Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις της Citi για μετοχές, ομόλογα και νομίσματα

Τι προβλέπει η αμερικανική τράπεζα για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων το 2021. Πού βάζει τον πήχη σε μετοχές, δείκτες, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα. Ποιες αξίες «υπόσχονται» υψηλή απόδοση και πού τοποθετεί τις ελληνικές μετοχές.

Οι προβλέψεις της Citi για μετοχές, ομόλογα και νομίσματα

Με μια σημαντική αλλαγή ξεκινάει το νέο έτος από την αμερικανική τράπεζα Citigroup στην κατηγορία των μετοχών, αφού αναβαθμίζει σε σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) τις αναδυόμενες αγορές και υποβαθμίζει σε ουδέτερη («neutral) τη μετοχική αγορά των ΗΠΑ. Σε επίπεδο κλάδων, αναβαθμίζει τον κλάδο των υλικών σε overweight και υποβαθμίζει σε underweight τον κλάδο των βασικών αγαθών.

Ο δείκτης-βαρόμετρο των χρηματιστηρίων σημείωσε άνοδο 15% το 2020, με υψηλή μεταβλητότητα, ωστόσο, και αυτό δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2021 στις αμερικανικές μετοχές. Ο στόχος για τον S&P 500 είναι στις 3.800 μονάδες σε χρονικό ορίζοντα έτους ή 1% υψηλότερα.

Για την Ευρώπη, η τιμή-στόχος για τον Stoxx Europe 600 (κλείσιμο 399 μονάδες) είναι 410 μονάδες, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται το 3% σε ευρώ ή 6% σε όρους δολαρίου, υψηλότερα των αμερικανικών τίτλων.

Σημαντικές μεταβολές προβλέπει στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων το 2021. Η τράπεζα προβλέπει ότι το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς θα κινηθεί από το 0,96% στο 1,45% στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 51 μονάδες βάσης (μ.β.) ενώ στο γερμανικό bund από το -0,58% θα αυξηθεί η απόδοση κατά 28 μ.β., στο -0,30%.

Για τις εταιρικές εκδόσεις ομολόγων, η χρονιά αναμένεται πολύ ευνοϊκή, αφού για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) προβλέπει πτώση στην απόδοσή τους από τις 109 μ.β. στις 100 μ.β. ή πτώση στην απόδοση (σ.σ. και συνεπώς αύξηση στην τιμή των ομολόγων) κατά 9%. Για τα δε υψηλότερου ρίσκου ομόλογα (high yield), από τις 432 μ.β. θα κινηθούν χαμηλότερα στις 400 μ.β. ή 7,5% χαμηλότερα.

Αναφορικά με τα νομίσματα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το δολάριο θα συνεχίσει να διολισθαίνει το 2021. Στο τέλος του 2021, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί στο 1,27 από το 1,23 που βρίσκεται τώρα. Αντίστοιχη πορεία προβλέπει και για την αγγλική λίρα, η οποία από το 1,36 θα κινηθεί στο τέλος του 2021 προς το 1,41 ή αύξηση 4%. Συνολικά ο δείκτης του δολαρίου θα κινηθεί πτωτικά προς το 86,3 από 89,4.

Τέλος, για τις αγορές των εμπορευμάτων η επενδυτική τράπεζα είναι λίγο αισιόδοξη όπως φαίνεται από τις τιμές-στόχους που προβλέπει για τα βασικά commodities. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent από τα 54 δολάρια τρέχουσα τιμή, η Citigroup τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 56 δολάρια ανά βαρέλι ή 4% υψηλότερα. Για τον χρυσό, η τιμή-στόχος τέλος του 2021 είναι στις 1.850 ουγκιές ή 5% χαμηλότερα αλλά στον μέσο του έτους, η τιμή-στόχος είναι στις 1.975 ουγκιές.

