Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Piraeus Private Banking: Τέσσερα megatrends για τις φετινές επενδύσεις

Η σημασία των «επενδύσεων αξίας», η επικαιρότητα του τομέα της υγείας και η στροφή στο ESG. Η επανάσταση που φέρνει το FinTech και η επιτάχυνση εξελίξεων που προκάλεσε η έλευση της πανδημίας.

Piraeus Private Banking: Τέσσερα megatrends για τις φετινές επενδύσεις

Η εναλλαγή μεταξύ κλάδων και θεματικών Megatrends, με αναπτυξιακή προοπτική, σε περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, παράλληλα με τις επιλογές ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, αλλά και πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, ως αντιστάθμιση για τις περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, αποτελούν «κλειδιά» για τις επενδυτικές κατευθύνσεις του 2021, σύμφωνα με το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι καταλυτικές παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων και η πρόθεσή τους να υιοθετήσουν νέα μέτρα -εφόσον κριθεί σκόπιμο- σε συνδυασμό με τον περιορισμό της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι συνθέτουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, το οποίο, ωστόσο σημειώνεται, έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των υψηλών αποτιμήσεων των εισηγμένων εταιριών.

Tα στελέχη του Private Banking της Tράπεζας Πειραιώς, μέσω του in-house Wealth Solutions Model που χρησιμοποιούν, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και στοχεύουν στην έγκαιρη και έγκυρη προσέγγισή τους, μέσω των γνώσεων, των εμπειριών και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι διαχειριστές και αναλυτές του τμήματος.

Για το 2021 διακρίνουν 4 megatrends:

• Value Investing:

Μετά από περιόδους κρίσεων και σημαντικά γεγονότα, παρατηρείται επιτάχυνση των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων που δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες. Οι εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και προοπτικές, εμφανίζουν ελκυστικότερες αποτιμήσεις, καθώς δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τα χαμηλά του 2020, σε αντίθεση με τις μετοχές εταιριών με αναπτυξιακή πορεία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η τρέχουσα συγκυρία στον τομέα των επιτοκίων και του υψηλού εταιρικού χρέους, καθιστά την επιλογή αυτής της κατηγορίας επενδύσεων αρκετά ελκυστική.

• Health Care Trends:

Ο τομέας της υγείας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος, λόγω των εξελίξεων στον τομέα της πανδημίας. Ωστόσο, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος επεκτείνεται πλέον σε τομείς προηγμένης έρευνας, εμβολίων, κοινωνικής περίθαλψης και περιβαλλοντικής υγείας, έξυπνης ιατρικής, βιοτεχνολογίας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας τον κλάδο υγείας με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Καθώς τα νέα εμβόλια και οι θεραπείες παρέχουν μια αχτίδα ελπίδας, ο επιταχυνόμενος ρυθμός καινοτομίας θα μας εξοπλίσει αποτελεσματικότερα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

• Environmental, Social & Governance Investing (ESG):

Το γενικότερο πλαίσιο των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων αποκτά μόνιμο χαρακτήρα στις επενδυτικές επιλογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στοχεύει στην «πράσινη ανάπτυξη» και το ενδιαφέρον παραμένει πολύ ισχυρό, με τις καθαρές εισροές σε ETFs με χαρακτηριστικά ESG να ξεπερνούν τα $22 δισ. από τις αρχές του 2020, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας διοχετεύεται μέσω προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Η νέα κυβέρνηση των Η.Π.Α έχει τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας της το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση επιταχύνεται παγκοσμίως.

• Digital Innovation:

Η επιτάχυνση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών είναι επιβεβλημένη και πρωτοφανής. Στην ψηφιακή εποχή, είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να κατανοήσουν τη σημασία της τεχνολογικής προόδου και να προβλέψουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν και τα δικά τους επιχειρηματικά μοντέλα. Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την επιτάχυνση των υφιστάμενων τάσεων, ενώ αποκάλυψε την αδυναμία εκείνων που δεν τις έχουν ακόμη ενσωματώσει. Ειδικότερα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η FinTech έχει ήδη φέρει επανάσταση, στηρίζοντας την καινοτομία και φαίνεται ότι θα διαμορφώσει τη μελλοντική πορεία του κλάδου. Είναι επί του παρόντος μια βιομηχανία $150 δισ., που εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά τα επόμενα 5 έτη. Η μεγαλύτερη ανάγκη για λογισμικό κυβερνοασφάλειας, εξαιτίας της επιταχυνόμενης ηλεκτρονικής συναλλακτικής δραστηριότητας και η ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είναι μόνο δύο παραδείγματα της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v