Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επενδύσεις μηδαμινής απόδοσης τα χρήματα των νοικοκυριών

Οι Eλληνες είναι τοποθετημένοι κατά κύριο λόγο σε επενδύσεις μηδαμινών αποδόσεων, σημειώνει ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος. Στο ένα τρισ. ευρώ τα ακίνητα, στα 127 δισ. οι τραπεζικές καταθέσεις και μόλις στο 3% οι μετοχές και τα ομόλογα. Oι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ΧΑ.

Σε επενδύσεις μηδαμινής απόδοσης τα χρήματα των νοικοκυριών

«Οι κυριότερες περιουσιακές κατηγορίες στην Ελλάδα είναι αυτές των ακινήτων και των καταθέσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρουν μηδαμινό εισόδημα στους κατόχους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος, γνωστό στέλεχος της αγοράς από τη θητεία του στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, αλλά και από τη μετοχική του σχέση με την 3K Investment Partners ΑΕΔΑΚ.

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος, επικαλούμενος κυρίως στοιχεία του ΙΟΒΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και της 3K Investment Partners ΑΕΔΑΚ, ανέφερε πως οι επενδύσεις των Ελλήνων σε ακίνητα προσεγγίζουν -σε όρους αντικειμενικής αξίας- το ένα τρισ. ευρώ (λογικά σε τρέχουσες αξίες θα είναι υψηλότερες), όταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις εγχώριες τράπεζες κυμαίνονται γύρω στα 127 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι τοποθετήσεις τόσο σε μετοχές όσο και ομόλογα από το επενδυτικό κοινό περιορίζονται μόλις στα 30 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στη βαριά φορολογία που συνοδεύει τις επενδύσεις σε ακίνητα, ακόμη και αν πολλές φορές δεν προκύπτουν έσοδα για τον επενδυτή, ενώ σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις εστίασε στα τρέχοντα οριακά επιτόκια ακόμη και για προθεσμιακές τοποθετήσεις σημαντικών ποσών. Λαμβάνοντας υπόψη φόρους και χαμηλά επιτόκια, οι προκύπτουσες αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, υποστήριξε.

«Δεν είμαστε εναντίον των επενδύσεων στα ακίνητα, πλην όμως πιστεύω ότι η συμμετοχή τους στο επενδυτικό καλάθι των ελληνικών νοικοκυριών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό», διευκρίνισε ο κ. Κανελλόπουλος. Με βάση τα στοιχεία που παρατέθηκαν, οι Έλληνες έχουν το 86% των περιουσιακών τους στοιχείων σε ακίνητα, το 11% σε καταθέσεις και μόλις το 3% σε μετοχές και ομόλογα.

Σύμφωνα με τον έναν εκ των δύο βασικότερων μετόχων της 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ (ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Κουφόπουλος), η πολύ χαμηλή συμμετοχή του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις συνολικές αποταμιεύσεις-επενδύσεις των Ελλήνων οφείλεται όχι μόνο στις βαριές απώλειες, τις οποίες έχουν υποστεί πολλοί συμπολίτες μας, αλλά και στο «κακό όνομα» του Χρηματιστηρίου, που από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χαρακτηρίζεται ως «τζόγος».

Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους, πέρα από την πολυετή και βαθιά κρίση που ταλαιπώρησε την ελληνική οικονομία. Ο πρώτος είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές πολύ κοντά στα υψηλότερα σημεία κάθε ανοδικού κύκλου, σημειώνοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Και ο δεύτερος λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρηματίες που εκμεταλλεύθηκαν τους μετόχους μειοψηφίας, κινούμενοι σε βάρος τους.

Παρ' όλα αυτά, οι κ.κ. Κανελλόπουλος και Κουφόπουλος πιστεύουν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα από την προσεκτική επιλογή εταιρειών είναι θετικές (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr ) για μια σειρά από λόγους:

  • Όπως προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα, οι μετοχές αποδίδουν μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες επενδυτικές κατηγορίες όπως αυτές των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων και των καταθέσεων. Ειδικότερα, ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις προκύπτουν όταν οι αγορές γίνονται σε περιόδους κρίσεων, καθώς δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες.
  • Η Ελλάδα δείχνει να έχει ξεπεράσει την περίοδο του λαϊκισμού, ενώ φαίνεται πως έχει εισέλθει στη φάση της ρεαλιστικής αντίληψης των πραγμάτων. Η χώρα έχει πετύχει να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο την αξιολογεί ο Δυτικός κόσμος. Ενώ παλαιότερα μας θεωρούσαν ως το «μαύρο πρόβατο», τώρα θέλω να πιστεύω ότι θα μας αντιληφθούν ως ένα turn around story.
  • Το πολύ χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (αποδόσεις δεκαετών κρατικών ομολόγων) δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως σε μετοχές και άλλα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.
  • Το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι σαφώς υποτιμημένη, αν κάποιος συγκρίνει από το 2012 έως σήμερα την πορεία της σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v