Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η δυναμική της ανόδου

Κρίσιμη για τη συνέχεια της εγχώριας αγοράς η συμπεριφορά των επενδυτών στην πρώτη διορθωτική κίνηση. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παρέμειναν εκτός αγοράς δεν φαίνεται να βιάζονται. Τι καλέσματα περιμένουν για να ανέβουν...

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η δυναμική της ανόδου

Η αναμενόμενη διόρθωση στην εγχώρια αγορά παραμένει εντός των προβλεπόμενων τεχνικών ορίων και έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης χρόνου και αποφόρτισης των τεχνικών δεικτών και ταλαντωτών και λιγότερο διόρθωση των τιμών.

Οι συναλλαγές στο διορθωτικό διάστημα είναι αρκετά πιο χαμηλές από ό,τι στο ανοδικό τμήμα που οδήγησε την αγορά από τις 700 μονάδες στις παρυφές των 800 μονάδων, στοιχείο που δείχνει ότι οι αγοραστές δεν προβαίνουν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Από την άλλη όμως, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παρέμειναν εκτός αγοράς σε αυτό το κύμα ανόδου δεν φαίνεται να βιάζονται να εισέλθουν και περιμένουν μια καλύτερη ευκαιρία εισόδου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες αναλύσεις, το βάθος στην ανοδική ορμή της αγοράς θα φανεί από τη συμπεριφορά των επενδυτών στην πρώτη διορθωτική κίνηση.

Για την Ελλάδα, η προσδοκία για έντονη αντίδραση της οικονομίας από το εμβόλιο και από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη στα επόμενα έτη και οι συνθήκες ρευστότητας σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο επιτρέπουν τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ, στοιχείο το οποίο δικαιολογεί και υψηλότερες αποτιμήσεις των εισηγμένων.

Η επιστροφή των θεσμικών διαχειριστών στις αναδυόμενες αγορές αποτελεί μεγάλο όπλο για την αγορά, η οποία έχει δει τα ποσοστά τους μειωμένα τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR και της αμερικανικής Jefferies.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου μπόρεσε να διατηρήσει τη σημαντική του στήριξη στις 765 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι η πτωτική πορεία είναι πλήρως ελεγχόμενη και ήταν, βάσει των δεικτών momentum, το πιθανότερο σενάριο. Σε μια ανοδική αγορά, οι αντιστάσεις είθισται να κάμπτονται μετά από μερικές προσπάθειες διάσπασης και έπειτα να αποτελούν ισχυρές στηρίξεις, όπως στην περίπτωση των 765 μονάδων.

Από τη στιγμή που η διόρθωση διατήρησε αυτό το επίπεδο τιμών, η αγορά παραμένει bullish και η μακροπρόθεσμη τάση αλλάζει σε ανοδική, όσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου βρίσκεται πάνω από το pivot point των 682 μονάδων. Επόμενο σημείο στήριξης οι 750 μονάδες και δεύτερο οι 740 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Για άλλους αναλυτές, οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 805, 845 και 860-880 μονάδες και η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 745 μονάδες, επίπεδο από όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης των τραπεζών διέσπασε χωρίς δυσκολία τη ζώνη αντίστασης των 415 - 455 μονάδων, η οποία αποτελεί σημαντικό μαξιλάρι στη φαρέτρα των αγοραστών και stop στην ανοδική κίνηση. Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών διέρχονται από τις 350 και 400 μονάδες αλλά είναι μικρότερης σημασίας για την ώρα, αφού το stop είναι αρκετά υψηλότερα στις 415 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο ενώ για τους πιο γρήγορους, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση είναι στις 450 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι οι 1.880-1.900 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο ισχυρή περιοχή αντίστασης, όπως φάνηκε σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.750-1.785 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.933 και 1.967 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Η μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης είναι αδιαμφισβήτητη στην ελληνική αγορά αλλά τα εβδομαδιαία διαγράμματα, ωστόσο, δείχνουν ότι η αγορά είναι υπεραγορασμένη σε σημαντικό βαθμό, οπότε είναι πιο πιθανό να διορθώσει, πριν κινηθεί υψηλότερα.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v