Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται… επενδυτές μειοψηφίας για τις εισηγμένες

Στις καλένδες τα σχέδια αρκετών εταιρειών για αυξήσεις κεφαλαίου και διεύρυνση της μετοχικής διασποράς μέσω placements. Προβληματίζει την αγορά το discount στον χώρο των ακινήτων. Αιτήματα για φορολογικά κίνητρα.

Ζητούνται… επενδυτές μειοψηφίας για τις εισηγμένες

Την ανάγκη εξεύρεσης επενδυτών μειοψηφίας προκειμένου να εισαχθούν νέες εταιρείες στο ΧΑ, αλλά και να διευρυνθεί η διασπορά ομίλων που ήδη διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, τονίζουν παράγοντες της εγχώριας επενδυτικής αγοράς.

Όλοι πλέον συμφωνούν πως οι επιλογές που προσφέρει σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι πολύ περιορισμένες, ακόμη και σε σχέση με το παρελθόν: Ελληνικές εταιρείες και θυγατρικές πολυεθνικών επέλεξαν να αποχωρήσουν από το ταμπλό, αρκετοί όμιλοι έβαλαν λουκέτο ή έστω αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και φυσικά, οι τράπεζες έχουν πληγεί από το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

«Το πρόβλημα έχει τέσσερα σκέλη», αναφέρει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συνεχίζοντας: «Πρώτον, οι ξένοι θεσμικοί τηρούν γενικότερα στάση αναμονής απέναντι στην ελληνική αγορά, ενώ επίσης δεν ενδιαφέρονται για τις μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες, που αποτελούν την πλειονότητα των εισηγμένων. Δεύτερον, σε περιβάλλον υψηλής διεθνούς ρευστότητας, πολλά ξένα funds εντοπίζουν υποσχόμενες μη εισηγμένες εγχώριες εταιρείες και προτείνουν σε αυτές εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Τρίτον, οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών έχουν αδυνατίσει λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Τέλος, επειδή η πλειονότητα των επενδυτών ήταν τοποθετημένη σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες -και όχι σε πολλές δεκάδες μετοχές άλλων κλάδων που έδωσαν αποδόσεις από +100% έως και +500% κατά την τελευταία πενταετία-, η προδιάθεσή τους για νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ είναι σαφώς περιορισμένη».

Άλλο στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει πως υπάρχει σήμερα πρόβλημα τόσο στο μέτωπο της προσφοράς όσο και σε αυτό της ζήτησης, οπότε θα πρέπει να δράσουμε ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις: «Η απουσία πολλών ελκυστικών εταιρικών επιλογών αποθαρρύνει τους επενδυτές και με τη σειρά της, η περιορισμένη παρουσία των επενδυτών αποτρέπει τις εταιρείες από το να εισαχθούν στο ΧΑ. Έτσι, επιβάλλεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα και προς τις δύο κατευθύνσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με το fund CVC να έχει προτείνει τίμημα εξαγοράς περίπου 40% χαμηλότερο από την καθαρή θέση της εταιρείας, είναι αμφίβολο αν με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, η μητρική τράπεζα θα μπορέσει να αποκομίσει σημαντικά υψηλότερο ποσό, αν επιλέξει τη μείωση του ποσοστού της μέσω εισαγωγής της θυγατρικής της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για την επενδυτική κοινότητα είναι το discount με το οποίο διαπραγματεύονται στο ΧΑ οι εταιρείες ακινήτων, των ΑΕΕΑΠ μη εξαιρουμένων. Prodea και Trastor έχουν δηλώσει πολλές φορές πως θα ήθελαν να διευρύνουν την αναιμική τρέχουσα διασπορά των μετοχών τους, είτε μέσω ΑΜΚ με συμμετοχή τρίτων είτε μέσα από πωλήσεις υπαρχουσών μετοχών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί κατά τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος λόγος (discount) φέρεται να συγκαταλέγεται στις αιτίες λόγω των οποίων συγκεκριμένες ΑΕΕΑΠ (π.χ. Orilina, Noval του ομίλου Viohalco) καθυστερούν να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή προκειμένου να εισαχθούν στο ΧΑ.

Μένουμε στην αγορά ακινήτων και πάμε στην Ρasal Development, όπου το ποσοστό του βασικού μετόχου (Sterner Stenhaus Greece του κ. Ηλία Γεωργιάδη) είναι ήδη μεγάλο και πιθανόν να διευρυνθεί περαιτέρω μέσα από την υλοποιούμενη υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Η επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Pasal είναι προγραμματισμένη μέσα στο 2020 με εισφορά σε είδος, ενώ σχεδιάζεται και άλλη ΑΜΚ εντός του 2021. Το πιθανότερο είναι πως η διοίκηση της εισηγμένης θα κληθεί στο μέλλον να αναζητήσει τρόπους διεύρυνσης της μετοχικής διασποράς.

Ζήτημα χαμηλού free float υπάρχει επίσης και στην ElvalHalcor, καθώς ο όμιλος Viohalco ελέγχει κάτι παραπάνω από το 90% των μετοχών. Το γεγονός αυτό -εκτός των άλλων- απαγορεύει στον τίτλο να ενταχθεί σε χρηματιστηριακούς δείκτες (κάτω από προϋποθέσεις στον FTSE-ATHEX/25).

O βασικός μέτοχος έχει κατά καιρούς μιλήσει για μακροπρόθεσμο στόχο περιορισμού του ποσοστού του μέσω placement, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς δεν προσφέρθηκε το ζητούμενο αντίτιμο. Φήμες για διάθεση μείωσης του ποσοστού του βασικού μετόχου στη Viohalco έχουν κυκλοφορήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Γενικότερα, δεν είναι λίγοι οι βασικοί μέτοχοι που θα ενδιαφέρονταν να περιορίσουν ως ένα βαθμό το ποσοστό τους, πλην όμως επικαλούνται την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, ικανού να προσφέρει ένα «εύλογο» αντίτιμο. Πολύ περισσότεροι είναι οι βασικοί μέτοχοι που θα απέβλεπαν σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τους, πλην όμως επικαλούνται την αδυναμία του επενδυτικού κοινού να στηρίξει τις εκδόσεις πολλών εταιρειών.

Βέβαια, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, στις οποίες συγκαταλέγονται οι επιτυχείς φετινές (μικρού ύψους) δημόσιες εγγραφές των εταιρειών πληροφορικής Entersoft και Epsilon Net, καθώς και η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με συμμετοχή γνωστών επενδυτικών funds του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v