Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Με τις... αρκούδες κυρίαρχες κλείνει εξάμηνο το ελληνικό χρηματιστήριο

Αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε διόρθωση, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρωσία να ηγούνται των ζημιών της περιοχής, παρά την καταγραφή σημαντικών κερδών το δεύτερο τρίμηνο.

CNBC: Με τις... αρκούδες κυρίαρχες κλείνει εξάμηνο το ελληνικό χρηματιστήριο

Μία ματιά σε μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες που πρόκειται να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο σε διόρθωση ή ακόμη χειρότερα, ρίχνει το CNBC.

Οπως υπενθυμίζει, η διόρθωση αναφέρεται σε πτώση 10% στην αξία ενός χρηματιστηριακού δείκτη σε σύγκριση με το πιο πρόσφατο υψηλό του, ενώ μία πτώση 20% ή περισσότερο από τα πρόσφατα υψηλά αντανακλά bear market.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αρκετές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε διόρθωση, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρωσία να ηγούνται των ζημιών της περιοχής, παρά την καταγραφή σημαντικών κερδών το δεύτερο τρίμηνο.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 33% από το υψηλό του στις 24 Ιανουαρίου. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η χώρα μας έχει σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ παίρνει μέτρα για να προσελκύσει επισκέπτες για διακοπές, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει το CNBC, την ώρα που ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μπορούσε να εξαλείψει την πρόοδο που σημειώθηκε από την κρίση της ευρωζώνης, πριν από μια δεκαετία.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έχει χάσει 28% από το υψηλό που είχε φτάσει στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης RTS στο ρωσικό χρηματιστήριο βρίσκεται 24% χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας που είχε στις 20 Ιανουαρίου.

Κατά 23% χαμηλότερα βρίσκεται ο ιταλικός FTSE MIB σε σχέση με το υψηλό στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία κινείται σχεδόν 20% χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια μέρα.

Ο γαλλικός CAC 40, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο γερμανικός DAX και ο ελβετικός SMI είναι επίσης σε πορεία για να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο σε διόρθωση.

Ο δείκτης Nifty 50 στην Ινδία έχει χάσει 16% από το υψηλό που είχε στις 14 Ιανουαρίου, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολισθαίνει περισσότερο από 16% από το υψηλό του στις 17 Ιανουαρίου.

Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας έκανε ράλι 31% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά βρίσκεται σε πορεία για να κλείσει εξάμηνο περίπου 20% χαμηλότερα από το υψηλό που είχε στις 23 Ιανουαρίου.

Το χρηματιστήριο της Αργεντινής έχει χάσει 17%, μετά το υψηλό της φετινής χρονιάς που είχε στις 8 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο στο Τορόντο του Καναδά βρίσκεται 14% χαμηλότερα από τις 20 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v