Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «έξυπνο» trade σε ελληνικά ομόλογα που προτείνει η Citi

Το καλυμμένο ομόλογο της Alpha Bank και το κρατικό ομόλογο λήξης 2023 εμπλέκει σε ένα «relative trade» ο αμερικανικός οίκος. Γιατί εκτιμά ότι μπορεί να δώσει κέρδος στους επενδυτές που θα το επιλέξουν.

Το «έξυπνο» trade σε ελληνικά ομόλογα που προτείνει η Citi

Η ομάδα των ομολόγων της Citigroup προτείνει ένα relative trade μεταξύ ομολόγων ελληνικού ενδιαφέροντος. Προτείνει την αγορά του καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank λήξεως του Φεβρουαρίου του 2023 με κουπόνι 2,5%, με την ταυτόχρονη πώληση του κρατικού ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου του 2023 με κουπόνι 3,5% για λόγους αποτίμησης.

To trade της Citigroup στοχεύει σε κλείσιμο της υπάρχουσας ψαλίδας του spread των δύο ομολόγων από τις 46 μονάδες βάσης σε 10 μ.β. ενώ το stop τίθεται στις 64 μ.β., με το κόστος χρηματοδότησης του trade στις 5.2 μ.β. σε τριμηνιαίο επίπεδο.

To σκεπτικό και ο κίνδυνος πίσω από το trade, όπως τον εξηγεί η Citi, είναι ότι είναι πολύ απίθανο η Alpha Βank να εκδώσει καλυμμένα ομόλογα δεδομένης της παροχής του TLTRO 3, το οποίο προσφέρει πολύ πιο ελκυστικά επιτόκια χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει ξανά τις κεφαλαιαγορές φέτος.

Όπως σημειώνει η Citigroup στο τελευταίο report της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η θέση τους για τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι αρνητική, προβλέποντας ότι το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων (bund) θα αυξηθεί στις 210 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Τα spread των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να διευρυνθούν επίσης τους επόμενους μήνες, αλλά σε χαμηλότερη βάση από ό,τι τα ιταλικά, προτού το spread μειωθεί εκ νέου το 2021 καθώς ενδέχεται να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της χώρας.

Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας

Βραχυπρόθεσμα, η Citigroup δεν αναμένει καμία ενέργεια στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμιστεί και από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης. Αυτό θα οδηγήσει σε μια τεχνική βοήθεια των καλυμμένων ομολόγων της Alpha Βank και θα φέρει το ομόλογο πίσω στην επικράτεια investment grade και το πιο σημαντικό, θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα αγορών καλυμμένων ομολογιών της (CBPP3).

Ως εκ τούτου, κάθε αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας θα έχει πιο βαθιά θετική επίδραση στα καλυμμένα ομόλογα της Αlpha Βank, καταλήγει η Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v