Οι θετικές συστάσεις της Citigroup είναι: Ηνωμένο Βασίλειο και αναδυόμενες αγορές, ουδέτερη η αγορά της Αυστραλίας και των ΗΠΑ και με σύσταση υποαπόδοσης η αγορά της Ευρώπης πλην Η.Β. και της Ιαπωνίας. Σε επίπεδο κλάδων, πλην των υλικών, σε σύσταση overweight είναι οι κλάδοι της ενέργειας, της υγείας και ΙΤ.

Ουδέτερη σύσταση σε τηλεπικοινωνίες και βιομηχανικά αγαθά και underweight στις εταιρείες του κλάδου κοινής ωφέλειας, χρηματοοικονομικών και μη βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές

Ιδιαίτερα ελκυστικά τοποθετούνται οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup, οι εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν πτώση 5,5% στα κέρδη ανά μετοχή το 2020, αλλά ισχυρή ανάπτυξη το 2021 της τάξεως του 44,7% (από 28,4% στην προηγούμενη έκθεση) και 8% το 2022.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 17,4 φορές (από 13,9 φορές) τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 12 φορές το 2021. Το ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E. Με επιδόσεις 5,4% και 11,7 φορές (από 7,9 φορές πριν) για φέτος, ο δείκτης MSCI Greece τοποθετείται στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

Citi View: Η τράπεζα προβλέπει ένα σταθερό δείκτη MSCI AC World όλο τον χρόνο και για αυτό τον λόγο διαβλέπει καλύτερα κέρδη από μετοχές των αναδυόμενων αγορών και του ΗΒ, όπου τοποθετούν σύσταση overweight. Παράλληλα, «κόβουν» την «ακριβή» αγορά των ΗΠΑ σε ουδέτερη. To check list της Citigroup για την ύπαρξη ή όχι bear market είναι 8 στα 18 και εξακολουθεί να δείχνει στους επενδυτές ότι πρέπει να αγοράσουν τις όποιες μελλοντικές πτώσεις.

Ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή (EPS): Το consensus προβλέπει αύξηση κατά 26% στον δείκτη MSCI AC World EPS για το 2021, μετά την πτώση 14% το 2020. Οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται επί του παρόντος στις 20 φορές το 2021, πολύ πάνω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο των 15 φορών. Οι ΗΠΑ φαίνονται πιο ακριβές με 23 φορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι φθηνότερο με 14 φορές. Οι αποτιμήσεις περιορίζουν την ανοδικότητά της αγοράς, αλλά μπορούν εν μέρει να δικαιολογηθούν από τις χαμηλές αποδόσεις ομολόγων και το συνεχιζόμενο QE.

Βασικά θέματα για το 2021: Αδύναμο δολάριο ΗΠΑ, εναλλαγή θέσεων μεταξύ value και growth, ESG - συνεχής δημοσιονομική επέκταση. Η Citigroup εκτιμάει ότι οι συνθήκες θα πρέπει να οδηγήσουν το δολάριο χαμηλότερα, βοηθώντας έτσι τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και τα εμπορεύματα. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι θα αυξηθούν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εναλλαγή αξιών. Η αύξηση των ροών σε funds με ESG χαρακτηριστικά αναμένεται να βοηθήσει πιο συμβατές αγορές και τομείς.

Συστάσεις: Ένα αδύναμο δολάριο, οι λογικές εκτιμήσεις και η αξιοπρεπής ορμή των EPS θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες αγορές να ξεπεράσουν σε αποδόσεις την ευρύτερη αγορά και η Citi παραμένει overweight. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το αγαπημένο trade και «κόβει» τη σύσταση στις πιο ακριβές ΗΠΑ σε ουδέτερη.

Κίνδυνοι: Η Citigroup είναι πολύ αισιόδοξη, εάν τα εμβόλια, η φθηνή ρευστότητα και η δημοσιονομική επέκταση αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία. Η Citi είναι αισιόδοξη, αν το φθηνό χρήμα εκτοξεύει ακόμη περισσότερο τις αγορές μετοχών. Εάν οι οικονομίες δεν ανακάμψουν, οι περιφερειακές και τομεακές συστάσεις είναι πολύ κυκλικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v