποιητών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων. Σε συνδυασμό με τα διάφορα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων δανείων, των συστημάτων bridge loans για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και των ενεργητικών μέτρων τόνωσης, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη του δημόσιου χρέους και του χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020», επισημαίνει η Goldman Sachs.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας γύρω από τις δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την ανάπτυξη εξαιτίας του ιού, την έκταση των πρόσθετων φορολογικών μέτρων και τις πιθανές απώλειες στα συστήματα εγγύησης δανείων», συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα.

«Εντούτοις, η επιδείνωση είναι πιθανότατα πιο έντονη στην Ιταλία, όπου αναμένουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί από 1,6% του ΑΕΠ το 2019 σε 10,3% το 2020, αυξάνοντας τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ από 135% το 2019 σε 161% φέτος.

Ωστόσο, βλέπουμε επίσης σημαντικά υψηλότερα ελλείμματα στην Ισπανία (10%) και τη Γαλλία (7,3%) το 2020, πιέζοντας τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ σημαντικά υψηλότερα από το 100% του ΑΕΠ. Η Γερμανία όχι μόνο θα παραβιάσει την πολιτική "μηδενικού ελλείμματος", αλλά θα αποκλίνει και από τον κανόνα του "συνταγματικού χρέους"», καταλήγουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v