Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα ξεκίνησαν οι πωλητές

Προσπάθεια της αγοράς να υπερβεί πειστικά κρίσιμα επίπεδα, αν και ο όγκος των συναλλαγών δεν «ενθουσιάζει». Γιατί η επιστροφή των τραπεζών αποτελεί μονόδρομο για την κατάληψη των 800 μονάδων. Πιέσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα ξεκίνησαν οι πωλητές

Η προσπάθεια προσέγγισης των 800 μονάδων συνεχίζεται, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εξακολουθούν να δείχνουν έλλειψη διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, μικρή σχετικά συναλλακτική δραστηριότητα και stock picking. Ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που συνεχίζει να δημιουργεί την ψυχολογία στην αγορά, αν και παραμένει ο δείκτης με την πιο αρνητική επίδοση στην Ευρώπη.

Η πιστωτικά θετική συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner, η οποία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της εγχώριας τράπεζας και θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου δεν μπορεί να είναι καύσιμο για την τραπεζική αγορά αφού η όποια σημαντική οργανική μείωση των NPEs θα καθυστερήσει, δεδομένης της πανδημίας, κάνοντας απίθανο τον στόχο να φτάσει η Τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη του 2022.

Στην έλλειψη καυσίμων και την απουσία θετικών ειδήσεων θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που αρχίζουν και δημιουργούν σκέψεις για την πορεία της μετοχικής αγοράς.

H αδυναμία της αγοράς να υπερβεί πειστικά το κρίσιμο επίπεδο αποτελεί μια ακόμα, από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες στην παρούσα φάση, η εγχώρια αγορά να συγχρονιστεί με το εξωτερικό. Η αδυναμία των τραπεζών παραμένει, δεδομένου ότι την ίδια χρονική στιγμή, οι ξένες αγορές συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Για τον Γενικό Δείκτη, το θετικό σενάριο για την πλευρά των αγοραστών είναι να συνεχίσει να κινείται ο δείκτης υψηλότερα των 749 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο κινητοί μέσοι όροι (ΚΜΟ) 200 εβδομάδων. Το αισιόδοξο σενάριο ενισχύεται αν υπάρξει διατήρηση άνω των 795 μονάδων, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων θα προκαλέσει και short squeeze στην αγορά.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 742, 721, 709 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 690-683 μονάδες, ενώ επιδείνωση του διεθνούς κλίματος μπορεί να βάλει σε δοκιμασία και τη στήριξη στις 660-650 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν διαφεύγει ανοδικά των 1.970 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1.750 μονάδες ή και προς τις 1.666 μονάδες. Για τη μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται να παραμείνει υψηλότερα των 1.870 μονάδων, επίπεδο που το πέτυχε στη χθεσινή (25/02) συνεδρίαση. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.899-1.911, 1.935 (stop short σε ημερήσιο) και 1.959-1.967 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1.811, 1.771, 1.753 και 1.725 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, η αντίσταση των 530 μονάδων φαίνεται πολύ μακρινή και οι 490 μονάδες αποτελούν το τρέχον επίπεδο με τεχνική σημασία αλλά και δύσκολη περιοχή αντίστασης. Υπενθυμίζεται ότι για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, το ημερήσιο stop των short θέσεων ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στις 425 μονάδες και τις 390 μονάδες.

Παρότι η διόρθωση στην εγχώρια αγορά βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων τεχνικών επιπέδων, η ανοδική ορμή έχει διαταραχθεί και οι αγοραστές πρέπει να αντιδράσουν, γιατί ο χρόνος είναι υπέρ των πωλητών τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v