JP Morgan: Τσεκούρι στις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Ο οίκος παραμένει overweight, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για μια γρήγορη ανάκαμψη στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Μειώνονται άνω του 50% οι τιμές-στόχοι. Υποβαθμίζει σε neutral την Πειραιώς, αναβαθμίζει τη μετοχή της Eurobank.

JP Morgan: Τσεκούρι στις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Σε σημαντική μείωση στις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan.

Ειδικότερα, η JP Morgan μειώνει στο 1,1 ευρώ την τιμή-στόχο της Alpha Βank, στο 0,7 ευρώ της Eurobank, στο 1,9 ευρώ της Εθνικής και στο 1,8 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και αναγνωρίζει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα για μια γρήγορη ανάκαμψη στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η σύσταση για την Alpha Bank και την Εθνική είναι επίσης overweight, ενώ για την Πειραιώς υποβαθμίζεται σε neutral. H Eurobank αναβαθμίζεται με σύσταση overweight, η μείωση της τιμής-στόχου είναι της τάξεως του 30%. Η μείωση των τιμών-στόχων για τις άλλες τρεις τράπεζες είναι της τάξεως του 51%-57%.

Η πανδημία του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την JP Morgan, το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 έχει διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες και τη θετική επενδυτική θέση της JP Morgan για τον κλάδο.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει σημαντική πτώση της τάξεως του 61% από τις αρχές του έτους, που είναι χαμηλότερη επίδοση έναντι των τραπεζών της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA), οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 36% και είναι περισσότερο κοντά στην πτώση που έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η απότομη στάση της οικονομικής ανάπτυξης και η συνακόλουθη αλλαγή στην ψυχολογία έρχεται σε μία ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τον κλάδο, προκαλώντας καθυστέρηση στις τιτλοποιήσεις και στη συνολική υπόθεση της ανάκαμψης. Μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών όπως προειδοποιεί η JP Morgan, τις πιστωτικές συνθήκες, το κόστος κινδύνου και τα κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν ήδη σημαντικά φορολογικά μέτρα στήριξης και ανοχής, ενώ και οι τραπεζικοί ισολογισμοί έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια και η πανδημία φαίνεται σχετικά περιορισμένη στη χώρα μέχρι στιγμής. Αυτό δίνει ελπίδα για μια γρήγορη ανάκαμψη στον κλάδο, με την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έχει σχήμα V.

Ωστόσο, προς το παρόν, με τη σχετικά χαμηλή ορατότητα, η JP Morgan αλλάζει τη θετική της στάση σε επιφυλακτική για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Το βασικό σενάριο

H ποιότητα του ενεργητικού είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κέρδη των τραπεζών. Στο βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι το κόστος των προβλέψεων θα παραμείνει αναπόφευκτα υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαντλήσουν τα βασικά τους κέρδη προ προβλέψεων το 2020, για να βάλουν στην «άκρη» όσο το δυνατόν περισσότερες προβλέψεις, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών.

Η JP Morgan θεωρεί επίσης πως όλες οι προγραμματισμένες συναλλαγές NPE θα καθυστερήσουν κατά ένα έτος και θα μετακινηθούν για το 2021.

Οι τρέχουσες προβλέψεις της πάντως δεν εκτιμούν αρνητική κερδοφορία. Για όλες τις τράπεζες προβλέπει οριακά κέρδη για φέτος, πλην της Εθνικής Τράπεζας, που η κερδοφορία θα είναι σημαντική. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή πάντως μειώνονται έως 92% για την Πειραιώς, 45% για τη Eurobank και 82% για την Αlpha Βank.

Σε όρους αποτίμησης, η JP Morgan αναβαθμίζει τη Eurobank, καθώς πιστεύει ότι προηγείται στις ενέργειες μείωσης των NPEs, ενώ η σημαντική διεθνής παρουσία της παρέχει πρόσθετο επίπεδο διαφοροποίησης. Ενώ οι μετοχές της διαπραγματεύονται σε 0,3x σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) και με premium σε σχέση με τις άλλες τρεις (0,1-0,2x), ο αμυντικός χαρακτήρας του ισολογισμού της Eurobank δικαιολογεί το premium.

Από την άλλη, υποβαθμίζει τη σύσταση της Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένης της μειωμένης ορατότητας γύρω από το κόστος των προβλέψεων και κεφαλαίου. Η Πειραιώς εμφανίζει ασθενέστερη κεφαλαιακή διάρθρωση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων και των CoCos) και υψηλό απόθεμα NPE.

Ταυτόχρονα όμως, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία 0,1x (P/TBV), η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις φθηνότερες μετοχές, γι' αυτό και δεν αποκλείεται η μετοχή της να ξεπεράσει σημαντικά τον κλάδο, μόλις εξομαλυνθούν οι συνθήκες της αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v