Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Σημαντικότερο για τις αγορές το εμβόλιο από τις εκλογές ΗΠΑ

Οι τιμές-στόχοι του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για τον δείκτη S&P 500, τα κρατικά ομόλογα αλλά και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Τι βλέπει για τις εκλογές και το εμβόλιο. Οι κατηγορίες που έχουν τα φόντα να ξεχωρίσουν.

Goldman Sachs: Σημαντικότερο για τις αγορές το εμβόλιο από τις εκλογές ΗΠΑ

Η Goldman Sachs παρουσιάζει την προσέγγισή της για τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα, τα νομίσματα αλλά και τα εμπορεύματα για το επόμενο διάστημα, διατηρώντας τη θετική σύστασή της για το ευρώ και τις ευρωπαϊκές μετοχές και σημειώνει ότι οι μετοχές παραμένουν η κορυφαία επιλογή από όλες τις κατηγορίες επενδύσεων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η πορεία των αγορών την τελευταία εβδομάδα διαμορφώνεται από τα γεγονότα ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται μεγαλύτερη πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τη Γερουσία και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Biden να κερδίσει τις εκλογές καθώς και ενθαρρυντικά σημάδια στη Φάση 4 από το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων, επισημαίνει η Goldman Sachs και τονίζει ότι οι εκλογές των ΗΠΑ και η ροή ειδήσεων γύρω από ένα εμβόλιο πιθανό να είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της αγοράς στο τέλος του έτους.

Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Biden την προεδρία των ΗΠΑ και την πλειοψηφία της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί έχουν αυξηθεί σε 67% και 64%, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, οι πιθανότητες για ένα φορολογικό πακέτο κινήτρων αργότερα φέτος (αλλά μετά τις εκλογές) έχουν επίσης αυξηθεί, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα. Η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, εν μέρει χρηματοδοτούμενη από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη και θα συνέβαλε στην αντιστάθμιση της απώλειας κερδών από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, επισημαίνει η Goldman Sachs.

H ανακάλυψη του εμβολίου για την Covid-19 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πορεία και των μετοχών, σύμφωνα με τον οίκο, μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό από το εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτει.

Η πρόκληση για τις υπηρεσίες υγείας θα είναι να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, προσθέτοντας ότι η θεραπευτική αγωγή θα μπορούσε να προσφέρει ανάσα έως ότου το εμβόλιο για την Covid-19 καταστεί ευρέως διαθέσιμο.

Παράλληλα, οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 21% σε ετήσια βάση και επιπρόσθετα θα καταγραφεί κατάρρευση των περιθωρίων κέρδους, πτώση των πωλήσεων και αδυναμία της αγοράς να λάβει κατεύθυνση κατά την προεκλογική περίοδο. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την αγορά, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ενώ συχνά οι εκλογές προκαλούν αβεβαιότητα, οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν διαφορά μόλις 4% στα κέρδη ανά μετοχή, εφόσον οι πολιτικές παραμείνουν οι ίδιες και ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden και οι Δημοκρατικοί επιτύχουν ευρεία νίκη στις εκλογές. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, τυχόν μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, που εν μέρει χρηματοδοτείται από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη και θα συνέβαλε στην αντιστάθμιση της απώλειας κερδών από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Βάσει των παραπάνω, οι τιμές-στόχοι που προτείνει για σειρά περιουσιακών στοιχείων είναι:

  • Στις 3.800 μονάδες ή 11% υψηλότερα η τιμή-στόχος για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500.
  • Στις 395 μονάδες και 10% υψηλότερα η τιμή-στόχος για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.
  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα από το 0,78% σε 0,96% σε τρεις μήνες και 1,26% σε 12 μήνες και σύσταση underweight.
  • Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα από το -0,53% σε -0,34% σε τρεις μήνες και -0,04% σε 12 μήνες και σύσταση overweight.
  • Η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί υψηλότερα από τα 43 δολάρια το βαρέλι στα 61 δολάρια το βαρέλι σε 12 μήνες.
  • Η τιμή του χρυσού θα κινηθεί προς τις 2.300 δολάρια η ουγκιά και θα παραμείνει. 
  • Τέλος, το ευρώ σε σχέση με το δολάριο θα συνεχίσει ανοδικά προς το 1,25 σε περίοδο 12 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v