Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα δεδομένα από triple witching και rebalancing

Αυξημένοι οι κίνδυνοι για τους επενδυτές, ενώ οι αλλαγές στους δείκτες διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό που χρήζει προσοχής. Ποια είναι τα τεχνικά όρια κίνησης για τον ΓΔ και τις τράπεζες. Οι κινήσεις των ξένων επενδυτών. Ανοδικό το ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Νέα δεδομένα από triple witching και rebalancing

 Η υψηλότερη μεταβλητότητα που επικρατεί στις διεθνές αγορές έχει επηρεάσει και την εγχώρια αγορά μετοχών ενώ εκείνο που συνεχίζει τον προβληματισμό είναι η υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Η λήξη των παραγώγων δεικτών και μετοχών σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, δικαιολογεί τη μεταβλητότητα. Η διαγραφή από τη σύνθεση του FTSE4Good των τίτλων των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελλάκτωρ, Fourlis και Cenergy, αλλά και η νέα σύνθεση του δείκτη για το επόμενο εξάμηνο, επίσης, δημιουργεί πιέσεις. Το rebalancing του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προϊδεάζει για αυξημένες συναλλαγές.

Η γρήγορη μεταβολή της διάθεσης των αγορών δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον αυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν και βρίσκονται αρκετά συχνά με την πλάτη στον τοίχο, όποτε η ρευστότητα του συστήματος ή οι ειδήσεις για την πανδημία είναι στον αρνητικό πόλο.

Η αυξημένη επιλεκτικότητα των επενδυτών και το focus τους σε έναν μικρό αριθμό των διεθνών μετοχών αποτελεί ισχυρό σημάδι ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση βαίνει προς κάποια κλιμάκωση. Αν και κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ήδη ότι η πτωτική κίνηση ξεκίνησε και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την προηγούμενη, με τον δείκτη Nasdaq και την τιμή του να μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί για το 2020, το consensus των αναλυτών δεν συμφωνεί με αυτή την πρόβλεψη. Αρκετοί διαχειριστές εκτιμούν ότι οι διεθνείς μετοχές έχουν ήδη εισέλθει και πάλι σε ανοδικό κύκλο (bull market), ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να υπάρχουν πολύ πιο ακραία sell-off και σε πολύ υψηλότερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν.

Πιο τεχνικά, ο βασικός δείκτης βρίσκεται και πάλι στα όρια της πρώτης βραχυπρόθεσμης στήριξης στην περιοχή των 650-660 μονάδων και ο στόχος για την άμεση υπέρβαση των 700 μονάδων δεν φαίνεται να μπορεί να εκπληρωθεί στην παρούσα φάση. Η επανάληψη της προσπάθειας θα απαιτήσει την επιβεβαίωση των τρεχόντων επιπέδων στήριξης της περιοχής του Γενικού Δείκτη, με την ταυτόχρονη ύπαρξη θετικών νέων και καταλυτών.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Τα τεχνικά όρια της αγοράς δεν έχουν διαφοροποιηθεί μέχρι τώρα και παραμένουν ως έχουν, με το πάνω όριο να οριοθετείται από τις 740 μονάδες και στον αντίποδα, το κάτω όριο να τοποθετείται στα επίπεδα των 600 μονάδων.

Προκειμένου να αλλάξει η διάθεση για αυξημένο ρίσκο και πάλι στην αγορά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα, να ολοκληρωθούν οι αλλαγές των δεικτών FTSΕ, οι οποίες θα φέρουν μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και θα αλλάξουν τη δομή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και να ρολάρουν τις θέσεις τους οι επενδυτές στην αγορά των παραγώγων.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 Συνολικά πάντως η προγενέστερη εικόνα ανόδου της αγοράς έχει οδηγήσει αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε περιοχές με ισχυρές τεχνικές αντιστάσεις και θα απαιτηθούν υψηλότερες αξίες συναλλαγών από 60 εκατ. ευρώ ανά ημέρα, για να ισχυροποιηθεί η θετική οπτική.

Κρίσιμο επίσης είναι να διατηρηθεί ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης πάνω από το επίπεδο των 640-650 μονάδων και να κινηθεί προς τις 685-690 μονάδες. Στον αντίποδα, η περιοχή των 630 και χαμηλότερα των 600 μονάδων είναι οι περιοχές στήριξης.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v