Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί το year-end rally

Γιατί η αγορά «κοιτά» υψηλότερα παρά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν το 2020 και οι εντυπωσιακές επιδόσεις. Οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες.

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί το year-end rally

Η διόρθωση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις ευρωπαϊκές ήταν απότομη, με αφορμή τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, όμως εντός των τεχνικών ορίων, αν και με ακραίο τρόπο. Η μακροπρόθεσμη ανοδική αλλαγή της τάσης είναι αδιαμφισβήτητη στην ελληνική αγορά, αν και τα εβδομαδιαία διαγράμματα δείχνουν ότι παραμένει υπεραγορασμένη σε σημαντικό βαθμό.

Από την άλλη, όμως, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παρέμεναν εκτός αγοράς φαίνεται να βρήκαν το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που χρειάζονταν, αφού από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 750 μονάδων, επίπεδο το οποίο συμπίπτει με τον εβδομαδιαίο κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, το κύμα ανόδου ήταν αρκετά πιο γρήγορο από το αναμενόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον η αγορά είναι σε bull market, οι διορθωτικές κινήσεις θα είναι απότομες και βίαιες και θα αποτελούν ευκαιρίες αναπροσαρμογής θέσεων, rotation, αλλά και αύξηση θέσεων ή και είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Στη διάρκεια του 2020 και λίγο πριν ολοκληρωθεί αυτή η χρονιά, από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη, μεγάλοι θετικοί πρωταγωνιστές είναι οι τίτλοι των Entrersoft με απόδοση +105%, των Πλαστικών Θράκης με +87%, η μετοχή της ΔΕΗ με +73%, η Τέρνα Ενεργειακή με +71% και, τέλος, η Παπουτσάνης με +44%.

Στον αντίποδα, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του βασικού δείκτη της αγοράς είναι οι τίτλοι των MIG με -69%, Τράπεζας Πειραιώς με -64%, η Alpha Bank με -53%, η Motor Oil με -43% και, τέλος, η Τράπεζα Αττικής με -42%.

Αν ληφθούν οι αποδόσεις από το χαμηλό σημείο της χρονιάς, η μετοχή της ΔΕΗ έχει κάνει «άλμα» 392%, η Ελλάκτωρ +236%, τα Πλαστικά Θράκης +204%, η Cenergy +181% και, τέλος, ο Κέκρωψ +184%. Αντίθετα, από το υψηλό τους φέτος απέχει η MIG 78%, η Τράπεζα Πειραιώς 69%, η Αlpha Βank 53%, η Τεχνική Ολυμπιακή 47% και την πεντάδα ολοκληρώνει η Aegean Airlines με -45%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου μπόρεσε να διατηρήσει τη σημαντική του στήριξη στις 750/765 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι η πτωτική πορεία είναι πλήρως ελεγχόμενη και ήταν, βάσει των δεικτών momentum, το πιθανότερο σενάριο. Από τη στιγμή που η διόρθωση διατήρησε αυτό το επίπεδο τιμών, η αγορά παραμένει bullish και η μακροπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει σε ανοδική και όσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου βρίσκεται πάνω από το pivot point, ο στόχος δείχνει προς την περιοχή των 954 μονάδων στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά το σημείο στήριξης στις 750 μονάδες, το δεύτερο είναι οι 740 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Για άλλους αναλυτές, οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 805, 845 και 860-880 μονάδες και η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 745 μονάδες, επίπεδο από όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Απώλεια των 745/750 μονάδων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ισχυρές πωλήσεις από χαρτοφυλάκιο με τεχνικές προσεγγίσεις στην αγορά, ενώ το απόλυτο επίπεδο είναι οι 682 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Ο δείκτης των τραπεζών διέσπασε χωρίς δυσκολία τη ζώνη αντίστασης των 415-455 μονάδων, η οποία αποτελεί σημαντικό μαξιλάρι στη φαρέτρα των αγοραστών και stop στην ανοδική κίνηση, όπως φάνηκε και στο Profit taking στις 18/12. Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών διέρχονται από τις 350 και 400 μονάδες, αλλά είναι μικρότερης σημασίας για την ώρα, αφού το stop είναι αρκετά υψηλότερα στις 450 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο ενώ για τους πιο γρήγορους, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση είναι στις 415 μονάδες. 

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Για τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο επόμενος στόχος των αγοραστών είναι οι 1.880-1.900 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο ισχυρή περιοχή αντίστασης, όπως έχει διαφανεί σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.750-1.785 μονάδες. Στις 18/12, ο δείκτης βρήκε στήριξη στις 1.782 μονάδες. Τέλος, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.907 και 1.965 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v